διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

11 Μαρ 2011

Το μουλάρι το βγάζει από τη λάσπη ο αγωγιάτης

Αντώνης Καρακούσης
Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου ταξιδεύει αυτές τις μέρες στις ευρωπαικές πρωτεύουσες προκειμένου να εξασφαλίσει διευκολύνσεις στη διαχείριση της κρίσης χρέους που ταλανίζει τη χώρα.
Πήγε στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι και επιστρέφει στη βελγική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής, ελπίζοντας να επιτύχει τις καλύτερες δυνατές προυποθέσεις για την μακρά
προσπάθεια αντιμετώπισης του οικονομικού προβλήματος της χώρας.
Αξιέπαινη ομολογουμένως η προσπάθειά του και όλοι εύχονται να επιτύχει στους σκοπούς του.

Ωστόσο, "'το μουλάρι το βγάζει από τη λάσπη ο αγωγιάτης'' λέει ο λαός μας και όλοι αντιλαμβάνονται πια ότι χωρίς επίπονες προσπάθειες στο εσωτερικό, καμία βοήθεια από το εξωτερικό, όσο σημαντική κι αν είναι, δεν πρόκειται να μας σώσει.

Κακά τα ψέματα, δικό μας είναι το πρόβλημα και εμείς οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε. Και όπως δείχνουν τα πράγματα η κρίση δεν μπορεί να υπερκινηθεί με λύσεις τεχνικού τύπου.

Δεν είναι τεχνικό πρόβλημα, αλλά βαθύτατα πολιτικό.

Είναι αποτέλεσμα επιλογών και αντιλήψεων που επικράτησαν επί μακρόν στη χώρα.

Είναι ο ευρύς κύκλος του λαικισμού που διαπερνά κάθετα και οριζόντια τα κόμματα, τα συνδικάτα, τα ΜΜΕ, την κοινωνία την ίδια, ο οποίος και ευθύνεται για το σημερινό κατάντημα.

Οσο αυτός ο κύκλος διαχειρίζεται την κρίση έξοδος απ' αυτήν δεν πρόκειται να υπάρξει. Γιατί απλούστατα οι παραγωγοί της κρίσης, δεν γίνετια να είναι και διασώστες και μεταρρυθμιστές. Επειδή δεν θέλουν και επειδή δεν μπορούν.

Αν δεν αλλάξουν αυτές, αν δεν ξεπεράσει η χώρα τον κύκλο του λαικισμού που τη συνέχει και την καθοδηγεί επί πολλές δεκαετίες, δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση.

Η χώρα είναι απαραίτητο να υιοθετήσει το ταχύτερο αρχές ορθολογικής λειτιυργίας και να τις μεταφέρει παντού σε όλα τα πεδία διοίκησης της χώρας, ώστε το χρήμα και ο κόπος του ελληνικού λαού να τιμώνται πραγματικά και να πάψουν να μοιράζονται αφειδώς δεξιά και αριστερά, για χάρη του ενός και του αλλουνού, που θέλει είτε να γίνει βουλευτής, είτε να διατηρήσει την εξουσία του.

Χωρίς πολλές κουβέντες η Ελλάδα για να βγει από την κρίση είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει ένα δεκαετές πρόγραμμα διάσωσης που θα ενσωματώνει το μνημόνιο, το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας και άλλα τόσα, που θα μεταμορφώνουν το νεοελληνικό κράτος σε ευρωπαικό και θα το βγάζουν οριστικά και αμετάκλητα από τη ζώνη της Ανατολής.

Αυτό είναι το παρόν δίλημμα, από το οποίο δεν θα ξεφύγει κανείς. Αλλιώς δεν έχουμε παρά να περιμένουμε να δούμε την επερχόμενη καταστροφή, οικονομική, κοινωνική και εθνική.
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=389021&h1=true

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου