διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

7 Απρ 2011

Στο μηχανισμό διάσωσης προσέφυγε η Πορτογαλία

Επίσημο αίτημα με το οποίο ζητάει τη χρηματοδοτική βοήθεια του έκτακτου μηχανισμού διάσωσης κατέθεσε η Πορτογαλία καθώς η πολιτική κρίση εκτίναξε το κόστος δανεισμού της χώρας. Θετικά απάντησε η Κομισιόν
"Προσπάθησα τα πάντα αλλά φθάσαμε στο σημείο που εάν δεν λαμβάναμε αυτή την απόφαση τότε οι κίνδυνοι θα ήταν ακόμα μεγαλύτεροι και δε θα μπορούσαμε να τους διαχειριστούμε", είπε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον πορτογαλικό λαό ο πρωθυπουργός Jose Socrates.
"Γι αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει τη χρηματοδοτική βοήθεια απ' την Κομισιόν"
, συμπλήρωσε.

Ο Socrates που λειτουργεί ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός ως τις γενικές εκλογές στις 5 Ιουνίου δεν παρείχε λεπτομέρεις για το μέγεθος και το είδος του χρηματοδοτικού πακέτου ζητά η Πορτογαλία.

Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του στις 23 Μαρτίου, όταν απορρίφθηκε το πρόγραμμα περικοπών που είχε καταθέσει στη Βουλή της χώρας, τα spreads των πορτογαλικών ομολόγων εκτινάχθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Η κυβέρνηση του κ.Socrates επέμενε εδώ και ένα χρόνο ότι η χώρα του δεν χρειαζόταν βοήθεια για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του και προώθησε τις μεγαλύτερες περικοπές δαπανών των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Το γεγονός όμως δεν βοήθησε να περιοριστεί η "πτήση" της απόδοσης των 10ετών ομολόγων φθάνοντας σήμερα στο ρεκόρ του 8,804%.


Σε ανακοίνωση της η Κομισιόν αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαίωσε ότι το πορτογαλικό αίτημα θα επεξεργαστεί με τον πιο γρήγορο και ευνοϊκό τρόπο, όπως ορίζουν οι κανονισμοί".


Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί δηλώσεις του υπ. Οικονομικών της χώρας Φερνάντο ντος Σάντος στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Jornal de Negocios», όπου παραδεχόταν πως η χώρα είναι υποχρεωμένη να καταφύγει στην βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
http://www.isotimia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου