διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

22 Μαρ 2011

Ιαπωνία και Λιβύη: οι ατμομηχανές της παγκόσμιας οικονομικής ανάταξης;

Η παγκόσμια οικονομική κρίση, αν και ξεκίνησε από τον τραπεζικό κλάδο μετετράπη σε κλασική καπιταλιστική: κρίση ενεργού  ζήτησης, μείωση παραγωγής, αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης, ανεργία.
Η βιβλική καταστροφή στην Ιαπωνία, αν και είναι πρόσφατη και κάθε εκτίμηση είναι πολύ πρόωρη
, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για τις δυτικές οικονομίες. Η ανοικοδόμηση των υποδομών της Ιαπωνίας είναι πιθανό να γίνει αποκλειστικά  με δυτικά κεφάλαια.  Τόσο με τις όμορες ασιατικές χώρες, όσο και με τη Ρωσία, η Ιαπωνία έχει κακές σχέσεις σε κάθε επίπεδο. Άρα είναι μονόδρομος και για αυτήν, η προσφυγή για βοήθεια στις ΗΠΑ και την ΕΕ για την γρήγορη αποκατάσταση των πληγών της.
Άμεσο αποτέλεσμα της ιαπωνικής καταστροφής είναι η- σε διεθνές επίπεδο- αμφισβήτηση της επιλογής της «καθαρής» πυρηνικής ενέργειας. Είναι πιθανό η ενεργειακή πολιτική και έρευνα  των ανεπτυγμένων χωρών να οδηγηθεί σε τελείως διαφορετικά –από τα γνωστά-μονοπάτια.
Από την άλλη, η επέμβαση στη Λιβύη μοιάζει να μην έχει λογική. Το 2% των πετρελαϊκών αποθεμάτων που υπάρχουν εκεί, η προαιώνια δυσπιστία έναντι του Καντάφι δεν δείχνουν πειστικοί λόγοι για  στρατιωτική ανάληψη δράσης.  Πύραυλοι Κρουζ, Τόμαχοκ και λοιπά «αναλώσιμα» θα πρέπει να αντικατασταθούν μετά το τέλος των επιχειρήσεων. Μήπως απλά η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ απλά «ξεστοκάρουν» και ξαναδίνουν δουλειά στην πολεμική βιομηχανία;
Ήτοι, είναι εύλογο το ερώτημα αν, ένα τυχαίο γεγονός τεράστιας φυσικής καταστροφής, το οποίο δημιούργησε «βιομηχανικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης», σε συνδυασμό με τη συνειδητή επιλογή για έναν περιφερειακό πόλεμο από αέρος και θαλάσσης (χωρίς τη συμμετοχή χερσαίων δυνάμεων) αποτελέσουν τις ατμομηχανές της παγκόσμιας οικονομικής ανάταξης.
Δεν θα είναι παράλογο αν σε λίγους μήνες οι ΗΠΑ και η ΕΕ «καμαρώνουν» για τους «ανοδικούς δείκτες» βιομηχανικής παραγωγής, καθώς και για νέα ενεργειακά πρότζεκτ, που στόχο θα  έχουν την απεξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια.

Μικρός Οδυσσέας
http://www.antinews.gr/2011/03/22/92565/#more-92565

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου