διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

15 Μαρ 2011

Τι λένε οι αριθμοί για τον "θρίαμβο"

Τι έκαναν χτες τα spreads; Έπεσαν περί τις 37 μονάδες βάσης. Και λοιπόν; Είναι αυτή κίνηση που απεικονίζει τα αποτελέσματα ενός θριάμβου; Όχι κι αυτό το γεγονός έχει την εξήγησή του. Από την άλλη, το χρηματιστήριο «πέταξε». Κι αυτό έχει την εξήγησή του. Οι αριθμοί δεν κάνουν λάθος, οι άνθρωποι μπορεί. Οι αριθμοί μας λένε ότι πρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ή αλλιώς ότι έχουμε ακόμη  αρκετό δρόμο μπροστά μας. Ένας δρόμος που θα μακραίνει όσο κάνουμε το λάθος να προσπαθούμε να αγνοούμε την αλήθεια των αριθμών...

Τα πράγματα είναι απλά: Στην Ευρώπη θα ήθελαν να μας πιστέψουν, ότι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να πετύχουμε τους στόχους μας, αλλά δεν μας πιστεύουν και δεν μας εμπιστεύονται. Αυτή είναι η ερμηνεία της περιορισμένης επίδρασης των καλών νέων στα spreads.

Το χρηματιστήριο, από την άλλη πλευρά, είναι από την φύση του πιο απόλυτο στις εκτιμήσεις του και γι΄ αυτό το λόγο εκτίθεται συχνά. Για το χρηματιστήριο υπάρχουν δύο μόνο χρώματα, το άσπρο και το μαύρο. Στο άσπρο ανεβαίνουμε, στο μαύρο κατεβαίνουμε. Αυτή την φορά η αγορά θέλησε να δει το ποτήρι μισογεμάτο επειδή οι τιμές των μετοχών βρίσκονται ήδη σε χαμηλά επίπεδα και ως εκ τούτου ήταν ευκολότερη η ανοδική αντίδραση.  Χρειάζεται, όμως, προσοχή! Είμαστε σε περίοδο έντονης μεταβλητότητας και το ποτήρι μπορεί να γίνει από την μία στιγμή στην άλλη από μισογεμάτο μισοάδειο. Τέτοιες ταχυδακτυλουργίες μόνο οι χρηματιστηριακές αγορές ξέρουν να τις κάνουν.

Στην Ευρώπη, λοιπόν, δεν μας πιστεύουν. Για την ακρίβεια υπάρχει μία οργή για τη στάση της κυβέρνησης. Της επιρρίπτουν ευθύνες για το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα σημαντικά βήματα για την ικανοποίηση των όρων του μνημονίου. Κι ακόμη της καταλογίζουν δόλο στον τρόπο με τον οποίο έγιναν κάποιες μεταρρυθμίσεις, ότι με τον τρόπο που της έκανε τις αναιρεί τελικά στην πράξη...

Η Ευρώπη, πάντως, δεν είναι διατεθειμένη να μας αφήσει να πιστεύουμε ότι μπορούμε να συμπεριφερόμαστε σαν κακομαθημένα. Θα είναι πολύ αυστηροί μαζί μας. Μην πιστέψει κανείς ότι απέχουμε αρκετά από μία πιθανή απόρριψη μιας δόσης. Δεν μας έχουν υιοθετήσει. Αναστολή της ποινής μας πρόσφεραν. Κι είναι στο δικό μας χέρι να κερδίσουμε από τον χρόνο που μας έδωσαν. Αλλά αυτό θα πρέπει να είναι άμεσα ορατό. Και μην πει κανείς ότι δήθεν οι άλλοι δεν θέλουν να το δουν. Η γλώσσα των αριθμών λέει την αλήθεια. Όταν λοιπόν θα δούμε στεριά, θα το αντιληφθούμε αμέσως. Τα spreads θα πέφτουν 100 – 100 μονάδες και όχι μόλις 37 μονάδες έπειτα από ένα τόσο σημαντικό νέο, όπως πράγματι ήταν αυτό της Παρασκευής.

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου