διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

24 Φεβ 2011

Νέο χαστούκι από την Alpha

Θυμάστε το Χατζηχρήστο να δίνει τα απανωτά χαστούκια στον Βέγγο. Κάπως έτσι, ο Γ. Παπακωνσταντίνου και η διορισμένη παρέα του στην Εθνική, δηλαδή ο Απ. Ταμβακάκης και ο Β. Ράπανος, τρώνε τα χαστούκια από την Alpha σχετικά με το ναυάγιο της συγχώνευσης. Μετά την επίσημη αιτιολόγηση της άρνησης της πρότασης της Εθνικής,
στο Εβδομαδιαίο Δελτίο της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank που δημοσιεύτηκε σήμερα, γίνεται εκτενής αναφορά στις αιτίες του ναυαγίου με την κριτική να είναι σκληρή (αν και έμμεση) κατά του υπουργείου Οικονομικών και της ηγετικής ομάδας της Εθνικής.
«Τυχόν συγχώνευση της Alpha Bank με μία τράπεζα όπως η Εθνική της οποίας η διοίκηση διορίζεται από την κυβέρνηση, κάτι που συμβαίνει σχεδόν ανελλιπώς μετά από εθνικές εκλογές, εκτιμάται ότι θα οδηγούσε σε οιονεί κρατικοποίηση μιας από τις χρηματοοικονομικά πιο ισχυρές τράπεζες του ιδιωτικού τομέα και, συνεπώς, σε απώλεια ενός ανεκτιμήτου αξίας συγκριτικού πλεονεκτήματος, δηλαδή της διαχρονικής σταθερότητος μιας διοίκησης που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των μετόχων, των πελατών, και του προσωπικού της». Πρώτη ταβανόπροκα και συνεχίζουν: «Ο συνεχιζόμενος κρατικός έλεγχος τραπεζών μέσω ασφαλιστικών ταμείων δυσχεραίνει την ευόδωση επιχειρηματικών μετασχηματισμών στον βαθμό που οποιαδήποτε πρόταση για συγχώνευση της Εθνικής με κάποια άλλη τράπεζα εκλαμβάνεται ως οιονεί κρατικοποίηση της άλλης μονάδας.
Και κατά δεύτερο λόγο, με τον τρόπο αυτό, τα ταμεία υποχρεώνονται να διατηρούν την περιουσία τους σε μετοχές υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών, ανεξαρτήτως πορείας των μετοχών και των εν γένει προοπτικών τους. Η Κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει σε ρυθμίσεις που θα εξασφάλιζαν την ανεξάρτητη διαχείριση των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων οργανισμών, έτσι ώστε να μην αποτελούν αυτά τα διαθέσιμα μηχανισμό ελέγχου μεγάλων τραπεζών από το κράτος.
Μόνο έτσι θα μπορούσε να προκύψει η αναγκαία αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος
». Με απλά λόγια, λέει στον κ. Παπακωνσταντίνου που κόπτεται για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος ότι αν ήθελε θα την έκανε αλλά τα Ταμεία είναι αυτά που βάζουν εμπόδιο.
Αν και πιστεύουμε ότι αργά ή γρήγορα οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε συνενώσεις διότι αλλιώς δεν επιβιώνουν, εντούτοις η σθεναρή αντίσταση της Alpha δείχνει ότι η κυβέρνηση προσπάθησε για ακόμη μια φορά χωρίς σχέδιο να συγχωνεύσει τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες μόνο και μόνο για να πετύχει ένα πρόσκαιρο εντυπωσιασμό. Αν ήθελε θα μπορούσε να προετοιμαστεί καλύτερα κι όχι να κάνει κινήσεις απελπισίας, προτού καν συνεννοηθεί με τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Και καλά στην Εθνική αχυράνθρωποι είναι. Στην Alpha τι νόμιζαν ότι θα κατεβάσουν τα κεφάλια κάτω και θα παραδοθούν στον αρχηγό… Παπακωνσταντίνου;
http://www.antinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου