διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

29 Μαρ 2011

Βλέπει «σημάδια ανάκαμψης» ο Γ.Παπακωνσταντίνου

"Ο λογαριασμός βγαίνει, γιατί ο λογαριασμός πρέπει να βγει και γιατί δεν μπορεί να μη βγει", διεμήνυσε ο Υπουργός των Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Μιλώντας στο ραδιοσταθμό Flash και απαντώντας στην περί του αντιθέτου θέση της ΝΔ σχολίασε:
"Όποιος λέει ότι δεν βγαίνει ο λογαριασμός, πρέπει να μας πει ποιος άλλος λογαριασμός βγαίνει στη θέση του. Διότι είναι εύκολο να λέμε ότι δεν βγαίνει, αλλά κάποιος να έρθει και να προτείνει άλλον τρόπο. Άρα ό,τι και να γίνει πρέπει να μειωθεί αυτό το έλλειμμα κι αυτό είναι η προϋπόθεση για όποια ανάπτυξη. Όσο το έλλειμμα είναι εκεί που είναι, δεν πρόκειται να υπάρχει ανάπτυξη".


Υπογράμμισε ότι υπάρχουν ήδη σημάδια ανάκαμψης, λέγοντας:
«Όποιος παρακολουθεί τους μακροοικονομικούς δείκτες θα δει ότι με την αύξηση των εξαγωγών επί 4 μήνες γύρω στο 30-40%, θα δει ότι με την αύξηση των νέων παραγγελιών από το εξωτερικό, με μία ελαφρά ανάκαμψη της εμπιστοσύνης, πως η ύφεση ρηχαίνει κι αρχίζει να φαίνεται φως - είναι αχνό ακόμα".

"Εγώ καταλαβαίνω ότι ο κόσμος ακούει κάτι τέτοιο και λέει: "μα πού είναι; Εδώ πέρα κλείνουν μαγαζιά, αυξάνει η ανεργία". Είναι σωστό ότι έτσι είναι τα πράγματα, αλλά, παρ' όλα αυτά, αρχίζουμε και βγαίνουμε από το τούνελ της ύφεσης και απ' εδω και πέρα η ύφεση θα ρηχαίνει ακόμα περισσότερο, έτσι ώστε να φτάσουμε στο τέλος του 2011 και να γυρίσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης".

Αναφερόμενος στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015, στάθηκε ιδιαίτερα στην περιστολή των δαπανών:

«Για να γίνει ένα τέτοιο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, πρέπει να συμφωνήσουμε ποιο είναι το συνολικό εύρος των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν. Να τις επιμερίσουμε στις δαπάνες και στα έσοδα και μετά να δούμε πώς αυτές επιμερίζονται σε διαφορετικούς τομείς. Υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει ότι δεν υπάρχει τεράστια δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων από το χώρο της υγείας, όπου οι σπατάλες είναι τεράστιες κι όπου έχουν ξεκινήσει πολύ σημαντικές προσπάθειες με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ούτω καθεξής; Υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει ότι δεν υπάρχει περιθώριο εξορθολογισμού στο χώρο των ΔΕΚΟ; Δεν θα εξοικονομηθούν χρήματα για το μισθολογικό κονδύλι στο δημόσιο, μέσα από τις 5 αποχωρήσεις για κάθε μία πρόσληψη; Δεν θα μπορέσουμε σε χώρους, όπως είναι η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης συνολικά να μειώσουμε σπατάλες; Άρα υπάρχει τεράστιο περιθώριο εξοικονόμησης - δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Εμείς αυτά τα αποτυπώνουμε αυτή τη στιγμή για να συμφωνήσουμε σε κάθε χώρο, σε κάθε τομέα πολιτικής», τόνισε.

Ο Υπουργός των Οικονομικών δεν επιβεβαίωσε δημοσιεύματα και πληροφορίες ότι συνάδελφοι του υπουργοί διαφωνούν στις περικοπές δαπανών: "Εγώ δεν έχω την εικόνα που μου μεταφέρετε. Εγώ στις συζητήσεις που έχω κάνει - κι είναι εκτενείς σας διαβεβαιώνω - με τους υπουργούς, με τους συναδέλφους μου, όλοι ξέρουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία, όλοι βεβαίως έχουν την αγωνία για το πώς θα μπορέσουν να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη με τα μέσα που διαθέτουν κι όλοι κάνουν μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στο χώρο τους. Ακριβώς γιατί ξέρουμε ότι η εξοικονόμηση του είδους για την οποία μιλάμε με τις δομές που έχουμε αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να γίνει. Άρα πρέπει να πάμε σε αλλαγή δομών, πρέπει να συγχωνεύσουμε οργανισμούς, πρέπει να ξαναδούμε τη βιωσιμότητα άλλων, να δούμε αν έχουν νόημα να λειτουργούν, πώς μπορούν να λειτουργούν καλύτερα και πρέπει να ξαναδούμε από την αρχή το πώς λειτουργεί το κράτος», σημείωσε.

Εκτίμησε ότι τα έσοδα θα ανακάμψουν αν και παραδέχθηκε ότι και τον Μάρτιο θα υπάρχει πρόβλημα: «Η ιστορία της ανάκαμψης των εσόδων θα είναι κάτι που θα πάρει κάποιο διάστημα, δηλαδή η υστέρηση που είχαμε τους πρώτους 2 μήνες μάλλον, απ’ ότι φαίνεται, θα συνεχιστεί και τον τρίτο μήνα, αλλά τα έσοδα θα ανακάμψουν ως το τέλος του χρόνου. Εγώ θυμίζω το εξής: ότι είμαστε μπροστά στη μείωση του ελλείμματος, δηλαδή στο δίμηνο πάνω, είμαστε λίγο καλύτερα από εκεί που πιστεύαμε ότι έπρεπε να ήμασταν. Αυτό είναι θετικό. Βεβαίως έχουμε την υστέρηση που έχουμε στα έσοδα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό», ανέφερε.
Ο Υπουργός των Οικονομικών αναφερόμενος στις Τράπεζες σημείωσε:

"Οι τράπεζες, αυτή τη στιγμή, δεν είναι άμοιρες ευθυνών. Στο παρελθόν έκαναν υπερβολές, έκαναν λάθος δανεισμό σε μια σειρά από επιχειρήσεις, είχαν πολύ υψηλές χρεώσεις στους καταναλωτές, στα δάνειά τους. Όλ' αυτά είναι έτσι κι είχαν πολύ υψηλά κέρδη. Ταυτοχρόνως, αυτή τη στιγμή, οι τράπεζες αδυνατούν να δανειστούν από τη διατραπεζική αγορά, εξαιτίας του γεγονότος ότι το έλλειμμα του ελληνικού δημοσίου είναι πάρα πολύ μεγάλο. Ως αποτέλεσμα (είναι να) υποβαθμίζονται κι αυτές μαζί με το ελληνικό δημόσιο κι αυτό μειώνει τη δυνατότητά τους να μπορέσουν να γεννήσουν χρήμα, για να το πω έτσι πολύ απλά. Ταυτόχρονα, υπάρχει μια εκροή από το σύστημα των καταθέσεων. Αυτή η εκροή- γιατί πολλές φορές νομίζουμε ότι είναι όλα αυτά χρήματα που πηγαίνουν μόνο στο εξωτερικό- δεν είναι έτσι. Γι’ αυτό εμείς επεκτείνουμε τη στήριξη αυτή με τα 30 δισ. ευρώ, όμως βάζουμε προϋποθέσεις στις τράπεζες, ακριβώς για να βεβαιωθούμε, ή να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε ότι αυτή η ρευστότητα πηγαίνει πράγματι στην αγορά, γιατί αυτός είναι ο λόγος. Οι τράπεζες ταυτόχρονα έχουν και την υποχρέωση να απεξαρτηθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πράγμα που τους δυσκολεύει τη ζωή περισσότερο. Υπάρχει ένας δύσκολος δρόμος έτσι ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην οικονομία και ταυτόχρονα να έχουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και απεξάρτηση από την ΕΚΤ. Αυτόν το δρόμο θα τους βοηθήσουμε εμείς, όντας από δίπλα, για να βεβαιωθούμε ότι, στο βαθμό που γίνεται, όλη αυτή η ρευστότητα θα πηγαίνει στην αγορά. Δεν νομίζω πως είναι σωστό να υποσχεθούμε θαύματα, δηλαδή ότι ξαφνικά η ρευστότητα θα αυξηθεί πολύ. Αλλά, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε λίγο τα σημερινά επίπεδα και όσο ανακάμπτει η οικονομία να αυξάνουν περισσότερο, αυτό είναι νομίζω πολύ σημαντικό.»

Σε ό,τι αφορά στον ΦΠΑ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε πως "κάναμε δύο κινήσεις: η πρώτη είναι η τμηματική καταβολή του ΦΠΑ κι η δεύτερη είναι η δυνατότητα - για πρώτη φορά - συμψηφισμού χρεών με το δημόσιο. Κι ενός συμψηφισμού, σε ευρεία κλίμακα, ακριβώς για να μην έχουμε καταστάσεις στις οποίες το δημόσιο σου χρωστάει, εσύ του χρωστάς κι έρχεται το δημόσιο και σε κυνηγάει. Είναι δύο πολύ σημαντικές κινήσεις. Από εκει και πέρα, σας θυμίζω ότι στο νομοσχέδιο προβλέψαμε και τη δυνατότητα - και θα υλοποιηθεί αυτό φέτος - ηλεκτρονικής διασύνδεσης όλων των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό θα μας επιτρέψει σταδιακά να πάμε σε μία κατάσταση στην οποία απευθείας θα αποδίδεται ο ΦΠΑ. Και να σας πω κάτι: τελικά όταν βάζεις κανόνες κι είναι σωστοί οι κανόνες και βγάζεις από την εξίσωση τη δυνατότητα οι επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν τον ΦΠΑ ως κεφάλαιο κίνησης - κάτι το οποίο είναι παράλογο διότι ο ΦΠΑ είναι χρήματα τα οποία εισπράττει η επιχείρηση- τότε και η ίδια η αγορά εξορθολογίζεται. Κι οι ίδιες οι επιχειρήσεις δεν θα δέχονται πια επιταγές εξάμηνες και δωδεκάμηνες, θα απαιτούν ένα μέρος μπροστά, τουλάχιστον αυτό που αφορά το ΦΠΑ για να μπορούν και αυτές να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος. Γιατί αλλιώς είναι ένας φαύλος κύκλος, όπου πηγαίνουμε σε όλο και μεγαλύτερου χρόνου επιταγές, όλο μεγαλύτερη καθυστέρηση απόδοσης ΦΠΑ προς το δημόσιο. Το δημόσιο αναγκάζεται να βάλει κι άλλους φόρους ή να περικόψει κι άλλες δαπάνες και όλοι βρισκόμαστε σε μια χειρότερη κατάσταση απ’ ότι ήμασταν πριν. Άρα λοιπόν πρέπει να εξορθολογιστεί όλο αυτό το σύστημα και αυτό επιχειρήσαμε με το νέο νομοσχέδιο".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=3&artid=94893

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου