διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

14 Μαρ 2011

Δεύτερη έκρηξη στην Ιαπωνία - "βουτιά" 6,2% ο Nikkei

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να αυξήσει σε 220 δισεκατομμύρια δολάρια το ύψος των κεφαλαίων με το οποίο θα ενισχύσει βραχυπρόθεσμα τις χρηματαγορές, σε μία προσπάθεια να προσφέρει στήριξη και ρευστότητα, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 9 ρίχτερ.
Από το ποσό αυτό, περίπου 184 δισ. δολάρια θα διοχετευθούν άμεσα, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, ενώ τα υπόλοιπα 36 δισ. δολ. θα εισρεύσουν στην αγορά την Τετάρτη.
Στο μεταξύ, με μεγάλες απώλειες 6,18% ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές της Δευτέρας για τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei, ενώ σε πτώση 7,49% υποχρεώθηκε ο ευρύτερος δείκτης Topix.

Σε ό,τι αφορά επιμέρους μετοχές, η Toyota Motor έκλεισε με απώλειες 7,93%, η sony Corp. υποχώρησε 9,12%, ενώ «βουτιά» 11,82% σημείωσε η μετοχή της Mitsubishi Motors.

Αναλυτές της Nomura Securities σχολιάζουν ότι ο σεισμός της Παρασκευής αναμένεται να προκαλέσει πιέσεις στο σύνολο των ιαπωνικών μετοχών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, εν μέρει διότι υπάρχουν αναφορές για ζημιές μεγαλύτερες από αυτές που αρχικά αναμένονταν.

Την Κυριακή ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την καταστροφή από το σεισμό ως την χειρότερη κρίση που αντιμετώπισε η Ιαπωνία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ιαπωνία: Νέα έκρηξη σε αντιδραστήρα εξαιτίας μετασεισμού

Έκρηξη με έξι τραυματίες -σύμφωνα με την ιαπωνική τηλεόραση- στον αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα μετά την ισχυρή μετασεισμική δόνηση των 6,2 βαθμών που σημειώθηκε τα  ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας). Τουλάχιστον 190 Ιάπωνες εκτιμάται ότι έχουν εκτεθεί σε ραδιενέργεια. Για νέα αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας στη μονάδα της Φουκουσίμα ειδοποίησε την ιαπωνική κυβέρνηση η δημόσια υπηρεσία ηλεκτρισμού της χώρας.

Μία αρχική εκτίμηση του μετασεισμού από τον κρατικό γεωδυναμικό επιστημονικό φορέα, κάνει λόγο για μέγεθος της τάξης των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ωσ γνωστόν ο καταστροφικός σεισμός της Παρασκευής, που προκάλεσε και το ολέθριο τσουνάμι στον Ειρηνικό ωκεανό, ήταν της κατηγορίας των 9 βαθμών της κλίμακας.

Η Ιαπωνία εξέδωσε νέα προειδοποίηση για πιθανό τσουνάμι τη Δευτέρα, στην ίδια περιοχή με αυτήν που δέχθηκε τα φονικά παλλιροϊκά κύματα την Παρασκευή μετά τον καταστροφικό σεισμό των 9 Ρίχτερ, όπως μετάδωσαν τα τοπικά δίκτυα ενημέρωσης.

Περισσότερα από 2.000 σώματα αγνοουμένων μετά τον καταστροφικό σεισμό των 9 Ρίχτερ και το φονικό τσουνάμι, που τον ακολούθησε και σάρωσε τις βόρειο-ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, την περασμένη Παρασκευή, βρέθηκαν τη Δευτέρα σε δύο ακτές του νομού Μιγιάκι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων του Κιότο.

Τα σώματα βρέθηκαν στη χερσόνησο Ότζικα της περιοχής που δέχθηκε τη μεγαλύτερη σφοδρότητα της έντασης της θεομηνίας που έπληξε την Ιαπωνία την περασμένη Παρασκευή.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1151727


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου