διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

2 Μαρ 2011

Παγκόσμιος συναγερμός για πληθωριστική απειλή

Η εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου σε υψηλά δυόμισι ετών, σε συνδυασμό με τις υψηλότερες τιμές εμπορευμάτων, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής στα εργοστάσια ανά τον κόσμο το Φεβρουάριο, σε μία ακόμη ένδειξη ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων, εγείροντας κινδύνους για την παγκόσμια ανάκαμψη.
Η άνοδος στις τιμές των εμπορευμάτων έχει άμεσο αντίκτυπο στις τιμές καταναλωτή, γι' αυτό και οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν επιτάχυνση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες. Στην Ευρωζώνη
, ο πληθωρισμός αυξήθηκε το Φεβρουάριο στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2008, υπερβαίνοντας το στόχο 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε μια εξέλιξη που αναμένεται να επηρεάσει τα επόμενα βήματα νομισματικής πολιτικής

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat οι τιμές καταναλωτή στις 17 χώρες-μέλη της Ζώνης του Ευρώ ενισχύθηκαν 2,4% (σε ετήσια βάση) τον προηγούμενο μήνα, έναντι ανόδου 2,3% του Ιανουαρίου. Οι οικονομολόγοι της Eurostat απέδωσαν την αύξηση του πληθωρισμού στην άνοδο των ενεργειακών τιμών και στις ανατιμήσεις στα τρόφιμα.
Την ίδια στιγμή, ο μεταποιητικός τομέας της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε τον προηγούμενο μήνα με τους ταχύτερους ρυθμούς των δέκα τελευταίων ετών, προκαλεί όμως ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός ότι οι τιμές αυξήθηκαν με τους ταχύτερους ρυθμούς των 14 τελευταίων ετών.
Ο δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη ανήλθε το Φεβρουάριο στο 59, έναντι 57,3 του Ιανουαρίου, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2000.

Ομως η ταχεία ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα συνοδεύεται και από ανάλογο κόστος, με τον επιμέρους δείκτη για τις τιμές πρώτων υλών να εκτινάσσεται στο 85,3, έναντι 79,2 του Ιανουαρίου, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 1997. «Η απότομη αύξηση στις τιμές πρώτων υλών ενδεχομένως να αναστείλει τα σχέδια των εταιρειών για νέες προσλήψεις ή να οδηγήσει υψηλότερα τις τιμές πώλησης, για την προστασία των περιθωρίων κέρδους», αναφέρει ο Κρις Γουίλιαμσον, της εταιρείας Markit.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη, συνέχισε να αποτελεί βασικό «μοχλό» ανάπτυξης, με τη μεταποιητική δραστηριότητα σε υψηλά 15 ετών, στο 62,7, έναντι 60,5 του Ιανουαρίου.
Ενθαρρυντικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι ανέκαμψε η μεταποιητική δραστηριότητα σε αρκετές περιφερειακές οικονομίες. Στην Ισπανία, ο μεταποιητικός τομέας αναπτύχθηκε με τους ταχύτερους ρυθμούς δέκα μηνών, χάρη στην εξαγωγική ζήτηση.
Ο σχετικός δείκτης PMI ενισχύθηκε στο 52,1, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2010 και παραμένοντας για πέμπτο διαδοχικό μήνα.
Ανησυχεί η Κομισιόν

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, ο κ. Ρεν ανέφερε ότι η άνοδος που παρατηρείται οφείλεται στις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου και των πρώτων υλών που επηρεάζουν αρνητικά και τις τιμές των τροφίμων.
Η Κομισιόν προβλέπει ετήσιο πληθωρισμό το 2011 της τάξης του 2,2% για την Ευρωζώνης και 2,5% για το σύνολο της Ε.Ε. Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι αυξημένοι εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, καταλήγει η Κομισιόν.
Η Ελλάδα σε ύφεση
Στην Ελλάδα όμως, ο μεταποιητικός τομέας παρέμεινε και το Φεβρουάριο σε ύφεση, με παραγωγή, νέες παραγγελίες και απασχόληση να δέχονται πλήγμα από την περιορισμένη εγχώρια ζήτηση και τον έντονο ανταγωνισμό. Ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα παρέμεινε σταθερός, στις 42,8 μονάδες, τον προηγούμενο μήνα, σε χαμηλά οκτώ μηνών και αρκετά κάτω από το όριο του 50.
Τα μέτρα λιτότητας και η επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης -εξαιτίας των προσπαθειών για μείωση του ελλείμματος- αναμένεται να κρατήσουν την ελληνική οικονομία σε ύφεση για τρίτη διαδοχική χρονιά.
Το υψηλότερο κόστος πρώτων υλών οδήγησε σε αύξηση των τιμών, αλλά με οριακούς ρυθμούς. Ο επιμέρους δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 40,5 έναντι 42,6 μονάδων του Ιανουαρίου.
Ωθείται σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική
Η επιτάχυνση του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με τις θετικές ενδείξεις για την ανάκαμψη και τα στοιχεία για ελαφρά έστω υποχώρηση της ανεργίας, εντείνουν τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για σταδιακή επιστροφή σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική.
Αν και θεωρείται βέβαιο ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ στην αυριανή της συνεδρίαση στη Φραγκφούρτη, δεν αποκλείεται ο πρόεδρος της, Ζαν Κλοντ Τρισέ, να επιλέξει πιο αυστηρή ρητορική, προκειμένου να εκδηλώσει την ανησυχία του για τον πληθωρισμό, αποκαλύπτοντας έτσι εμμέσως τις προθέσεις του. «Δεδομένων των συνθηκών που διαμορφώνονται στην Ευρωζώνη, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μία μεταστροφή στη ρητορική της ΕΚΤ», σχολίασε στη Wall Street Journal η Τζούλιαν Κάλοου, οικονομολόγος της Barclays Capital, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι μία κίνηση της ΕΚΤ θα μπορούσε να έλθει μέσα στο δεύτερο τρίμηνο, ίσως ακόμη και τον επόμενο μήνα. Μερίδα οικονομολόγων, ωστόσο, πιστεύει ότι η κεντρική τράπεζα θα αποφύγει μία τόσο βιαστική κίνηση.
«Ο κ. Τρισέ αναμένεται να επισημάνει ότι είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Πιθανότατα, όμως, δεν θα ανοίξει το δρόμο για μία σύντομη αύξηση των επιτοκίων, χρησιμοποιώντας τη φράση «αυξημένη επαγρύπνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάρτιν βαν Βλίετ της ING, σε σημείωμά του προς τους επενδυτές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα έχει ενισχυθεί 3,3% έναντι του αμερικανικού δολαρίου φέτος, εν μέσω προσδοκιών ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια πριν από τη Φέντεραλ Ριζέρβ. «Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν ελαφρώς περισσότερο για τον πληθωρισμό και, κατά πάσα πιθανότητα, θα δράσουν πιο γρήγορα από την αμερικανική κεντρική τράπεζα», υπογράμμισε στο Bloomberg ο Πίτερ Φίσερ της BlackRock.
Επιταχύνει η μεταποίηση
Με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων επτά περίπου ετών αναπτύσσεται η παγκόσμια μεταποιητική δραστηριότητα. Ο παγκόσμιος δείκτης PMI της JP Morgan σκαρφάλωσε το Φεβρουάριο από τις 57,1 στις 57,8 μονάδες- τα υψηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2004. Ο επιμέρους δείκτης της παραγωγής ενισχύθηκε κατά 0,8 μονάδες στις 59,5, ενώ της απασχόλησης σημείωσε άνοδο 1,2 μονάδων στις 56,4.
Ιδιαίτερα θετική είναι η εικόνα στις ΗΠΑ. Ο δείκτης ISM ενισχύθηκε τον περασμένο μήνα στις 61,4 μονάδες από 60,8 τον Ιανουάριο, υπερβαίνοντας έτσι τις προβλέψεις των αναλυτών. Βρίσκεται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2004, ύστερα από εννέα διαδοχικούς μήνες ανάπτυξης του αμερικανικού μεταποιητικού τομέα.
http://www.naftemporiki.gr/
Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι τα μηνύματα από τον κατασκευαστικό κλάδο είναι αποθαρρυντικά. Τον Ιανουάριο οι κατασκευαστικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 0,7%, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών, γεγονός, που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι ο συγκεκριμένος κλάδος θα είναι ουραγός στην ανάκαμψη.
Στην Κίνα, όπου οι αρχές έχουν λάβει μία σειρά από μέτρα προκειμένου να βάλουν φρένο στην πιστωτική επέκταση και να αποτρέψουν την υπερθέρμανση της οικονομίας, η μεταποιητική δραστηριότητα κατέβασε ταχύτητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο δείκτης PMI υποχώρησε το Φεβρουάριο στις 52,2 μονάδες από 52,9 τον προηγούμενο μήνα.
Μικρή κάμψη της ανεργίας
Ελαφρά κάμψη παρουσίασε η ανεργία στη γηραιά ήπειρο τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 9,9% από 10, ενώ στην Ε.Ε. των «27» διαμορφώθηκε στο 9,5%. Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στην Ολλανδία και την Αυστρία (4,3%), ενώ τα υψηλότερα στην Ισπανία (20,4%) και τη Λετονία (18,3%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου