διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

4 Μαρ 2011

Κρίσιμη συνάντηση για το ευρώ στο Ελσίνκι

Στο Ελσίνκι συναντώνται σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες των κομμάτων της κεντροδεξιάς, προκειμένου να συζητήσουν τη συνολική λύση της κρίσης χρέους, εν όψει των δύο κρίσιμων Συνόδων Κορυφής που θα πραγματοποιηθούν στις 11 και στις 24-25 Μαρτίου.
Προσκεκλημένοι του Φιλανδού υπουργού Οικονομικών
Jyrki Katainen, οι ηγέτες, μεταξύ των οποίων η Angela Merkel και ο Ιρλανδός εκλεγμένος πρωθυπουργός Enda Kenny, θα συζητήσουν θέματα όπως η μείωση των επιτοκίων των δανείων διάσωσης της Ιρλανδίας.


Στη συνάντηση θα παρευρεθούν επίσης ο Ιταλός πρωθυπουργός Silvio Berlusconi, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy και ο πρόεδρος της Κομισιόν Jose Manuel Barroso.

Στόχος είναι να βρεθεί κοινό έδαφος στο λεγόμενο και «πακέτο-λύση» απέναντι στην κρίση έως τη Σύνοδο της 24-25ης Μαρτίου.

Στη σημερινή συνάντηση δεν θα παρθούν επίσημες αποφάσεις, όμως, θα διαμορφωθεί ο τρόπος σκέψης στο θέμα της αντιμετώπισης της κρίσης, με φόντο ωστόσο τη διαμάχη μεταξύ Ιρλανδίας και Γερμανίας.

Ο Kenny προσέρχεται στο Ελσίνκι με αίτημα τη μείωση των επιτοκίων των δανείων διάσωσης, που διαμορφώνονται κατά μέσο όρο περίπου στο 5,8%, όμως, το Βερολίνο εκφράζει σοβαρές αντιδράσεις.

Ανάμεσα στα άλλα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι και η γαλλογερμανική πρόταση για το λεγόμενο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, που προβλέπει την επιβολή στις χώρες της Ευρωζώνης συνταγματικών φρένων χρέους, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την κατάργηση των μισθολογικών αυξήσεων με βάση τον πληθωρισμό και την υιοθέτηση ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις.

Έπειτα από τις σοβαρές αντιδράσεις των μικρότερων χωρών, οι Barroso και Van Rompuy κατάρτισαν ένα συμβιβαστικό σχέδιο το οποίο φαίνεται να κερδίζει ευρεία συναίνεση.
http://www.isotimia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου