διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

28 Φεβ 2011

FT: Πιθανές οι πρόωρες εκλογές και ο Γ. Παπανδρέου αξίζει να τις κερδίσει

Ο Γιώργος Παπανδρέου ενδέχεται να νιώσει την ανάγκη να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, πριν από τη λήξη της θητείας της κυβέρνησής του, το 2013, εκτιμά το editorial των Financial Times. «Με βάση τα επιτεύγματά του, θα του άξιζε να κερδίσει», αναφέρει το δημοσίευμα.



Το κλίμα στην Ελλάδα κινείται περισσότερο προς την ανησυχία και το φόβο για το μέλλον παρά προς το θυμό προς τα μέτρα λιτότητας, επισημαίνουν οι Financial Times, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει πως οι προσπάθειες της κυβέρνησης αποτυγχάνουν.

«Η ΕΕ κάνει σωστά που σχεδιάζει μία διαδικασία ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης του χρέους, όμως, σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει σκέψη να εξαναγκαστούν οι κάτοχοι των ελληνικών κρατικών ομολόγων να αποδεχτούν ζημιές», αναφέρεται.

Η εφημερίδα επισημαίνει ως βασική επιτυχία του προγράμματος της κυβέρνησης τη μείωση του ελλείμματος κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες πέρυσι, αλλά προσθέτει ότι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα αυτό που έχει σημασία είναι η δημιουργία μίας κουλτούρας ανταγωνισμού που μπορεί να φέρει ανάπτυξη και να σπάσει την ομηρία της οικονομίας από ομάδες προνομιούχων, όπως οι οδηγοί φορτηγών, οι φαρμακοποιοίκαι οι δημόσιοι υπάλληλοι.

«Η αλλαγή της ελληνικής νοοτροπίας και στάσης απέναντι στο κράτος είναι ένα έργο που θα διαρκέσει για μία ολόκληρη γενιά, πέραν της πολιτικής ζωής του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου. Δουλειά του είναι να πείσει τη σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων που δεν ωφελούνται από τα ειδικά προνόμια των λίγων ότι τελικά θα κερδίσουν από τις μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, πρέπει να περιορίσει τη δυσαρέσκεια των υπουργών του, που ανησυχούν ότι οι πολιτικές καριέρες τους απειλούνται αφού οι μεταρρυθμίσεις περιορίζουν την ικανότητά τους να εφαρμόσουν πελατειακές σχέσεις», αναφέρει το δημοσίευμα.

Για να «ξεκαθαρίσει τον αέρα», όπως επισημαίνεται, ο πρωθυπουργός ενδέχεται να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές.

Lex

Εν τω μεταξύ, διαφορετική αναφορά των Financial Times, μέσω της στήλης Lex, τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε ήδη να μελετούν το Σχέδιο Β για την Ελλάδα, καθώς η ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους φαντάζει ολοένα και πιο απαραίτητη.

«Το ελληνικό πακέτο διάσωσης δεν απαντά στη σημαντική ερώτηση του πώς να γίνει το χρέος της χώρας διατηρήσιμο», επισημαίνεται στο άρθρο με τίτλο: «Ελλάδα: Πιο αργά, πιο χαμηλά, πιο αδύναμα».

Όπως αναφέρει ο Lex, η διαδικασία της προσαρμογής αποδεικνύεται μία σισύφειος προσπάθεια. «Όσο η κυβέρνηση περικόπτει για να επιτύχει τους στόχους της, τόσο αυτοί οι στόχοι αποδεικνύονται άπιαστοι». Με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 4,5% το 2010, η εγχώρια ζήτηση συρρικνώθηκε, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έπεσε,οι εξαγωγές είναι αδύναμες και η φοροδιαφυγή παραμένει υψηλή.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ θα μπορούσε να μειώσει το «ολύμπειο χρέος» κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Όμως, το ερώτημα είναι το κατά πόσο οι επενδυτές θα θέλουν να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία σε μία τόσο προβληματική χώρα όπως η Ελλάδα, επισημαίνει το άρθρο.
http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=94030

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου