διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

5 Μαρ 2011

Οι πρωταγωνιστές του μετοχικού ράλι

Οι διεθνείς μετοχές βρίσκονται σε σταθερή τροχιά ανόδου την τελευταία διετία χάρη στη σταδιακή έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση και την ανάκαμψη της εταιρικής κερδοφορίας.
Στη Wall Street ο δείκτης S&P 500 (ο οποίος θεωρείται ο πλέον αντιπροσωπευτικός χάρη στο εύρος του) έχει δει την αξία του να διπλασιάζεται από τις 666,9 μονάδες στις 6 Μαρτίου του 2009
σε πάνω από 1.330 μονάδες σήμερα, ενώ οι αναλυτές πιστεύουν ότι θα φτάσει ακόμη υψηλότερα έως τα τέλη του έτους, με τους επενδυτές, όμως, να επιχειρούν διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου τους.
Κατά το μεγαλύτερο διάστημα της χρηματιστηριακής κούρσας ηγήθηκαν οι κλάδοι τραπεζών και λιανεμπορίου, οι οποίοι είχαν δεχθεί και τις ισχυρότερες πιέσεις κατά την όξυνση της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης.
Το τελευταίο διάστημα τη σκυτάλη έχουν λάβει αυτοί της βαριάς βιομηχανίας, των πρώτων υλών και της ενέργειας, ενώ οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι στην τρίτη και τελευταία φάση, όταν η κούρσα θα έχει πλέον χάσει την ορμή της, οι παραπάνω κλάδοι πιθανότατα θα χάσουν την αίγλη τους, με τους επενδυτές να στρέφονται σε «αμυντικές» επιλογές. Τότε τα πρωτεία θα εξασφαλίσουν πιθανότατα εταιρείες των κλάδων υγείας και τροφίμων και επιχειρήσεις κοινής ωφελείας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Standard & Poor's Equity Research, ο κλάδος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών έχει παρουσιάσει την πλέον εντυπωσιακή ανάκαμψη την τελευταία διετία, με «άλμα» 170%. Φέτος ο κλάδος παραμένει σε θετικό έδαφος, παρουσιάζοντας όμως συγκρατημένες αποδόσεις (4,8%).
Ένας εκ των βασικών εκπροσώπων του, ο ασφαλιστικός κολοσσός AIG, ο οποίος δέχθηκε κρατική χείρα βοηθείας ύψους 180 δισ. δολαρίων το Σεπτέμβριο του 2008, έχει δει σύμφωνα με στοιχεία του CNNMoney.com τη μετοχή του να καταγράφει θεαματική άνοδο 430% από τότε που η αγορά έφτασε στο ναδίρ της. Φέτος, ωστόσο, η μετοχή της ΑΙG έχει βρεθεί υπό ισχυρή πίεση.
Ο δεύτερος μεγαλύτερος κερδισμένος από το μετοχικό ράλι, με άνοδο 145% από το Μάρτιο του 2009, είναι ο κλάδος καταναλωτικών αγαθών (consumer discretionary). Φέτος έχει ενισχυθεί περισσότερο από 5%, χάρη και στα ενθαρρυντικά στοιχεία για την πορεία των πωλήσεων λιανικής.
Ακολουθεί ο κλάδος της βαριάς βιομηχανίας, ενισχυμένος κατά 140% την τελευταία διετία και με απόδοση 7% από τις αρχές του έτους. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι κλάδοι πρώτων υλών (123% από το Μάρτιο του 2009), τεχνολογίας της πληροφορικής (115%) και ενέργειας (86%). Ο ενεργειακός κλάδος είναι ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής της φετινής χρονιάς.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1940657

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου