διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

11 Μαρ 2011

Πρόταση Μέρκελ για μείωση επιτοκίων των δανείων ‘στήριξης’: η πιο ‘άνανδρη’ πολιτική κίνηση της χρονιάς;

Η δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πουλήσει δημόσια περιουσία και το παραλίγο σκάνδαλο που κινδύνεψε να ξεσπάσει όταν οι ιθύνοντες της Τρόικας ανακοίνωσαν στον ελληνικό λαό ότι θα πουληθεί περιουσία του ύψους 50 δις ευρώ, δεν είναι γνωστά μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλον τον κόσμο και φυσικά και στη Γερμανία. Το ίδιο ισχύει και για τη δέσμευση του νέου Πρωθυπουργού της Ιρλανδίας προς τους
ψηφοφόρους του ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να διαπραγματευτεί την αλλαγή του υπάρχοντος φορολογικού καθεστώτος στη χώρα του, κάτι το οποίο η γερμανική πλευρά γνωρίζει, επίσης, πολύ καλά. Και οι δύο αυτές δεσμεύσεις δημοσιεύτηκαν στο διεθνή τύπο και έκαναν διεθνή πρωτοσέλιδα προκαλώντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον που ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας προκάλεσε ακόμη και τη συγνώμη από την πλευρά της Τρόικας.
Όταν η καγκελάριος Μέρκελ, λοιπόν, δήλωσε ότι συμφωνεί με τη μείωση των επιτοκίων των δανείων στήριξης αρκεί οι κυβερνήσεις των δύο κρατών να κάνουν ακριβώς αυτό για το οποίο δεσμεύτηκαν στις χώρες τους ότι δε θα κάνουν, ουσιαστικά έκανε μία πρόταση παγίδα, για την οποία γνωρίζει ότι η απάντηση, υποχρεωτικά, θα είναι αρνητική. Ακόμη και αν τώρα τροποποιήσει την πρόταση της αυτή και ζητήσει, όπως ανέφερε πριν από λίγη ώρα το reuters, την επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποίησης των 50 δις και την ενσωμάτωση του στο Μνημόνιο χωρίς να αναφέρει ξανά τη λέξη πώληση, αυτό που θα έχει μείνει στον ελληνικό λαό είναι ότι ιδιωτικοποίηση συνεπάγεται εκποίηση (που σε μερικές περιπτώσεις δεν είναι πολύ μακριά από την αλήθεια). Στην πράξη, η Μέρκελ έκανε μία πολιτικά ‘άνανδρη’ πράξη δημιουργώντας πρόβλημα στην ελληνική κυβέρνηση με στόχο να φανεί η ίδια σκληρή και αποφασιστική εντός της Γερμανίας.
http://www.xrimanews.gr/oikonomia/54-financial-frontpages/3941-11-03-2011-19-36-22

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου