διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

13 Μαρ 2011

Υποπτα παιχνίδια με χρεοκοπία και δραχμή

ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΤα e-mail περί επικείμενης κατάρρευσης της οικονομίας και οι «επενδυτές» της καταστροφολογίας

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ Πέμπτη το μεσημέρι οι γραμματείς πηγαινοέρχονταν νευρικές στα ψηλά πατώματα των μεγάλων εμπορικών τραπεζών. Στις διοικήσεις τους είχε φθάσει, μέσω του ηλεκτρονικού  ταχυδρομείου, ένα ανώνυμο e-mail, το οποίο, υποτίθεται, είχε συντάξει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος και δήθεν ενημέρωνε επιχειρηματίες, εμπόρους, λογιστές, καταθέτες και άλλους ότι επίκεινται  συγκλονιστικά γεγονότα στην οικονομία

, τα οποία   κατά την εσχατολογική προφητεία του ανώνυμου  συντάκτη θα κατέληγαν την 25η Μαρτίου με κατάρρευση, πτώχευση και αιφνιδιαστική επιστροφή  στο καθεστώς της δραχμής. Για να πείσει μάλιστα  ο ανώνυμος σεναριογράφος, μετέφερε στο πλήθος  κλίμα πανικού, γράφοντας ότι όλες οι εταιρείες,  ελληνικών και ξένων συμφερόντων, μεταφέρουν  τα κεφάλαιά τους σε τράπεζες του εξωτερικού, ότι  έχουν παγώσει όλες τις πληρωμές, ότι ακόμη και  τα αποθεματικά των μισθοδοσιών έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό.  

Oλα αυτά τα ψευδή και απολύτως μυθοπλαστικά έδειχναν στον ανώνυμο επιστολογράφο ότι προετοιμάζονται συστηματικά η χρεοκοπία και η αιφνιδιαστική επιστροφή σε λίγες μέρες στη δραχμή! Προς επιβεβαίωση του ψεύδους, επικαλούνταν δήθεν φίλους του στο υπουργείο Εσωτερικών οι οποίοι, υποτίθεται, μετέδιδαν εμπιστευτικά ότι όλα είναι έτοιμα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την επιστροφή στη δραχμή και ακόμη παρέθετε «εξομολόγηση», ανώνυμου επίσης, στελέχους μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού, που δήθεν εκμυστηρευόταν αποσπάσματα από το σχέδιο διαγγέλματος, το οποίο δεν μπορεί να μην κάνει το ίδιο βράδυ ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου.

Ενα εκπαιδευμένο μάτι αντιλαμβανόταν από τις πρώτες γραμμές το ψεύδος, την απόπειρα παραπλάνησης του κοινού και την πρόκληση πανικού στο αποταμιευτι κό κοινό. Ωστόσο ο κίνδυνος επίδρασης και επιρροής ήταν μεγάλος, ειδικά σε μια χώρα επιρρεπή στη φημολογία και στην κάθε μορφής τρομολαγνεία. Η διακίνηση άλλωστε του δήθεν προειδοποιητικού e-mail την περασμένη Πέμπτη έτεινε να λάβει διαστάσεις και μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική ζωή της χώρας.

Είχε αναρτηθεί σε αναξιόπιστες ιστοσελίδες, ορισμένοι ήδη έστελναν δεξιά και αριστερά το σχετικό μήνυμα, δεν απείχε πολύ από το να προκαλέσει, εκ του μηδενός, τεχνητή κρίση στο τραπεζικό σύστημα και κατ΄ επέκταση στη χώρα. Η κυβέρνηση, οι τράπεζες και η χώρα ολόκληρη δέχονταν τα πυρά ενός βρώμικου ηλεκτρονικού διαβρωτικού πολέμου, από πρόσωπα και δυνάμεις που επιζητούσαν την οικονομική κατάρρευση και κατ΄ επέκταση την πολιτική και κοινωνική αποσταθεροποίηση. Οι διοικήσεις των τραπεζών δικαίως θορυβήθηκαν και κινητοποίησαν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών.

Από τις παρεμβάσεις τους ενεργοποιήθηκε η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, σε μια προσπάθεια να εντοπισθούν οι διακινητές των παραπλανητικών σεναρίων υπονόμευσης της εθνικής οικονομίας και να διακριβωθούν πιθανές συνδέσεις με ομάδες οικονομικών συμφερόντων, οι οποίες πιθανώς έχουν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό και επιδιώκουν την αναταραχή, υπολογίζοντας ότι έτσι θα επιλύσουν επιχειρηματικά προβλήματά τους στο εσωτερικό ή θα έχουν την ευκαιρία να πολλαπλασιάσουν την περιουσία τους σε μία νύχτα.
Από τις πρώτες έρευνες προέκυψε ότι άγνωστοι αποστολείς έστελναν τα παραπλανητικά email από Ιnternet cafe του κέντρου της Αθήνας, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση περί οργανωμένης ψευδολογίας και παραπλανητικής φημολογίας.

Στην κυβέρνηση και στις τράπεζες δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα αλλά και απροσδιόριστες δυνάμεις των άκρων επενδύουν στην αναταραχή, επιδιώκουν και καλλιεργούν τη σύγχυση, παίζουν στην κυριολεξία με τη θέση της χώρας, χωρίς να νοιάζονται για τις συνέπειες. Ηδη την περασμένη Παρασκευή οι τράπεζες δέχονταν αγωνιώδη ερωτήματα από πελάτες τους, τα οποία απέρριπταν με την εύρυθμη λειτουργία τους και με το αδιατάρακτο των συναλλαγών τους. Ωστόσο σημείωναν ότι δεν γίνεται κάθε τόσο να διατρέχουν την αγορά τόσο διαβρωτικές και παραπλανητικές φήμες.

Επίσης, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης ήταν έξαλλος με το φαινόμενο αναπαραγωγής της ανόητης φημολογίας και υπενθύμιζε ότι αντίστοιχα ηλίθια παιγνίδια έιχαν παιχθεί την περασμένη άνοιξη, πριν από την ένταξη στον τριπλό μηχανισμό διάσωσης, και αργότερα το καλοκαίρι, μετά την υιοθέτηση του μνημονίου, στο όνομα των αμφιβολιών εφαρμογής του.

Η χώρα είναι καλυμμένη

Τώρα, με τον κ. Γ. Παπανδρέου και τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στις Βρυξέλλες να διαπραγματεύονται στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής διευκολύνσεις στη διαχείρηση του χρέους, παίζεται το ίδιο ανόητο παιχνίδι των ανυπόστατων φημών, χωρίς κανείς να σκέπτεται ότι χρηματοδοτικά η χώρα είναι καλυμμένη τουλάχιστον ως το 2013 και ως τότε δεν υφίσταται κανένα θέμα, ούτε καν καθυστέρησης των πληρωμών του κράτους.

Η κυβέρνηση πάντως αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να αποκαλυφθούν εδώ και τώρα οι δράστες της διακίνησης των διαβρωτικών και παραπλανητικών e-mail, ώστε να καταδειχθούν τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα και να αποκαλυφθούν οι μύχιοι στόχοι και σκοποί που εξυπηρετούνται από αυτές τις τόσο επιθετικές κινήσεις κατά της ελληνικής οικονομίας και της χώρας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για το όλο θέμα έχει ενημερωθεί αναλυτικά ο Πρωθυπουργός, ο οποίος απαίτησε από τους αρμόδιους να αποκαλυφθούν το ταχύτερο και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπονομευτές της ελληνικής οικονομίας και της χώρας.
Εκτεταμένη έρευνα πραγματοποιεί η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.για να εντοπίσει τον μυστηριώδη αποστολέα χιλιάδων email που αναφέρονται σε κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλος αριθμός αυτών των ηλεκτρονικών μηνυμάτων έχει σταλεί από Ιnternet καφέ στο κέντρο της Αθήνας.Ωστόσο αξιοσημείωτο είναι ότι από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει δοθεί εντολή να ασκηθούν διώξεις για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» και σε υπευθύνους site ή bloggers που αναπαράγουν και αναρτούν στους διαδικτυακούς τόπους τις σχετικές αναφορές.

Παραμονές της Συνόδου Κορυφής, εν αναμονή της μάχης των Βρυξελλών, η χώρα και η οικονομία της αντιμετωπίζουν για ακόμη μία φορά συντονισμένη κερδοσκοπική επίθεση από διεθνή και εγχώρια συμφέροντα. Οπως σταθερά συμβαίνει τους τελευταίους 16 μήνες, τον χορό σέρνουν οι δημοφιλείς εκπρόσωποι των hedge funds, όπως ο κ. Ρουμπινί και άλλοι, συνεπικουρούμενοι από τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι «προφητεύουν» την ελληνική κατάρρευση, και ακολουθούν εγχώρια οικονομικά συμφέροντα που σπερμολογούν, διακινώντας φήμες και σενάρια εξόδου από το ευρώ και επιστροφής στο καθεστώς της δραχμής.

Πρόκειται για έναν ευρύ τυχοδιωκτικό κερδοσκοπικό κύκλο, ο οποίος δεν ορρωδεί προ ουδενός και δεν νοιάζεται για τίποτε. Εχει παρατηρηθεί μάλιστα ότι πριν από κρίσιμες συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων, εν αναμονή σημαντικών αποφάσεων, ενεργοποιείται ο αυτός κύκλος με την ίδια σειρά, χτίζοντας επιχειρήματα για τη διατήρηση της κερδοσκοπικής πίεσης και μετά τις αποφάσεις. Πρώτα βγαίνουν στον διεθνή Τύπο άρθρα και σχόλια «διακεκριμένων» διεθνών αναλυτών, που περιγράφουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας με μελανά χρώματα. Στη συνέχεια έρχονται οι οίκοι αξιολόγησης να επιβεβαιώσουν τους αναλυτές και ακολουθούν οι πολλοί δικοί μας πρόθυμοι, οι οποίοι ανεξέλεγκτοι πια, μέσω και πολλών αναξιόπιστων ιστοσελίδων και blogs, διοχετεύουν παραπλανητικές φήμες και δήθεν πληροφορίες, συντηρώντας κλίμα αγωνίας και αστάθειας στη χώρα.

Η όλη κατάσταση δυσκολεύει το έργο της κυβέρνησης, ταράζει τη λειτουργία των τραπεζών και, όταν ακόμη έρχονται θετικά αποτελέσματα από τα ευρωπαϊκά όργανα, αντιμετωπίζονται με καχυποψία, επειδή η προηγηθείσα διάβρωση και αμφισβήτηση έχουν δράσει σχεδόν προληπτικά. Στην παρούσα φάση ήταν ο οίκος Μoody΄s που πυροδότησε την ανησυχία και επέτρεψε σε απολύτως τυχοδιωκτικά εγχώρια οικονομικά συμφέροντα και πολιτικές δυνάμεις να σπείρουν στη χώρα διαβρωτικές φήμες για δήθεν επικείμενη επιστροφή στη δραχμή. Κοινή πεποίθηση είναι πια ότι στο σώμα της ασθενούς ελληνικής οικονομίας δρουν και αντιμάχονται πάμπολλες δυνάμεις, εγχώριες και διεθνείς. Ακόμη και αυτή η συνεχής και εξαντλητική ευρωπαϊκή πίεση υποκρύπτει σκοπούς και επιδιώξεις.

Οι τραπεζίτες μας γνωρίζουν και σιγοψιθυρίζουν ότι οι Αυστριακοί διεκδικούν το βαλκανικό κομμάτι της ελληνικής τραπεζικής επέκτασης, ότι οι Γερμανοί θέλουν να γίνουν απόλυτοι κυρίαρχοι του ΟΤΕ και των τηλεπικοινωνιών, ότι καλοβλέπουν τη ΔΕΗ και πως ενδιαφέρονται για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Από την άλλη, τα κερδοσκοπικά hedge funds θα κάνουν ό,τι μπορούν μέσω των οίκων αξιολόγησης να διατηρήσουν ενεργή, ασκώντας πίεση στον ασθενή κρίκο της Ευρώπης, την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, ενώ τα εγχώρια τυχοδιωκτικά συμφέροντα ίσως θεωρούν ότι μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους μέσω της κατάρρευσης ή και να ονειρεύονται ότι μέσω αυτής μπορούν να επιτύχουν την απόλυτη μεγέθυνση. Οπως και να έχει, η Ελλάδα τείνει να γίνει θέατρο ενός ανορθόδοξου οικονομικού πολέμου, ανεξέλεγκτων δυνάμεων που ουδεμία σχέση έχουν με τις ανάγκες, τους πόθους και τις αγωνίες του ελληνικού λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου