διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

16 Μαρ 2011

Τελικά ο Θεός είχε σύζυγο;

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στη Βρετανία η διαρροή του περιεχοµένου της σειράς εκποµπών «Τα θαµµένα µυστικά της Βίβλου» («The Bible's Buried Secrets») που θα μεταδίδεται από σήμερα Τετάρτη στο BBC2, σε ώρα υψηλής τηλεθέασης - 21.00 ώρα Αγγλίας.
«Ο Θεός είχε σύζυγο και οι µεσήλικοι γενειοφόροι μελετητές
των αρχαίων θρησκευτικών κειµένων συκοφάντησαν άδικα την Εύα για την πτώση του ανθρώπου» υποστηρίζεται µε βάση στοιχεία που παραθέτει στις εκποµπές η λέκτωρ Θρησκειολογίας στο Πανεπιστήµιο του Εξιτερ στην Οξφόρδη Φραντσέσκα Σταυρακοπούλου.

Ανάµεσα σε άλλα η δρ Σταυρακοπούλου υποστηρίζει ότι δεν ήταν η Εύα η πρώτη γυναίκα στον κόσµο, διότι «η ιστορία του Κήπου της Εδέµ δεν ανήκει στο πρώτο βιβλίο της Παλαιάς ∆ιαθήκης. Μην ξεχνάτε ότι οι βιβλικοί συγγραφείς είναι άνδρες και ο κόσµος µας είναι ανδροκρατούµενος» τονίζει, προσθέτοντας ότι οι γυναίκες ήταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Όπως σηµειώνει, η ιδέα ότι ο Θεός είχε µία γυναίκα βασίζεται σε βιβλικά κείµενα που αναφέρονται στην Ασερά. Ασερά, κατά την πανεπιστηµιακό, ήταν το όνοµα µιας θεάς της γονιµότητας σε εδάφη που ανήκουν σήµερα στη Συρία και ήταν κατά το θείο έτερο ήµισυ του Θεού. Για αυτό επικαλείται αρχαία κείµενα από τα οποία προκύπτει ότι οι αρχαίοι ισραηλίτες τη λάτρευαν ως ζευγάρι µαζί µε τον Ιεχωβά (το όνοµα του Θεού στην εβραϊκή Βίβλο). «Εποµένως πολλοί πιστεύουν ότι θεωρείται ως η σύζυγος του Θεού».

Στα επεισόδια της σειράς η δρ. Σταυρακοπούλου ταξιδεύει σε όλη τη Μέση Ανατολή και επισκέπτεται σηµαντικές αρχαιολογικές ανασκαφές, ερευνώντας την ιστορία του Κήπου της Εδέµ, την εµφάνιση της λατρείας ενός Θεού και το ιστορικό πλαίσιο για τον βασιλιά ∆αβίδ.

Η ελληνικής καταγωγής θρησκειολόγος δηλώνει άθεη µεν αλλά µε έναν ευρύ σεβασµό όχι µόνο στις αρχαίες θρησκείες, αλλά και στις σύγχρονες.
http://www.skai.gr/news/weird/article/165160/telika-o-theos-eihe-suzugo-/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου