διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

21 Μαρ 2011

Ξεκινά η εκδίκαση της προσφυγής των Σκοπίων κατά της Ελλάδας

Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ξεκινά σήμερα η προφορική διαδικασία της εκδίκασης της προσφυγής της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κατά της Ελλάδας, για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από το 1995.  Τα Σκόπια στην προσφυγή τους αυτή επικαλούνται ότι η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από το 1995, λόγω της αντίρρησης της για την προσχώρηση
της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας τον Απρίλιο του 2008 στο Βουκουρέστι.

Η προφορική διαδικασία που ξεκινά σήμερα Δευτέρα και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Μαρτίου, θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Στο διάστημα αυτό οι δυο πλευρές θα εκθέσουν λεπτομερώς τις θέσεις τους με νομικά επιχειρήματα.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να υποστηρίξει ότι στο Βουκουρέστι, υπήρξε ομόφωνη απόφαση όλων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, ότι η ΠΓΔΜ μπορεί να ενταχθεί στη Συμμαχία αφού προηγουμένως επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας. Η πλευρά των Σκοπίων θα υποστηρίξει ότι η Ελλάδα έθεσε βέτο στο Βουκουρέστι και θα επικαλεστούν σχετικές δηλώσεις μελών της τότε ελληνικής κυβέρνησης.

Στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου αποφασίστηκε η ένταξη της Κροατίας και της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ η ΠΓΔΜ που ήταν η τρίτη υποψήφια χώρα δεν έλαβε σχετική πρόσκληση. Η ΠΓΔΜ κατέθεσε προσφυγή κατά της Ελλάδας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης τον Νοέμβριο του 2008. Είχε προηγηθεί η υποβολή γραπτών υπομνημάτων από τα δύο μέρη τα οποία αναμένεται να γνωστοποιηθούν με την έναρξη της προφορικής διαδικασίας.
http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=15142&category_id=88

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου