διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

29 Μαρ 2011

Επιστροφή σε προ κρίσης συνήθειες

Στις προ κρίσης συνήθειες επιστρέφουν τους τελευταίους μήνες οι μεγάλες επιχειρήσεις των ΗΠΑ.
Έχοντας στη διάθεσή τους ρευστό ύψους 940 δισ. δολαρίων, το οποίο συγκέντρωσαν στα ταμεία τους αμέσως μετά την κορύφωση των αναταράξεων στις αγορές, προχωρούν σε εξαγορές, ανακοινώνουν προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών, αυξάνουν τα μερίσματα προς τους μετόχους, ενώ προσφέρουν και πάλι παχυλές αμοιβές και μπόνους στα στελέχη τους.
Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg από τις αρχές του έτους έχουν ανακοινωθεί στις ΗΠΑ εξαγορές αξίας 256 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για το υψηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2008, όταν και κατέρρευσε η Lehman Brothers
Την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις του S&P 500 έχουν ανακοινώσει το τελευταίο τρίμηνο επαναγορές ιδίων μετοχών αξίας 38% υψηλότερης σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ έχουν αυξήσει αισθητά τα μερίσματά τους. Σύμφωνα δε με προβλέψεις της Birinyi Associates τα μερίσματα των εταιρειών του αμερικανικού δείκτη θα αυξηθούν στο ποσό-ρεκόρ των 31,07 δολαρίων ανά μετοχή το 2013.
Βλέποντας τα κέρδη τους την προηγούμενη χρονιά να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1988, χάρη σε δραστικές περικοπές κόστους, και στηριζόμενες στην πολιτική μηδενικών επιτοκίων της Φέντεραλ Ριζέρβ, οι αμερικανικές επιχειρήσεις εξετάζουν τρόπους να ενισχύσουν τις αποδόσεις για τους μετόχους.
Για μία διετία πάλευαν να συγκεντρώσουν τεράστιες ποσότητες ρευστού, ώστε να είναι προστατευμένες έναντι πιθανών αναταράξεων. Τώρα καλούνται να ικανοποιήσουν τους απαιτητικούς μετόχους και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.
Μαζί, όμως, με τις καλές συνήθειες, επιστρέφουν και οι «κακές»- ιδιαίτερα στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Ο λόγος για τα υπέρογκα μπόνους προς τα κορυφαία στελέχη, τα οποία και είχαν προκαλέσει τη λαϊκή οργή κατά την περίοδο της κρίσης.
Δυόμιση μόλις χρόνια μετά τα τεράστια σχέδια διάσωσης τραπεζών, που χρηματοδοτήθηκαν με χρήματα των φορολογούμενων πολιτών, το ένα μετά το άλλο τα πιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ και της Ευρώπης ανακοινώνουν αμοιβές πολλών εκατομμυρίων για τους διευθύνοντες συμβούλους τους.
http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου