διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

27 Μαρ 2011

Μεγάλη ήττα της Μέρκελ στην Βάδη Βυρτεμβέργη

Οι  κάλπες έκλεισαν στο Baden-Wuerttemberg στις 19:00 σήμερα, σε μια εκλογική αναμέτρηση όπου η αντιπολίτευση πήρε τα πάνω της, κυρίως  εξαιτίας της πυρηνικής κρίσης στην Ιαπωνία.
Όπως φαίνεται από τα exit polls, οι Χριστιανοδημοκράτες της Angela Merkel, μάλλον θα χάσουν τη περιφέρεια κλειδί της Baden-Wuerttemberg, ύστερα από εξήντα ολόκληρα χρόνια.
Σύμφωνα με τις ενδείξεις, οι Πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες αγγίζουν (συνδυαστικά)  το 48.5%, ενώ το κόμμα της Merkel μαζί με τους Ελεύθερους Δημοκρατικούς (FDP), πιάνουν μόνο 43%.
Ένα βασικό ζήτημα που φαίνεται να επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα είναι η πυρηνική ενέργεια, που ξαναήρθε στο προσκήνιο εξαιτίας της ιαπωνικής καταστροφής.
Η ψηφοφορία στη πλούσια αυτή νοτιοδυτική περιφέρεια φάνηκε απ την αρχή να αποτελεί ένα είδος δημοψηφίσματος για τη καγκελάριο.
Η περιοχή, κοντά στη Στουτγάρδη, έχει πληθυσμό περίπου 11 εκατομμύρια, και ελέγχεται πολιτικά από τους Χριστιανοδημοκράτες, από το 1953.
Αν τώρα οι Πράσινοι συνεργαστούν με τους Σοσιαλδημοκράτες, θα είναι η πρώτη φορά που θα πάρουν την εξουσία σε κάποια περιφέρεια.
Ο εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων Franz Untersteller χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα «ονειρικό… δεν το περιμέναμε καθόλου».
Από τη πλευρά των Χριστιανοδημοκρατών, η υπουργός Παιδείας Annette Schavan χαρακτήρισε το ίδιο αποτέλεσμα ως «οδυνηρό».
Το Σάββατο, δεκάδες χιλιάδες Γερμανοί συμμετείχαν σε συλλαλητήριο εναντίον της πυρηνικής ενέργειας. Η Merkel είχε προσπαθήσει να καθησυχάσει τη κοινή γνώμη, αναστέλλοντας για 3 μήνες την απόφαση της επέκτασης της διάρκειας ζωής των γερμανικών αντιδραστήρων, τέσσερις από τους οποίους βρίσκονται στη Baden-Wuerttemberg.
Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα που επηρέασε το εκλογικό σώμα ήταν και το σχεδιαζόμενο τεράστιο σιδηροδρομικό έργο, που προβλέπεται να μεταμορφώσει το κέντρο της Στουτγάρδης.
Η Merkel έχει ήδη αντιμετωπίσει εκλογικές ήττες τον Μάιο στο Βόρειο Ρήνο και τη Βεστφαλία, και τον Φεβρουάριο στο Αμβούργο.
Σε ένα άλλο exit poll σήμερα, στη περιοχή Rhineland-Palatinate, το αποτέλεσμα ευνοεί και πάλι τους Πράσινους, οι οποίοι αύξησαν το ποσοστό τους στο 17%, κάτι που σημαίνει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες που θα έμεναν στο 35%, θα τους χρειαστούν, αν είναι να κυβερνήσουν. Το αντίστοιχο ποσοστό των Χριστιανοδημοκρατών σημείωσε άνοδο κατά 1.2 μονάδες.
Τέλος, το FDP, του υπουργού Εξωτερικών  Guido Westerwelle, μάλλον δεν φαίνεται να πιάνει το ελάχιστο όριο του 5% για να εκπροσωπηθεί στην εν λόγω περιφέρεια. «Πρόκειται για μια πικρή ήττα», δήλωσε απογοητευμένος ο υπουργός Οικονομικών Rainer Bruedele.
BBC
http://www.antinews.gr/2011/03/27/93546/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου