διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

23 Μαρ 2011

Το αίτιο

Πέφτει η δημοτικότητά τους χαμηλά, κάνουν πόλεμο. Ψάχνουν για πόρους, κάνουν έρωτα. Στην πρώτη περίπτωση ο Σαρκοζί στο Ελυζέ, στη δεύτερη, η πρώην υπουργός του, στην Τυνησία. Και απαραιτήτως, οι χειραψίες με τον Καντάφι κάτω από την τέντα, η διάλεξη του Καντάφι μπρος στις ξανθιές στη Ρώμη, οι επίλεκτοι του Καντάφι που τους εκπαίδευαν ως το 2005 οι άνθρωποι του Μπλερ. Αλλά ο Έγελος στη «Φιλοσοφία του Δικαίου», δεν αστειεύεται: «Στις μεταξύ τους σχέσεις τα Κράτη,
συμπεριφέρονται ως άτομα. Αυτό είναι ένα παιχνίδι όπου ο ίδιος ο ηθικός οργανισμός - η ανεξαρτησία του Κράτους - εκτίθεται στην τύχη».

Όμως όχι και τόσο, διότι το αίτιο είναι το πετρέλαιο.

Οπότε, αν μεθαύριο ο Καντάφι αποδειχτεί ανθεκτικότερος απ' όσο πιστεύει η Συμμαχία, στις επικείμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών και καθεστώτος, θα συμβεί ο, τι προέβλεπε ο Καντ το 1795 στο μικρό του βιβλίο για την αιώνια ειρήνη. "Καμιά συνθήκη ειρήνης που συνάπτεται με την κρυφή επιφύλαξη αιτίου για μελλοντικό πόλεμο, δεν θα πρέπει να θεωρείται έγκυρη". Προσθέτω, και κανένας πόλεμος που γίνεται με την κρυφή επιφύλαξη αιτίου για μελλοντική ειρήνη, δεν πρέπει να θεωρείται σοβαρός.
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=391027/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΤΣΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου