διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

21 Μαρ 2011

«Ανάσταση» του «νεκρού» deal Εθνικής-Alpha!

Αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου αναμένεται να βρεθούν και πάλι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης οι διοικήσεις Εθνικής και Alpha και, όπως εκτιμούν καλά πληροφορημένες πηγές στο Λονδίνο, αυτή την φορά υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες ότι θα… αναστηθεί το «νεκρό», κατά δήλωση κορυφαίου στελέχους της Alpha, τραπεζικό deal κορυφής.
Με γνώμονα τα όσα ήδη έχουν συμφωνηθεί στις 11 Μαρτίου από τους ηγέτες της ευρωζώνης, όλα δείχνουν ότι στις 25 Μαρτίου θα ανακοινωθεί μια συμφωνία για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος, που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για το τραπεζικό σύστημα, καθιστώντας επιτακτικότερη από ποτέ τη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων με συγχωνεύσεις κορυφής:
Με τις αποφάσεις της Συνόδου αναμένεται να επισημοποιηθεί, ότι η Ελλάδα θα λάβει αρκετές διευκολύνσεις για να αποφύγει μια πρόωρη αναδιάρθρωση χρέους (προ του 2013), χωρίς όμως να απομακρύνεται οριστικά αυτό το ενδεχόμενο για το 2013, όταν θα λήξει το μνημόνιο και θα τεθεί σε λειτουργία ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, τον οποίο θα συνοδεύσει το νέο πλαίσιο για την ελεγχόμενη χρεοκοπία των αφερέγγυων μελών της ευρωζώνης.
Για τις τράπεζες αυτό σημαίνει ότι ακολουθούν δύο πολύ δύσκολα χρόνια, μέχρι τον Ιούνιο του 2013: όπως εκτιμά το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, ο κίνδυνος να παραμείνει αποκλεισμένο το Ελληνικό Δημόσιο από την αγορά ομολόγων και το 2012 είναι ορατός, ενώ με τα σημερινά δεδομένα το τραπεζικό σύστημα θα είναι αδύνατο να αρθεί πάνω από τα προβλήματα του Δημοσίου και θα παραμείνει επίσης αποκλεισμένο από τη διατραπεζική αγορά.
Η κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και η ΕΚΤ πιέζουν αφόρητα, ενόψει αυτής της προοπτικής, τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών να λάβουν άμεσα μέτρα, που θα τους επιτρέψουν να διεκδικήσουν μια επιστροφή στη διατραπεζική (άρα και να απεξαρτηθούν από την ΕΚΤ), ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί με το Δημόσιο. Προς την κατεύθυνση αυτή, τονίζουν στο “S10” στελέχη της ΤτΕ, μόνη διέξοδος είναι η δημιουργία μεγάλων και επαρκώς κεφαλαιοποιημένων σχημάτων. Το τραπεζικό ζευγάρι που έχει όλες τις προϋποθέσεις σήμερα να πετύχει ακριβώς αυτό το στόχο είναι η Εθνική με την Alpha, τονίζουν έγκυρες τραπεζικές πηγές.
Όλα αυτά σημαίνουν, ότι οι δύο διοικήσεις θα είναι υποχρεωμένες μετά τις 25 Μαρτίου να ολοκληρώσουν γρήγορα τη διαπραγμάτευση που έμεινε στη μέση στις 18 Φεβρουαρίου, χωρίς να αποδώσει μια τελική συμφωνία, εξαιτίας των διαφορών που διαπιστώθηκαν για τη σχέση ανταλλαγής μετοχών. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι η διοίκηση της Alpha έχει υψώσει τους τόνους τις τελευταίες ημέρες, αφήνοντας να «αιωρούνται» ακόμη και υπόνοιες παράτυπων μεθοδεύσεων επιθετικής εξαγοράς (βλ. την περίπτωση απόκτησης συμμετοχής από την Morgan Stanley) οι δύο διοικήσεις είναι έτοιμες για τη νέα διαπραγμάτευση-εξπρές που θα καταλήξει στην ιστορική συμφωνία, καθώς μάλιστα ήδη η αγορά έχει διορθώσει τις διαφορές που εμπόδισαν το deal στις 25 Μαρτίου.
Η Εθνική είχε προτείνει μια σχέση ανταλλαγής 0,73 μετοχών της για κάθε μετοχή της Alpha, ενώ η διοίκηση της Alpha ζήτησε, χωρίς να γίνει δεκτό, μια επαύξηση στις 0,83, δηλαδή περίπου 14% υψηλότερα. Τον τελευταίο μήνα, η μετοχή της Alpha έχει κερδίσει περισσότερο από 4% στο ταμπλό του ΧΑ και η μετοχή της Εθνικής καταγράφει απώλειες της τάξεως του 10%, δηλαδή αυτή η διαφορά έχει ουσιαστικά εξαλειφθεί.
Δεν είναι τυχαίο, ότι η μετοχή της Εθνικής δεν ενισχύθηκε, όπως λογικά αναμενόταν, αφού διαθέτει μεγάλο χαρτοφυλάκιο ομολόγων του Δημοσίου, μετά τις αποφάσεις της 11ης Μαρτίου. Ούτε είναι συμπτωματικό, ότι ισχυροί επενδυτικοί οίκοι του Λονδίνου συστηματικά σορτάρουν τη μετοχή της, διατηρώντας ταυτόχρονα long θέσεις στη μετοχή της Alpha.
Η διοίκηση της Εθνικής, παρότι θεωρεί ότι δεν είναι απολύτως ικανοποιητική για τους μετόχους της μια σχέση ανταλλαγής πιο κοντινή προς το 10 προς 12 που ζητούσε η Alpha, εκτιμάται ότι είναι έτοιμη για μια περισσότερο «γενναιόδωρη» προσφορά, που θα ανοίξει το δρόμο για τη συμφωνία. Άλλωστε, η κυβέρνηση, που έχει βαρύνοντα λόγο στην υπόθεση μέσω των ασφαλιστικών ταμείων – βασικών μετόχων της ΕΤΕ, έχει σήμερα ως πρώτη προτεραιότητα την αποκατάσταση της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, καθώς ακόμη και το ΔΝΤ προειδοποίησε στην τελευταία του έκθεση αξιολόγησης, ότι μια γρήγορη μείωση της ρευστότητας που παρέχουν οι τράπεζες στην οικονομία θα ήταν ένας από τους τρεις σοβαρότερους κινδύνους εκτροχιασμού του οικονομικού προγράμματος του μνημονίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κρίσιμη για την εξέλιξη της… ημιτελούς διαπραγμάτευσης θα είναι η εβδομάδα αμέσως μετά τις αποφάσεις των ηγετών αυτή την Παρασκευή. Δέκα χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια συγχώνευσης, η πρωτοφανής σημερινή κρίση εκτιμάται ότι πολύ σύντομα θα φέρει την Εθνική και την Alpha σε τροχιά συγχώνευσης για τη δημιουργία της πρώτης ελληνικής τράπεζας, που θα διεκδικήσει με αξιώσεις την επάνοδό της στη διατραπεζική αγορά.
http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/lr--lr-deal--alpha-2011032034801/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου