διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

23 Φεβ 2011

Μετά την πρόταση της Εθνικής, φήμες για "φλερτ" της Alpha με τη Eurobank!

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΥΝΑΤΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ!
Στο προσκήνιο παραμένουν οι διεργασίες στο τραπεζικό σύστημα παρά την απόρριψη από την Alpha Bank της πρότασης συγχώνευσης που απηύθυνε η Εθνική. Αυτό που αναζητά η αγορά είναι πώς θα... διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα και ποιες θα είναι οι κινήσεις των βασικών παικτών.

Στο πλαίσιο αυτό, έντονη φημολογία έφερε την Eurobank να προσεγγίζει την Alpha Bank και να λειτουργεί ως ο τρίτος πόλος. Μάλιστα οι φήμες ενισχύθηκαν από το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο σύσκεψη στα γραφεία του Ομίλου Λάτση, με τη συμμετοχή του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank Νίκου Νανόπουλου και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου Νίκου Καραμούζη, η οποία δεν ήταν προγραμματισμένη.

Συσκέψεις πραγματοποιούνται και στα επιτελεία της Εθνικής και της Alpha Bank για την επεξεργασία των επόμενων βημάτων ενώ διεθνή μέσα ενημέρωσης και αναλυτές δεν αποκλείουν την επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών. Ο παρ΄ολίγον «γάμος» συνεχίζει να απασχολεί την τραπεζική αγορά που θεωρεί ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Πειραιώς - Marfin

Είναι ενδεικτικό ότι έχει επανέλθει το σενάριο συγχώνευσης της Τράπεζας Πειραιώς με την Marfin Popular Bank, τράπεζες οι οποίες μόλις προ ημερών ολοκλήρωσαν αυξήσεις κεφαλαίου.

«Παίκτης» με αξιώσεις σε μια διαδικασία ανακατάταξης του κλάδου θεωρείται η Τράπεζα Κύπρου, πρόσφατα ενισχυμένη κεφαλαιακά, η οποία ενδέχεται να προχωρήσει και σε άλλη κίνηση ενίσχυσης των κεφαλαίων της, σύμφωνα με την ατζέντα του επόμενου διοικητικού συμβουλίου που έχει οριστεί για τις 28 Φεβρουαρίου.

Ανάκαμψη από το 2012

Στο μεταξύ, σημαντική πτώση κερδών, η οποία θα προσεγγίσει το 80% αναμένεται να παρουσιάσει η EFG Eurobank, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών στο Reuters, ενώ ουσιαστική ανάκαμψη αναμένεται από το 2012 και μετά, όπως αναφέρει σε χθεσινή έκθεσή της η Credit Suisse.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του πρακτορείου το οποίο φιλοξενεί τις εκτιμήσεις 8 ελλήνων και ξένων αναλυτών, η πτώση των κερδών το 2010 έφτασε στο 79% σε ετήσια βάση, με τα αποτελέσματά της να πλήττονται από την αναιμική πιστωτική επέκταση και την αύξηση των προβλέψεων λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ο τραπεζικός όμιλος ανακοινώνει αύριο τα μεγέθη της περσινής χρήσης, τα κέρδη της οποίας προσδιορίζονται στα 63,4 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 304,3 εκατ. ευρώ το 2009. Αξίζει να αναφερθεί η σημαντική απόκλιση στις εκτιμήσεις καθώς το εύρος τους διαμορφώθηκε μεταξύ 45,3 εκατ. ευρώ και 70 εκατ. ευρώ.

Με την ένταση της ύφεσης και την οικονομία να συρρικνώνεται κατά 4,5% το 2010, η επέκταση των δανείων ήταν ανεμική, ενώ οι εγχώριες τράπεζες οδηγήθηκαν σε σημαντική αύξηση των προβλέψεων για επισφάλειες. Το δημοσίευμα στο Reuters αναφέρει ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους της Eurobank αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 3,7% στα 2,25 δισ. ευρώ από 2,34 δισ. ευρώ το 2009, ενώ οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις αναμένεται να σημειώσουν αύξηση 16% στα 1,363 δις ευρώ. έναντι 1,177 δισ. ευρώ.

Ως βασικοί λόγοι της υποχώρησης της κερδοφορίας της τράπεζας είναι οι αυξημένες προβλέψεις, καθώς η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και η πίεση στα καθαρά έσοδα τόκων λόγω της αύξησης του κόστους στις καταθέσεις που πίεσε τα έσοδα. Στο δημοσίευμα επίσης αναφέρεται ότι η μετοχή της Eurobank έχει ενισχυθεί 28% από τις αρχές του έτους, έναντι 18% του γενικού δείκτη.

Credit Suisse

Τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις του Reuters πλησιάζουν και οι εκτιμήσεις του αναλυτή της Credit Suisse, που επισημαίνει σε χθεσινή έκθεσή του ότι το τρίτο τρίμηνο ήταν χειρότερο των υπολοίπων που είχαν προηγηθεί. Συνολικά ο οίκος εκτιμά τα κέρδη στα 66 εκατ. ευρώ ήτοι μειωμένα κατά 72% σε σχέση με το 2009.

Εκτιμά ακόμη ότι η αγορά θα ενδιαφερθεί λίγο για τη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων και τα βασικά στοιχεία του ισολογισμού ενώ θα επικεντρωθεί κυρίως στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το βαθμό κάλυψής τους. Η CS εκτιμά ότι τα ελληνικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα φτάσουν στο 10,1% με ποσοστό κάλυψης στο 41%.

Ο οίκος εκτιμά περαιτέρω μείωση των εσόδων από τόκους τη διετία 2011-12 αλλά και ταυτόχρονη μείωση του κόστους η οποία θα επιτρέψει τη σημαντική ανάκαμψη των κερδών που για την τρέχουσα χρήση αναμένονται στα 152 εκατ. ευρώ και για το 2012 στα 519 εκατ. ευρώ.

Standard & Poor's

Δεν επηρεάζονται οι αξιολογήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank από την πρόσφατη πρόταση της πρώτης για συγχώνευση των δύο, σημειώνει η Standard & Poor's.

Η ανακοίνωση του οίκου έγινε χθες οπότε ήταν και δεδομένη η αρνητική έκβαση της συγχώνευσης. Παρ' ολ' αυτά αναφέρεται ότι η S&P θα επανεξέταζε πιθανές επιπτώσεις για τις Εθνική και Alpha εφόσον τα διοικητικά συμβούλια των δύο ομίλων κατέληγαν σε κάποια συμφωνία, ενώ ανάμεσα στους παράγοντες που θα εκτιμηθούν θα είναι το ρίσκο εφαρμογής μιας συμφωνίας, σε ένα έτσι και αλλιώς αδύναμο οικονομικό περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι ο οίκος αξιολογεί την Εθνική με BB+ και την Alpha με BB, ενώ και οι δύο αξιολογήσεις βρίσκονται υπό αναθεώρηση, προς πιθανή υποβάθμιση.

Βασικό, δε, κριτήριο της αξιολόγησης είναι η κακή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και η έκθεσή τους στα ελληνικά ομόλογα.

Πηγή:Ίσκρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου