διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

24 Φεβ 2011

Γ. Παπανδρέου: «Κατανοώ την οργή των Γερμανών»

Την υπόσχεση ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα δάνεια της μέχρι και το τελευταίο σεντ επανέλαβε σήμερα με συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στην γερμανική εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας “Bild”, ενώ σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το εάν κατανοεί την οργή των Γερμανών φορολογούμενων, που πρέπει να πληρώσουν για μία χώρα, η οποία δεν εκπληρώνει τα καθήκοντά της, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι κατανοεί την οργή τους και πως τους ευχαριστεί γι΄αυτό.

  Σύμφωνα με τον ίδιο, η βοήθεια προς τη χώρα μας αποτελείται από  πιστώσεις, και όχι δώρα, επισημαίνοντας ότι τα δάνεια αυτά θα επιστραφούν εντόκως.
«Δεν θέλουμε τα δάνεια για να τα αφήσουμε όλα όπως ήταν, αλλά για αν κερδίσουμε χρόνο για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» δηλώνει ο Γ. Παπανδρέου ο οποίος ευχαριστεί τους Γερμανούς για τη βοήθεια και κατανοεί την οργή τους εναντίον της Ελλάδας.

Όπως υποστηρίζει κατηγορηματικά, δεν πρόκειται να πωληθούν ελληνικά νησιά. Πρόκειται εξάλλου για πρόταση που είχε κάνει παλαιότερα η Bild. «Τα νησιά αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά (…) θέλουμε να τα αναπτύξουμε (…) αυτό θα μας αποφέρει πολύ περισσότερα» εξηγεί ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με την παράταση της αποπληρωμής των δανείων, σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου με δεδομένο ότι το χρέος της Ελλάδας θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι το 2012 είναι ρεαλιστική μια παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής. Όσο για τις αγορές σύμφωνα με τον ίδιο «δεν δίνουν τόσο σημασία σε συγκεκριμένες προθεσμίες αλλά στο αν το σχέδιο είναι έξυπνο και υλοποιήσιμο».

Ο Γ. Παπανδρέου απορρίπτει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ καθώς όπως υποστηρίζει κάτι τέτοιο δεν θα είχε νόημα καθώς θα οδηγούσε τις τράπεζες σε κατάρρευση αλλά θα ζημίωνε και την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ίδιο τα πλεονεκτήματα της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι δύο. Το ένα είναι ότι αγοράζουμε πολλά γερμανικά προϊόντα και εξασφαλίζουμε θέσεις εργασίας στη Γερμανία.

Δεύτερον, η Ελλάδα αποτελεί «άγκυρα σταθερότητας» στην περιοχή των Βαλκανίων και των αραβικών χωρών της Μεσογείου όπου σημειώνονται αναταράξεις. «Είναι γείτονες μας, με τους οποίους διατηρούμε στενές επαφές» αναφέρει. Σύμφωνα μάλιστα με τον Γ. Παπανδρέου, μεγάλα κύματα προσφύγων από αυτές τις περιοχές θα προκαλούσαν μεγάλα προβλήματα στην Ευρώπη» και όπως υποστηρίζει σε αυτό η Ελλάδα θα μπορούσε να συνεισφέρει πολλά.
http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου