Tης ΡΙΤΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ
Νερό στο μύλο των πολυεθνικών αποτελούν οι επιφυλάξεις που επικαλούνται πηγές της αγοράς προκειμένου να αναβληθεί η συγχώνευση των δύο ελληνικών εταιρειών ΜΕΒΓΑΛ και Vivartia. Πηγές προσκείμενες στις διοικήσεις των εταιρειών χαρακτηρίζουν στην "Ι" εκ του πονηρού τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που επικαλούνται φόβο συγκέντρωσης
με αφορμή την πρόσφατη εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της ΜΕΒΓΑΛ από τον όμιλο Vivartia.
Αναφέρουν ότι: Απώτερος στόχος είναι η ματαίωση μιας φιλόδοξης προσπάθειας ελληνικών παραγωγικών μονάδων να σταθούν απέναντι στις πολυεθνικές του κλάδου. Τυχόν διορθωτικά μέτρα τα οποία θα προτείνει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού μετά την συνεδρίαση της 10ης Ιανουαρίου, δεν αναιρούν την πρωτοβουλία της συγκεκριμένης εξαγοράς που θα εξασφαλίσει στη νέα εταιρεία μερίδιο 30% στη συνολική αγορά γάλακτος, και ηγετική θέση στον τομέα του γιαουρτιού, εδραιώνοντάς την στην κορυφή του κλάδου γαλακτοκομικών.
Η εταιρεία ΜΕΒΓΑΛ κατά το 2009 παρά τις δυσκολίες λόγω των μειώσεων στις τιμές των γαλακτοκομικών, πέτυχε να διατηρήσει τις πωλήσεις της στα επίπεδα των 184 εκατ. ευρώ και την κερδοφορία στο 1,5 εκατ. ευρώ.
Η εμπειρία του παρελθόντος αναφορικά με τα πρόστιμα 48 εκατ. ευρώ που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις πέντε μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες (ΔΕΛΤΑ, ΜΕΒΓΑΛ, ΦΑΓΕ, Νεστλέ και Όλυμπος) ανέδειξε τις στρεβλώσεις στο σύστημα ελέγχου. Από την πλευρά της η Επιτροπή, επικαλούμενη εκ νέου τα περί συγκέντρωσης, εκτιμά ότι "δύναται να περιορίσει σημαντικά τη λειτουργία του ανταγωνισμού, ιδίως με τη δημιουργία ή ενίσχυση δεσπόζουσας θέσης στις αγορές της προμήθειας νωπού γάλακτος (τόσο σε τοπικές παραγωγικές ζώνες της Βόρειας Ελλάδας, όσο και σε εθνικό επίπεδο) και της παραγωγής και διάθεσης φρέσκου γάλακτος στην ελληνική επικράτεια".
"Πολλοί είναι εκείνοι που δεν βλέπουν με καλό μάτι την επερχόμενη γιγάντωση στον κλάδο, καθώς ο τομέας γαλακτοκομικών παραμένει μια ελκυστική και πολλά υποσχόμενη αγορά", λένε χαρακτηριστικά παράγοντες του χώρου.
Στις αρχές του 2000 η Friesland βρέθηκε πολύ κοντά στη μετοχική σύνδεση με τη ΜΕΒΓΑΛ, με στόχο να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε κατηγορίες προϊόντων κοινού ενδιαφέροντος και να συμπτύξουν το δίκτυο διανομής στα φρέσκα προϊόντα. Παρά τις αντιρρήσεις που έχει εκφράσει ο πρόεδρος της ΣΕΒΓΑΠ Δημήτρης Συμεωνίδης (κάτοχος του 28,5% της ΜΕΒΓΑΛ) για τη συγχώνευση με την Vivartia, αναγνωρίζει τις δομικές αδυναμίες του κλάδου, και υποστηρίζει ότι οι γαλακτοβιομηχανίες και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις, για να επιβιώσουν, πρέπει να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους.
ΦΤΗΝΟ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ
Η οικονομική δυσπραγία των τελευταίων μηνών έστρεψε πολλούς καταναλωτές στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ακόμη και στα γαλακτοκομικά. Ως αποτέλεσμα έπεσαν οι τιμές. Κυμάνθηκαν μεταξύ 0,84 και 1 ευρώ το λίτρο στο εισαγόμενο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκαλώντας το κοινό αίσθημα. Με την ενεργοποίηση του ΤΕΜΠΜΕ των αγροτών, ύψους 130 εκατ. ευρώ, στο πρώτο τρίμηνο του 2011 η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιλένα Αποστολάκη δεσμεύτηκε ότι θα χρηματοδοτηθεί η αγορά ζωοτροφών που καλύπτει το 70% του κόστους παραγωγής.
Η διεθνής εμπειρία απαιτεί συνέργιες ΜΟΛΙΣ ΠΡΟ ΔΙΕΤΙΑΣ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε το πράσινο φως στη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων εταιρειών τροφίμων της Ολλανδίας, Friesland Foods και Campina, ώστε να δημιουργηθεί ένας νέος κολοσσός στα γαλακτοκομικά με ετήσιο κύκλο εργασιών πάνω από 9 δισ. ευρώ, με 22.000 εργαζομένους και 100 εγκαταστάσεις διανομής και παραγωγής σε 24 χώρες.
Στόχος να ανταγωνιστεί επιτυχώς τους μεγάλους διεθνείς παίκτες Danone και Nestle. Μέχρι το 2011 σχεδιάζεται να περικοπούν 500 θέσεις εργασίας. Οι ετήσιες συνέργιες εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 175 εκατ. ευρώ μέχρι το 2012. www.isotimia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου