διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

21 Φεβ 2011

Η αστική παγίδα στην οποία έχει πέσει η ΝΔ.

Η Νέα Δημοκρατία έχει καταχωρηθεί στην κοινωνική συνείδηση ως ένα αστικό συντηρητικό κόμμα, ή τουλάχιστον έτσι προσπαθούν τα στελέχη της κομματικής της ελίτ να μας πείσουν ότι είναι. Και φυσικά ως αστικό κόμμα στηρίζει και το αστικό ολιγαρχικό πολίτευμα της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, δηλαδή ένα πολιτικό σύστημα καθαρά αντιπροσωπευτικό και ελιτίστικο. Ως αστικό επίσης κόμμα είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί καθαρά φιλελεύθερη οικονομική πολιτική, κάτι που σημαίνει αποθέωση της λειτουργίας των κανόνων της ελεύθερης αγοράς. Αυτή η αστική ιδεολογία της ΝΔ, αποτελεί σήμερα και τη μεγάλη παγίδα, μέσα στην οποία την έχει ρίξει το ΠΑΣΟΚ και από την οποία δεν....
μπορεί να βγει και εξηγούμαστε:

Το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή ακολουθεί, με προπέτασμα την Τρόϊκα, μια επιθετική ακραία (νεοφιλελεύθερη) αστική οικονομική πολιτική, νεοταξικού όμως τύπου. Κάνοντας συνεχώς επίθεση εναντίον κρατικών θεσμών και κρατικοδίαιτων κοινωνικών συντεχνιών, που το ίδιο δημιούργησε στο παρελθόν, ουσιαστικά αφαιρεί από τη Νέα Δημοκρατία τα ιδεολογικά της όπλα. Έχει εισέλθει στην κοινωνική της βάση και την "λεηλατεί", με την έννοια ότι την αδρανοποιεί. Ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κάνει όσα δεν τόλμησε η ίδια επί Κ. Καραμανλή, σε πιο άγρια εκδοχή. Η αποφασιστικότητα και η δυναμικότητα που δείχνει και η ευκολία μάλιστα με την οποία ελέγχει τις κοινωνικές αντιδράσεις και κρατάει την κοινωνία σε καταστολή, προκειμένου να αποκρατικοποιήσει (έτσι λέει) την οικονομία, κερδίζει την ανοχή των απογοητευμένων ψηφοφόρων μιας αδύναμης ΝΔ.  Φυσικά, κάποια στιγμή στο μέλλον το ΠΑΣΟΚ θα ξαναβγεί στα σοσιαλιστικά κεραμίδια, συσπειρώνοντας τους εξαθλιωμένους που τώρα αυτό δημιουργεί και θα αφήσει τη ΝΔ παρέα με την αστική της ιδεολογία, να υποστεί τις συνέπειες των δικών του ενεργειών.

Σ’ αυτή την επίθεση του ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία στέκεται αμήχανη και δεν έχει απάντηση. Αντιδρά σπασμωδικά και δεν ξέρει τι να κάνει. Από το ένα μέρος θέλει να εφαρμοστούν αστικές λύσεις και να γίνουν οι αλλαγές που η ίδια, ούτε στα όνειρά της δεν θα τολμούσε,  αλλά από το άλλο βλέπει ότι έτσι παίζει το παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ και στο τέλος θα είναι και πάλι αυτή η χαμένη. Τι να κάνει; Τις περισσότερες φορές, προκειμένου να κάνει αισθητή την παρουσία της ως αντιπολίτευση,  αναλώνεται στο να υποστηρίζει αποτυχημένους κρατικούς θεσμούς και πρακτικές και να συντάσσεται με διάφορες επαγγελματικές ομάδες, εκτιθέμενη ακόμα πιο πολύ. Στη συνεχή προπαγανδιστική επίθεση που δέχεται, δεν έχει απαντήσεις και δείχνει αδύναμη.

Η παλιά κομματική ολιγαρχία της ΝΔ, περιφρονώντας εντελώς την κοινωνική της βάση, ακόμα και τα ξεσηκωμένα 800.000 κομματικά μέλη, έχει ταμπουρωθεί μέσα στο Σύστημα και προσπαθεί να διασώσει τα κεκτημένα της, κάνοντας αντιπολίτευση με άσφαιρα πυρά, μέχρι εκεί που δεν θα κινδυνεύσει το σύστημα. Το ΠΑΣΟΚ το γνωρίζει αυτό, γι’ αυτό και προχωράει εκ του ασφαλούς. Στην πραγματικότητα, αντίπαλός του δεν είναι η ΝΔ, αυτή είναι το εύκολο μέρος της υπόθεσης. Πραγματικός αντίπαλος είναι ο κακός εαυτός του και οι δύσκολες και ενίοτε περίεργες επιλογές του που ξεσηκώνουν την κοινωνία, αδιακρίτως κομμάτων. Η ραγδαία, αυτή τη στιγμή, πτώση του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι αποτέλεσμα επιτυχούς αντιπολίτευσης της ΝΔ, αλλά αυθόρμητης αντίδρασης της κοινωνίας. Θα δείτε τελικά, ότι το ΠΑΣΟΚ θα το πάει μέχρι εκεί που μπορεί να το πάει και όταν δει πραγματικά τα δύσκολα, θα βγει έξω και θα αφήσει τη ΝΔ να φάει όλη την μπόρα ή θα βάλει και τη ΝΔ στο παιχνίδι ρίχνοντας στην ολιγαρχία της ένα ξεροκόμματο εξουσίας, με κάποια μορφή συγκυβέρνησης. 
http://hassapis-peter.blogspot.com/2011/02/blog-post_610.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου