διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

27 Απρ 2011

Bernanke: Ο πληθωρισμός δεν θα φέρει νέα ποσοτική χαλάρωση

Το ενδεχόμενο νέου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ απέκλεισε ο επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke, δίνοντας την πρώτη συνέντευξη Τύπου στην ιστορία της Κεντρικής Τράπεζας μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι αυτού του είδους οι συναλλαγές είναι λιγότερο ελκυστικές επί του παρόντος.
Νωρίτερα η Fed ανακοίνωσε πως εμμένει στην υφιστάμενη πολιτική επανεπένδυσης των εσόδων από τίτλους που ωριμάζουν, ενώ θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων, συνολικής αξίας 600 εκατ. δολαρίων. Ο Bernanke ανέφερε πως η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Fed θα αξιολογεί σε τακτική βάση το μέγεθος και τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου χρεογράφων και θα είναι σε ετοιμότητα να το προσαρμόσει αν χρειαστεί. Ως προς την απόφαση διατήρησης του εύρους του παρεμβατικού επιτοκίου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ο επικεφαλής της Fed διευκρίνισε πως με "φόντο" τις οικονομικές συνθήκες, τις συγκρατημένες πληθωριστικές τάσεις αλλά και τις σταθερές πληθωριστικές προσδοκίες, τα επιτόκια είναι πιθανό να παραμείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο.

O Bernanke έκανε λόγο για σημάδια βελτίωσης στην πολύπαθη αγορά εργασίας των ΗΠΑ, προειδοποίησε ωστόσο πως η κατάστασή της παραμένει κακή. Στις τριμηνιαίες προβλέψεις της η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της τράπεζας έκανε λόγο για μικρή υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας το τρέχον έτος στο 8,4%-8,7%.

Η ευρύτερη οικονομία δείχνει να ανακάμπτει με ήπιο ρυθμό, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Fed. Η δαπάνη των νοικοκυριών και η επένδυση σε εξοπλισμό και λογισμικό συνεχίζουν να διευρύνονται, ωστόσο ο στεγαστικός κλάδος παραμένει πιεσμένος.

Ο Bernanke επιβεβαίωσε πως τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αύριο για το αμερικανικό ΑΕΠ θα είναι αδύναμα με το ρυθμό ανάπτυξης να παραμένει κάτω από 2% στο α΄ τρίμηνο, ωστόσο επεσήμανε πως οι λόγοι πίσω από την αδυναμία είναι προσωρινοί, επικαλούμενος τις αμυντικές δαπάνες, τις εξαγωγές ή τις καιρικές συνθήκες. Πιο μακροπρόθεσμη επίδραση στην ανάπτυξη αναμένεται να έχει ο αδύναμος κατασκευαστικός κλάδος.

Ως προς την παγκόσμια οικονομία, η Fed διαπιστώνει κάποια αβεβαιότητα, σύμφωνα με τον Bernanke. Η τραγωδία της Ιαπωνίας επέφερε μεγάλο πλήγμα, αλλά η Κεντρική Τράπεζα της χώρας έκανε καλή δουλειά για τη διατήρηση της ρευστότητας στην αγορά.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1180732


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου