διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

6 Μαρ 2011

Πασοκιές: Η στρατηγική επιβίωσης του ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ αδιαμφισβήτητα επιβιώνει μέσα από τις αντιθέσεις του. Επιβιώνει και επιβεβαιώνεται, με όρους κοινωνικής αναφοράς, μέσα από τις αντιφάσεις του. Είναι το κόμμα που η φράση “κάθε κρίση είναι μια ευκαιρία” παίρνει σάρκα και οστά σε πλήρη έκταση.
Χαρακτηριστικό φάρμακο επιβίωσης είναι η ικανότητά του να μαγειρεύει έξυπνες συναινετικές σούπες. Να φτιάχνει με άλλα λόγια εκείνο το μίγμα δημόσιου πολιτικού λόγου που εξυπηρετεί ισομερώς τις πολιτικές του σκοπιμότητες, αλλά και που “ακούγεται” εύηχα στα αυτιά όλων των ακροατών. Διαταξικά θα λέγαμε. Σε τέτοιες συγκυρίες διατηρεί την πολιτική ευλυγισία να προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ακροατηρίου. Να χαϊδεύει επαρκώς τα αυτιά όλων.Και με το κεφάλαιο και με τον λαό που θα λεγε…σχηματικά η Αλέκα.

Αναφέρω τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα των τελευταίων ημερών:

1. “Ζούμε την πιο άγρια μορφή καπιταλισμού, διότι παίζουν με τις τιμές των τροφίμων πλέον αδιαφορώντας αν οδηγούν ολόκληρους λαούς στην πείνα.” Αλέκα Παπαρήγα;
Λάθος. Ντίνος Ρόβλιας!!!

Μόλις δύο μέρες πριν ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, “ξεστομίζει” ελαφρά τη καρδία πως “το φαγητό ενδεχομένως να αποτελέσει και είδος πολυτελείας”. Αν κάποιος προσγειωνόταν στην Ελλάδα και δεν ήξερε ποιος είναι στη κυβέρνηση, θα είχε την εντύπωση πως ο κ. Ρόβλιας πρωτοστατεί κάποιου πρωτοβάθμιου συνδικάτου ή τουλάχιστον εργατοϋπαλληλικού κέντρου.

2. “Είμαστε υποχρεωμένοι να ακούσουμε τη φωνή της τοπικής κοινωνίας. Χωρίς τη συναίνεση των κατοίκων κανένα έργο δε θα γίνει. “ Η ομιλία του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρού στην προχθεσινή ημερίδα της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων ήταν πραγματικά αυτό που ονομάζουμε…πασοκική. Τα παραπάνω λόγια συνοδεύτηκαν από τα αντιφατικά παρελκόμενα: “Βέβαια ο Περιφερειακός Σχεδιασμός του 2003 πρέπει να προχωρήσει..”

Και όμως σε αυτήν την ημερίδα ο κ. Σγουρός που είχε προεκλογικά ως σημαία τη διαχείριση των απορριμμάτων, έκανε…γαργάρα το γεγονός πως σε αυτή τη κρίσιμη φάση, το σημαντικό αυτό ζήτημα, δεν είναι στα χέρια του. Αλλά κουμάντο κάνει ο δοτός Περιφερειάρχης και το Υπουργείο Εσωτερικών.
Και όμως ο Γ. Σγουρός προσπάθησε να πείσει πως είναι και με τον λαό της Κερατέας και με την υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού.

3. “Για να προτείνει όμως κάποιος το σωστό φάρμακο και τη δοσολογία της θεραπείας χρειάζεται πρώτα να κάνει σωστή διάγνωση. Όπως έχει αποδειχθεί συχνά, η χορήγηση λάθος φαρμάκου μπορεί να αποβεί μοιραία. Το φαρμάκι της Τρόικα σκοτώνει.” Αυτά δηλώνει συχνά πυκνά η Υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη, ανταποκρινόμενη στο λαϊκό αίσθημα του βαθέος ΠΑΣΟΚ, αλλά και μεταμορφωμένη σε αριστερό άλλοθι του κινήματος.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις ενός ΠΑΣΟΚ που υποφέρει και πάλι από τις φυγόκεντρες τάσεις που έχει και προσπαθεί να βρει τη νέα δυναμική που θα συνθέτει αυτές τις τάσεις. Μια κεντρομόλος δυναμική. Μόνο που η κεντρομόλος, κάποια στιγμή σταματάει. Γυρίζει, γυρίζει, γυρίζει γύρω από τον άξονά της και σταματάει. Ε, σε αυτή τη συγκυρία ας την κάνουμε να σταματήσει πιο γρήγορα.
Και να αφήσουμε τις πασοκιές.

Πηγή:Περισκόπιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου