διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

25 Φεβ 2011

Το έντονο ενδιαφέρον του Νίκου Παπανδρέου για τον Ασωπό

Έντονο ενδιαφέρον επιδεικνύει και για τον Ασωπό ο αδερφός του πρωθυπουργού, Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος φροντίζει να κρατά τον ενδιαφέρον αυτό μακριά από τη δημοσιότητα.
Ο Νίκος Παπανδρέου έχει συγκροτήσει επιτροπή για την αξιοποίηση των υδάτων του Ασωπού, μία πρωτοβουλία, η οποία όπως λέει, θα αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της ρύπανσης.
Έχει επισκεφτεί πολλές φορές την περιοχή
, ενώ συνομιλεί συχνά με τον πρώην νομάρχη του ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας και νυν περιφερειάρχη, Κλέαρχο Περγαντά, με τον οποίο τον έχουν δει και σε εστιατόριο του Ψυχικού. (Ο κοσμικός Κλέαρχος Περγαντάς έχει δεχθεί πολλές φορές κριτική στο παρελθόν ότι ως νομάρχης Βοιωτίας δεν κυνήγησε, ως όφειλε, τους βιομήχανους που ρύπαιναν τον ποταμό και μόλυναν την περιοχή).
Στόχος της μελέτης, για την οποία έχει πάρει την πρωτοβουλία ο Νίκος Παπανδρέου και συμμετέχουν διάφοροι επιστήμονες, είναι, όπως ισχυρίζονται , η κατανόηση του προβλήματος και η διατύπωση πρότασης.
Η μελέτη αυτή έχει χρηματοδοτηθεί από την Εθνική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ συμμετέχει και το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου.
Παρά την έντονη δραστηριότητά τους όμως, ουδέποτε ήρθαν σε επαφή με το τοπικό κίνημα της περιοχής που ανάδειξε το πρόβλημα. Αντιθέτως, τα μέλη της επιτροπής υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία προτιμά να συνδιαλέγεται με τους συνυπεύθυνους του προβλήματος, εννοώντας εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Εν τω μεταξύ στην περιοχή των Οινοφύτων δραστηριοποιείται και η προσωπική φίλη της οικογένειας Παπανδρέου, καθηγήτρια Αθηνά Λινού, (της οποίας η κόρη εργάζεται και ως σύμβουλος του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου). Στην κυρία Λινού και στο «Ινστιτούτου Προληπτικής Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis» στο οποίο είναι πρόεδρος, ανατέθηκε η πραγματοποίηση επιδημιολογική μελέτης, η οποία χρηματοδοτείται από το κράτος. Για τη μελέτη αυτή υπάρχουν, επίσης, αρκετές αντιδράσεις στην περιοχή από μέλη του κινήματος ενάντια στη ρύπανση, καθώς ισχυρίζονται ότι θα έπρεπε να γίνει από τους αρμόδιους φορείς που υπάρχουν για τον λόγο αυτό και όχι από ιδιωτικές ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση.
Κάποιοι υποστηρίζουν, ακόμα, ότι είναι γνωστό πως οι κάτοικοι υποφέρουν από τοξική ρύπανση και δεν χρειάζονται μελέτες «σε βάθος δεκαετίας» όπως αυτή, προκειμένου να διαπιστωθεί εκείνο που όλοι γνωρίζουν και να ροκανίσουν κι άλλο χρόνο οι υπαίτιοι. Όσο για την φροντίδα της «ευαίσθητης υγείας των κατοίκων», λένε ότι είναι υπόθεση του ΕΣΥ και όχι των ΜΚΟ.
«Ήμασταν για χρόνια πειραματόζωα ρυπαντικής δράσης. Μας κάνουν «πειραματο-αρρώστους» σε μακρόπνοες «αξιόπιστες» μελέτες ΜΚΟ για να μας κάνουν τελικά πειραματο-πτώματα και στατιστικά νούμερα στις έρευνες τους. Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε» ανέφερε ένας από αυτούς σε επιστολή του στον τοπικό τύπο.
http://www.antinews.gr/2011/02/25/87597/#more-87597

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου