διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

14 Μαρ 2011

Πως ο Γιώργος “απείλησε” τη Μέρκελ

Η προετοιμασία του Γιώργου Παπανδρέου για τη Σύνοδο Κορυφής του Eurogroup την προηγούμενη Παρασκευή, από την οποία η Κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει τα βασικά ζητούμενα των επιδιώξεών της, έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης στο εσωτερικό της Κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται λοιπόν, ότι ο Πρωθυπουργός παραμέρισε το οικονομικό επιτελείο, δείχνοντας και εμπράκτως στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ότι δεν τον υπολογίζει πλέον όπως στο παρελθόν, ενώ δεν απευθύνθηκε ούτε στην ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού, δηλαδή στο όργανο που δημιουργήθηκε υπό τον Γιάννη Ραγκούση.
Ο Γιώργος Παπανδρέου εμπιστεύτηκε τους συνεργάτες του από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς και τους ξένους συμβούλους με τους οποίους έχει σταθερή επικοινωνία για κρίσιμα ζητήματα. Σε αυτούς λοιπόν, ανέθεσε τη δημιουργία ενός powerpoint, το οποίο παρουσίαζε διαφορετικά σενάρια για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, σε σχέση με τις αποφάσεις στις οποίες θα κατέληγε το Eurogroup. Τα περισσότερα από τα σενάρια αυτά, έδειχναν ότι η Ελλάδα δεν θα τα κατάφερνε, και εντός των επόμενων μηνών θα υποχρεωνόταν, κάτω από την πίεση των διεθνών αγορών, να προχωρήσει σε μονομερή αναδιάρθρωση του χρέους της, χωρίς τη στήριξη και την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, θα έφτανε στη χρεοκοπία.
Τα σενάρια αυτά μοιράστηκαν στους υπόλοιπους ηγέτες της ευρωζώνης σε έγχρωμες φωτοτυπίες που είχε ετοιμάσει το πρωθυπουργικό επιτελείο, ενώ υπήρξε και οπτική παρουσίαση, από τον καθηγητή κ. Ζανιά. Με τον τρόπο αυτό, η «απειλή» που άφηνε να εννοηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου απέκτησε και οπτικό περιεχόμενο, κάμπτοντας τις όποιες αντιρρήσεις υπήρχαν ακόμη, κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας.
Το Βερολίνο ζητούσε πρόσθετες δεσμεύσεις, κάτω όμως και από την πίεση των υπολοίπων ηγετών των κρατών-μελών του Eurogroup, η Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησε με το ήδη σκληρό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο υπέγραψε η Ελλάδα, δια του Γιώργου Παπανδρέου.
http://www.statesmen.gr/NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου