διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

28 Μαρ 2011

Die Presse: «Έχει χρεοκοπήσει ήδη η Ελλάδα;»

Μία ενδιαφέρουσα διαφορετική άποψη για την ελληνική κρίση χρέους δίνει η αυστριακή εφημερίδα Die Presse Με τίτλο «Είναι ή φαίνεσθαι: Έχει χρεοκοπήσει ήδη η Ελλάδα;», η εφημερίδα υπογραμμίζει σε άρθρο της, που αναδημοσιεύει η Deutsche Welle, ότι τα μέτρα λιτότητας που έχουν υιοθετηθεί αλλά και οι εκθέσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ υποτιμώνται από πολλούς οικονομικούς κύκλους.  «Τα ΜΜΕ μεταφέρουν άκριτα αυτό που θεωρούν ότι διαπιστώνουν σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι. Συνήθως το βασικό επιχείρημα είναι ότι η αύξηση του δημοσίου χρέους θα φθάσει γύρω στο 160% του ΑΕΠ το 2013, ποσοστό που δεν συνιστά ασφαλώς βιώσιμη προοπτική», αναφέρει η εφημερίδα.

 
«Ποια είναι όμως τα δεδομένα;» αναρωτιέται ο συντάκτης του άρθρου. «Το ΔΝΤ και οι χώρες της ευρωζώνης κατέληξαν με την Αθήνα όχι μόνον σε ένα ολοκληρωμένο, αλλά και σε ένα αναλυτικό πρόγραμμα εξυγίανσης και μάλιστα με πλήρη διαφάνεια. Επομένως η εμπεριστατωμένη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας απαιτεί τουλάχιστον τη μελέτη των εκθέσεων του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι όλες διαθέσιμες στο κοινό. Η τελευταία μάλιστα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Φεβρουάριος 2011) έχει σημασία διότι προσφέρει με κατανοητό τρόπο μια ευνοϊκότερη εικόνα της Ελλάδας από εκείνη της έκθεσης του Νοεμβρίου του 2010. Δεν πρόκειται για κάποια ωραιοποιημένη έκθεση, αλλά για μια σαφή παρουσίαση της κατά το μάλλον ή ήττον εκπλήρωσης των συγκεκριμένων βημάτων του μνημονίου.

Επίσης περιγράφεται διεξοδικά τι αναμένει η τρόικα από την Ελλάδα στο μέλλον και πως θα αποκλειστούν οι αβεβαιότητες κατά την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την έκθεση του ΔΝΤ.

Επομένως εκπλήσσει το γεγονός ότι διάσημοι οικονομολόγοι, επικεφαλής γνωστών ινστιτούτων που θεωρούνται και ως think tank, εκφράζουν συνολικά αμφιβολίες για την επιτυχία του προγράμματος».

Και συνεχίζει: «Έτσι δεν συνιστά έκπληξη το γεγονός ότι αγνοήθηκε πλήρως το βασικό συμπέρασμα των αναλύσεων του ΔΝΤ και της ΕΕ, που είναι ότι από το 2013 θα υπάρξει μείωση των ποσοστών του δημοσίου χρέους σε επίπεδα που εκτιμώνται ανεκτά. Αυτό το συμπέρασμα είναι σοβαρό. Μόνον εάν υπάρξει συνδυασμός πολλών αρνητικών παραγόντων, π.χ. χαμηλότερα ποσοστά ανάπτυξης από αυτά που προβλέπει το μνημόνιο, θα αυξηθούν τα ποσοστά του δημοσίου χρέους.»

Και ο αναλυτής καταλήγει:

«Δεν υποστηρίζουμε ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση χωρίς μείωση του χρέους, αλλά ότι εάν παρατηρήσουμε νηφάλια τα οικονομικά δεδομένα που έχουμε προς το παρόν, τότε οι πιθανότητες μιας επιτυχούς ολοκλήρωσης του μνημονίου είναι μεγαλύτερες από αυτές μιας αποτυχίας».
http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=15509&category_id=89

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου