διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

1 Μαρ 2011

Καταχρεωμένα κόμματα σε αναζήτηση... ΔΝΤ

Αν ήταν χώρες θα είχαν προσφύγει σε μηχανισμό στήριξης... αν ήταν εταιρίες, θα είχαν υπαχθεί στο άρθρο 99 προ πολλού... Είναι όμως κόμματα εξουσίας και βρίσκουν λύσεις!
Μία ματιά στους ισολογισμούς του 2010 που δημοσιοποίησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αρκεί για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων. Κύριο χαρακτηριστικό και των δύο η απόλυτη εξάρτηση στον τραπεζικό δανεισμό που φθάνει να χρηματοδοτεί περίπου το 60% των ετήσιων αναγκών των δύο κομμάτων παρά τη γενναία κρατική «επιδότηση»!

Αναλυτικά:

Το ΠΑΣΟΚ είναι εμφανές ότι χαίρει φερεγγυότητας, αφού για τον βιοπορισμό του οι τράπεζες δεν του αρνούνται την χρηματοδοτηση... αντιθέτως, ανοίγουν τις στρόφιγγες της ρευστότητας, κάτι που αρνούνται πεισματικά σε επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Σύμφωνα με τον ισολογισμό για το 2010 τα συνολικά έσοδα του ΠΑΣΟΚ έφθασαν τα 65 εκατ. ευρώ.  Εξ αυτών 19,8 εκατ. ευρώ ήταν η κρατική χρηματοδότηση, 2,9 εκατ. ευρώ οι εισφορές βουλευτών – μελών και φίλων, και 40,6 εκατ. ευρώ (!) από τραπεζικά δάνεια.

Το μερίδιο του λέοντος μάλιστα το ΠΑΣΟΚ το λαμβάνει από την "πολύφερνη νύφη", την εξαιρετικά προβληματική Αγροτική Τράπεζα, η οποία παρά τις δυσκολίες της, προσέφερε δάνειο που ξεπέρασε τα 17 εκατομμύρια ευρώ. Ακολούθως,η Marfin χορήγησε 7,15 εκατ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 6 εκατ. ευρώ, η Eurobank 5,1 εκατ. ευρώ και η Τράπεζα Αττικής 5 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος βέβαια των δανείων πήγε στην αναχρηματοδότηση παλαιότερων. Συγκεκριμένα 33,3 εκατ. ευρώ ήταν οι δαπάνες του ΠΑΣΟΚ πέρυσι για την εξυπηρέτηση των δανείων του. Αυτό όταν το σύνολο των λειτουργικών δαπανών του Κινήματος ήταν μικρότερο, 31,75 εκατ. ευρώ.  Στο τελευταίο συμπεριλαμβάνονται οι τόκοι και τα έξοδα δανείων, που έφθασαν τα 6,4 εκατ. ευρώ!

Σε ότι αφορά τις λειτουργικές δαπάνες, 6,13 εκατ. ευρώ πήγαν σε αμοιβές προσωπικού και στην επιμόρφωση στελεχών. Άλλα 2,6 εκατ. ευρώ πήγαν σε ΔΕΗ (213 χιλ. ευρώ), ΕΥΔΑΠ (13.800 ευρώ), Τηλ/νίες (1,38 εκατ. ευρώ), ενοίκια (991 χιλ. ευρώ). Τα «διάφορα έξοδα» ήταν περίπου 11 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 5,5 εκατ. ευρώ για «μετακινήσεις στελεχών». Επίσης δόθηκαν ενισχύσεις ύψους 5,6 εκατ. ευρώ.

Η Αξιωματική αντιπολίτευση
Τα πράγματα όμως δεν είναι καλύτερα και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ΝΔ εμφανίζει συσσωρευμένα χρέη που φθάνουν τα 127,6 εκατ.  ευρώ, σύμφωνα με τον ισολογισμό που εξέδωσε.  Μάλιστα, οι τόκοι που πληρώνει για την αποπληρωμή παλαιών δανείων φθάνουν τις 900.000 ευρώ το μήνα!

Τα συνολικά έσοδα του κόμματος το 2010 έφθασαν τα 43,68 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 25 εκατ. ευρώ περίπου ήταν δάνεια (ο ισολογισμός δεν αναφέρει τις τράπεζες, αν και εδώ η ΑΤΕ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο!). Η κρατική χρηματοδότηση ήταν κάτι παραπάνω από 15 εκατ. ευρώ. Άλλα 2,8 εκατ. ευρώ ήταν οι εισφορές μελών – βουλευτών και φίλων. Υπήρξαν επίσης έσοδα 121.000 ευρώ περίπου από εκμίσθωση ακινήτου.

Σε ότι αφορά τις λειτουργικές δαπάνες, 8,69 εκατ. ευρώ πήγαν σε αμοιβές – έξοδα προσωπικού και επιμόρφωση στελεχών.

Επιπλέον 3,37 εκατ. ευρώ πήγαν σε λογαριασμούς κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ – 177 χιλ. ευρώ, ΕΥΔΑΠ – 9.693 ευρώ, Τηλ/νίες – 1,83 εκατ. ευρώ) και ενοίκια (1,36 εκατ. ευρώ).  Τα «διάφορα έξοδα» ήταν περίπου 14,6 εκατ. ευρώ.

Για τόκους και έξοδα δανείων το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης δαπάνησε 6,35 εκατ. ευρώ. Επιπλέον χορήγησε σε «ενισχύσεις» άλλα 7 εκατ. ευρώ.


Μετά από τα παραπάνω δημιουργείται το εύλογο ερώτημα: πως θα βγάλουν την υπερχρεωμένη χώρα απ' την κρίση αυτοί που δεν μπορούν να βάλουν σε τάξη τα του οίκου τους;

Στέλιος Μορφίδης
smorfidis@isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου