διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

16 Μαρ 2011

Γ. Παπανδρέου: Κατηγόρησε τη ΝΔ για μικροπολιτική

Βολές αντάλλαξαν Πρωθυπουργός και αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την απόφαση των Βρυξελλών σήμερα το πρωί  στη Βουλή.
Ο κ. Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε τη ΝΔ για «μικροκομματική μεμψίμοιρη πολιτική» και επιστροφή στον «παλιό καλό εαυτό των κυβερνήσεων Καραμανλή». Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής ήταν ένα βήμα στο δύσκολο μονοπάτι που βαδίζει η χώρα για να βγει από την κρίση και η κυβέρνηση θα συνεχίσει με συνέπεια, αποφασιστικότητα και αισιοδοξία.

Ο Πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους στη δευτερολογία του, απαντώντας στην κριτική του Αντώνη Σαμαρά. «Μας λέτε όλο για ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη, αλλά αυτό που αφήσατε στη χώρα ήταν χρέος, χρέος, χρέος. Χρέος 150 δισ. ευρώ σε πέντε χρόνια». 

Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στον κ. Σαμαρά, λέγοντας: «Ταυτίζεστε με τον παλιό καλό σας εαυτό, την κυβέρνηση Καραμανλή. Εσείς θέλετε να μην υπάρχει επιτυχία της Ελλάδας, αλλά μόνο μεμψιμοιρία. Ήταν θετική η απόφαση».

Επιπλέον ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για διγλωσσία. «Αλλα λέτε τη μια φορά, άλλα την άλλη· άλλα έξω, άλλα μέσα. Σήμερα θα περιμέναμε από εσάς υπευθυνότητα».

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο Πρωθυπουργός σε ηπιότερους τόνους, ζήτησε «να βαδίσουμε όλοι μαζί και με σχέδιο στην πορεία μας προς την επίτευξη των στόχων μας, κάνοντας ένα βήμα κάθε μέρα».

Υπογράμμισε, δε: «Αλλο η κριτική, άλλο να τρωγόμαστε με τα ρούχα μας σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία» και κάλεσε όσα κόμματα δεν συμμετέχουν στο διάλογο για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα να προσέλθουν με τις προτάσεις τους.

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Βρυξελλών, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ενα βήμα στο δύσκολο μονοπάτι που βαδίζει η χώρα για να βγει από την κρίση.
Ο Γ.Παπανδρέου τόνισε: «Σας είχα ενημερώσει για τις θέσεις μας και για τις κόκκινες γραμμές. Αυτά που σας είπα ότι θα διεκδικούσαμε, αυτά και πετύχαμε».
«Πλέον η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα περιβάλλον μεγαλύτερης ασφάλειας. Όμως, έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα, αλλά η λύση είναι στα χέρια μας και θα συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές που έχουν ξεκινήσει. Θα συγκρουστούμε με τα συμφέροντα και τα κατεστημένα» επισήμανε.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει αταλάντευτα σε αυτόν τον δημιουργικό δρόμο, με συνέπεια, αποφασιστικότητα και αισιοδοξία.

Ακόμη, αναφερόμενος στην συμφωνία των Βρυξελλών, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι παρέχει διευκολύνσεις για το υπέρογκο χρέος που βρίσκεται στον λαιμό της Ελλάδας και τόνισε πως πρόκειται για απόφαση που στέλνει ισχυρό μήνυμα προς τις αγορές κι όσους ποντάρουν στην χρεοκοπία της χώρας.

«Θα θέλαμε πιο γενναίες αποφάσεις και οριστική λύση για την υπόθεση του χρέους», σημείωσε ο Πρωθυπουργός και αναφέρθηκε ειδικότερα στο θέμα του ευρωομολόγου.

Ομιλία Αντώνη Σαμαρά

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η ομιλία του προέδρου της ΝΔ  κ. Αντώνη Σαμαρά κατά τη συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 11ης Μαρτίου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι οι αποφάσεις αποτελούν διόρθωση των ήδη συμφωνηθέντων επειδή διαπιστώθηκε ότι «το Μνημόνιο δεν βγαίνει» και κατηγόρησε τον Γ.Παπανδρέου ότι είναι ο μόνος πρωθυπουργός που πανηγυρίζει «ενώ έχει πέσει έξω σε όλες του τις προβλέψεις».

«Τις δικές σας παλαιότερες αμαρτίες, τα δικά σας πρόσφατα λάθη πληρώνει ο τόπος. Συκοφαντήσατε τη χώρα, επιλέξατε το ΔΝΤ. Έχετε το θράσος να βγαίνετε στην ΚΟ του κόμματός σας και να μιλάτε για πελατειακές σχέσεις. Εσείς είστε το πρόβλημα και δεν μπορείτε να βρείτε τη λύση» είπε ο κ. Σαμαράς, σχολιάζοντας την ομιλία του Γ.Παπανδρέου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, την Τρίτη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι η οικονομική κρίση μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με την ανάπτυξη και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει βυθίσει τη χώρα στη χειρότερη ύφεση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επανέλαβε, επίσης, ότι για να υπάρξει ανάκαμψη και ανάπτυξη απαιτείται δραστική αλλαγή των όρων του Μνημονίου.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε η ΝΔ είχε ζητήσει εδώ και καιρό τόσο την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου όσο και τη μείωση του επιτοκίου και πως ουσιαστικά αυτά που αποφασίστηκαν αποτελούν «επανόρθωση του σφάλματος», αφού «το Μνημόνιο δεν βγαίνει».

Δήλωσε, δε, ότι οι αποφάσεις των Βρυξελλών ανοίγουν το δρόμο «για να έχουμε μόνιμα την ανάγκη μνημονίων».

Ως προς το θέμα της αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και στο στόχο των 50 δισ. ευρώ, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η ΝΔ είχε καταθέσει σχετική πρόταση την οποία η κυβέρνηση «χλεύαζε», αλλά τώρα «σας την επιβάλλουν».

Τόνισε, ακόμη, ότι ενώ η κυβέρνηση αμφισβητούσε τις θέσεις της ΝΔ για μηδενισμό του ελλείμματος, τώρα -βάσει του «Συμφώνου για το Ευρώ»- «εσείς δεσμεύεστε για πλεονάσματα».

«Μόνο με την ανάπτυξη μπορούμε να βγούμε από την αδιέξοδη πολιτική» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι υπέγραψε το Μνημόνιο χωρίς να διαπραγματευτεί, σε αντίθεση -όπως είπε- με την Ιρλανδία που διαπραγματεύεται και την Πορτογαλία που επέλεξε να δανείζεται πανάκριβα από τις αγορές, επειδή γνωρίζει τον ασφυκτικό χαρακτήρα των μέτρων του μνημονίου.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε το χρέος «ιστορικό παιδί του ΠΑΣΟΚ και κατήγγειλε τον Γ.Παπανδρέου για «αθεράπευτη εμμονή ότι για όλα φταίει η ΝΔ».

«Αυτό το παραμύθι καταντά γραφικότητα» συνέχισε, απορρίπτοντας την πρόσκληση σε διάλογο που απηύθυνε ο πρωθυπουργός.

Στο σημείο αυτό, και με αφορμή την ομιλία του Γ.Παπανδρέου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σαμαράς κάλεσε τον πρωθυπουργό να πει εάν «ανήκετε σε αυτούς που θέλουν να συμπλεύσουμε ή σε αυτούς που υβρίζουν». «Όσο εξακολουθείτε να υβρίζετε την αντιπολίτευση, εκτίθεστε» κατέληξε.

Η ομιλία της κυρίας Αλέκα Παπαρήγα

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας ότι ο λαός θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπος με νέα πιο σκληρά και πιο βάρβαρα μέτρα.

«Ο Πρωθυπουργός λέει ψέματα για τα μέτρα» τόνισε η κ.Παπαρήγα και πρόσθεσε ότι ο κ. Παπανδρέου λέει τη μισή αλήθεια όταν μιλά για «σκληρή, δύσκολη και σύνθετη διαπραγμάτευση».

Πρόσθεσε ότι «ο βρικόλακας είναι το κεφάλαιο που προκαλεί το χρέος» και υπογράμμισε ότι «η πάλη κατά του χρέους είναι και πάλη κατά του κεφαλαίου».

«Εμείς το χρέος δεν το διαχωρίζουμε σε χρέος που αναγνωρίζουμε και σε χρέος που δεν αναγνωρίζουμε. Για εμάς είναι όλο παράνομο»


Οξεία κριτική Γ.Καρατζαφέρη σε κυβέρνηση και ΝΔ από το βήμα της Βουλής
Οξεία κριτική σε κυβέρνηση και ΝΔ άσκησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ.Καρατζαφέρης, κατηγορώντας τα δύο μεγάλα κόμματα ότι είναι υπεύθυνα για την κατάσταση στην οποία έχει φτάσει η χώρα.

«Οι σολίστες του Τιτανικού συνεχίζουν το βιολί τους» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην κόντρα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις αποφάσεις των Βρυξελλών. «Πρέπει να καταθέσετε σοβαρές προτάσεις, διότι έχετε τεράστιες ευθύνες» τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Ο κ.Καρατζαφέρης χαρακτήρισε θετικά τα όσα συνέβησαν στις Βρυξέλλες, ωστόσο εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο «η κυβέρνηση θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί αυτόν τον νέο βατήρα».

Ο ίδιος πρότεινε να πάνε όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου «για να δείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι».

«Αν πετύχει η κυβέρνηση θα πετύχει η Ελλάδα» είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

Στη δευτερολογία του τόνισε ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ θα πρέπει να πουν συγνώμη στον ελληνικό λαό και να σταματήσουν τις μεταξύ τους διαμάχες. «Οι σκυλοκαβγάδες μειώνουν το κύρος σας» είπε χαρακτηριστικά.
Αλέξης Τσίπρας:«Είναι ύβρις να πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τις αποφάσεις των Βρυξελλών»
«Δεν συμμεριζόμαστε την αισιοδοξία του πρωθυπουργού για τα αποτελέσματα της Συνόδου των Βρυξελλών» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον Γ. Παπανδρέου για επικοινωνιακή πολιτική.

«Ο πρωθυπουργός δεν πήγε στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί. Είχε δώσει από πριν τη συγκατάθεσή του» τόνισε ο κ.Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου δεν ήταν επιτυχία της κυβέρνησης, αλλά ήταν αναμενόμενα. «Είναι ύβρις να πανηγυρίζετε» είπε ο κ.Τσίπρας.

Ο ίδιος έκανε λόγο για νέα σκληρά μέτρα που έρχονται.

Αναφερόμενος στην κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις αποφάσεις των Βρυξελλών, ο κ.Τσίπρας έκανε λόγο για «τεχνητό σχέδιο δικομματικής πόλωσης» και για ένα «στημένο πανηγύρι, προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογική αναμέτρηση».
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=390064

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου