διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

1 Μαρ 2011

Από τον αυριανό "κολοβό" διάλογο για την Οικονομία, στον κρίσιμο Απρίλιο

Της Μαρίνας Μάνη
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα υποδεχθεί αύριο, Τετάρτη, στο υπουργικό του γραφείο, στο Σύνταγμα, αντιπροσωπεία του ΛΑΟΣ με επικεφαλής την ευρωβουλευτή Νίκη Τζαβέλα, στελέχη της «Δημοκρατικής Αριστεράς» (του Φ. Κουβέλη) και την αρχηγό της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» Ντόρα Μπακογιάννη. Όλοι μαζί θα συζητήσουν το δημοσιονομικό «οδικό χάρτη» της χώρας για την περίοδο 2012-2015.

Από το τραπέζι του διαλόγου θα λείπουν οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ –με τα γνωστά επιχειρήματα που πρόβαλαν όταν έλαβαν τη σχετική πρόσκληση. Θυμίζουμε εν τάχει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση υπενθύμισε αφενός «την πολεμική και την ειρωνία» που εισέπραξε όταν παρουσίασε πέρυσι τον Ιούλιο τη δική της οικονομική πρόταση, το «άλλο μείγμα του Αντώνη Σαμαρά» (με κύριο συστατικό την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις ιδιωτικοποιήσεις που ζητά τώρα η τρόικα) και, αφετέρου, το «κρέμασμα» που υπέστη όταν προσήλθε σε άλλες συναντήσεις, όπως του αρχηγού της με τον Γιώργο Παπανδρέου, όπου άλλα άκουσε μέσα στο Μαξίμου και... άλλα στο πρωθυπουργικό διάγγελμα «μισή ώρα αργότερα». Κοινώς, «όταν σας τα έλεγα δεν με ακούσατε –κι όταν μιλήσαμε, άλλα μου είπατε και άλλα κάνατε».

Σε άλλες εποχές ο προσκαλών υπουργός θα κατήγγειλε τις απουσίες και το θέμα θα τελείωνε εκεί. Σ΄αυτή που ζούμε, προκαλεί αίσθηση η σχεδόν καθημερινή (και, όλο και πιο πιεστική) «έκκληση» του οικονομικού επιτελείου προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης «ελάτε και πείτε τις προτάσεις σας», «ελάτε να βρούμε λύσεις».

Νέο σαβουάρ-βιβρ στις πολιτικές σχέσεις ή φόβος γι΄αυτό που έρχεται; Στα πολιτικά γραφεία επιλέγουν τη δεύτερη εκδοχή, καθώς στην πορεία προς την (πιο κρίσιμη από ποτέ) Σύνοδο Κορυφής της 24ης-25ης Μαρτίου «το παιχνίδι σκληραίνει» και τα περιθώρια για αποφάσεις που θα δώσουν ανάσα στην Ελλάδα στενεύουν.

”Η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να κάνει καμία υποχώρηση στο θέμα αυτό (σ.σ. της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού). Οι χώρες που αποτυγχάνουν να χαλιναγωγήσουν τα ελλείμματά τους πρέπει να ζητούν βοήθεια και αυτή η βοήθεια δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να είναι ελκυστική», δήλωσε χθες ο Γερμανός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, προϊδεάζοντας για τη σκληρότητα της «τιμωρίας» που θα υποστεί (και) η Ελλάδα –και, ίσως, για την έκβαση της Συνόδου Κορυφής.

Κατά τις εκτιμήσεις, εάν οι μαύρες προβλέψεις επαληθευτούν, τότε η κυβέρνηση θα απευθυνθεί στο σύνολο του πολιτικού κόσμου για να συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης. Είτε αποδεχόμενος μία «οικουμενική» ή διακομματική συνεργασία (με συμμετοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οπωσδήποτε), είτε «συνυπογράφοντας» την επιλογή των πρόωρων εκλογών, με πιθανότερη κατάληξη πάλι μία κυβέρνηση συνεργασίας – μετεκλογικής, πλέον.

Ορατό ενδεχόμενο που «τόπιασε» ο Γ.Καρατζαφέρης και... άρχισε νέες τούμπες από χθες για να δρομολογήσει εκλογική συνεργασία με τη ΝΔ –ενδεχόμενο που, παρά τους λεονταρισμούς, πολύ θα ήθελε η Λ. Συγγρού για να δώσει τη μάχη με μία στοιχειώδη «συστράτευση» δεξιών δυνάμεων.

Αν βάλουμε κάτω τις ημερομηνίες, οι κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις θα ληφθούν λίγο πριν ή λίγο μετά την Πρωταπριλιά. Κατά ειρωνία της τύχης, θα είναι η στιγμή της αλήθειας.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1143925


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου