διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

7 Απρ 2011

Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται!

Του Κώστα Ροδινού

Ξεθάρρεψαν, λέει,  στην κυβέρνηση μετά την αίτηση της Πορτογαλίας να ενταχθεί στο  μηχανισμό στήριξης.
 Διαδίδουν, ότι τα δεδομένα πλέον αλλάζουν και η Ε.Ε. ενδεχομένως θα αναζητήσει  λύση για την συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος  των  υπερχρεωμένων χωρών.
 Η Κυβέρνηση ευελπιστεί να κερδίσει μερικές βαθιές ανάσες και ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι μ’ έναν ευρύ ανασχηματισμό μπορεί να μηδενίσει το κοντέρ και να ξεκινήσει από την αρχή.

Reprofilling….
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα μας λύθηκε και η απορία τη συζήτησε ο Πρωθυπουργός με τον Σόρος.
Ο γνωστός τζογαδόρος των αγορών προτείνει να κάνουμε «αναδιάταξη» του χρέους μας. Repofilling αγγλιστί!  Με απλά λόγια πρόκειται για μια …επιμήκυνση όλου του χρέους, τουλάχιστον για μια δεκαετία, χωρίς  κούρεμα (haircat  αγγλιστί) και με ελαφρώς χαμηλότερο επιτόκιο.
Αυτό σημαίνει ότι οι πιστωτές μας θα πάρουν όλα τους τα χρήματα, αλλά …αργότερα!
«Αυτό θα ήταν ευεργετικό για τον ελληνικό λαό, την ελληνική οικονομία και θα απέτρεπε την ανάγκη κεφαλαιοποίησης των δανειστριών τραπεζών. Αυτή είναι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα»
Δηλώνει στο ΒΗΜΑ!
Τι ξαφνικές αγάπες είναι αυτές;
Με τι αντάλλαγμα; Σ’ αυτό δεν απαντάει!

Επίσπευση και επανεξέταση
Πόσο πιθανά είναι όλα αυτά;
Η Ε.Ε. θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να σταματήσει η κρίση στην Πορτογαλία. Γιατί αν επεκταθεί και στην Ισπανία, τότε πλέον τα πράγματα θα είναι εκτός ελέγχου και κανένας δεν  μπορεί να εκτιμήσει που θα σταματήσει το ντόμινο.
Από την άποψη αυτή η Ε.Ε. θα αναγκαστεί να κινηθεί περισσότερο αποφασιστικά απ’ ότι αντιδρούσε μέχρι τώρα.  Να προλαβαίνει τις αγορές, αντί να τρέχει από πίσω τους.
Δεν αποκλείεται να επισπευσθεί και η έναρξη εφαρμογής του μόνιμου μηχανισμού στήριξης που προβλέπεται για το 2013.
Ενδεχομένως να επανεξεταστούν και ορισμένες άλλες ιδέες, που μέχρι τώρα τις είχαν στα συρτάρια π.χ. το ευρω-ομόλογο ή η δυνατότητα της ΕΚΤ να αγοράζει  κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά.

Είναι καλά τα νέα για εμάς;
Κατ’ αρχήν ποτέ δεν είναι καλό νέο η επέκταση  μιας κρίσης! (Ευκαιρίας δοθείσης να υπενθυμίσουμε εδώ ότι την Πορτογαλία κυβερνάνε σοσιαλιστές, γιατί ο κ. Παπανδρέου είχε μια εμμονή ότι την κρίση την δημιούργησαν  τα συντηρητικά κόμματα.)

Και δεν είναι καλό νέο γιατί αυξάνεται το κόστος διάσωσης. Και η αύξηση του  κόστους διάσωσης προκαλεί εκνευρισμό σε όλους. Και φόβους για το ποιος θα είναι ο επόμενος ή που θα σταματήσει η κρίση.

Δεύτερον οι κυβερνήσεις,  που  θα κληθούν να λάβουν το βάρος των αποφάσεων,  της Γερμανίας και της  Γαλλίας,  βρίσκονται αντιμέτωπες με μια ογκούμενη εσωτερική αμφισβήτηση. Θα τολμήσουν να πάρουν γενναίες αποφάσεις  που θα δυσαρεστήσουν ακόμα περισσότερο το εκλογικό τους σώμα; Δύσκολο το στοίχημα.

Επομένως,  δεν είναι απίθανο οι χώρες της Ε.Ε. να εμπλακούν  σε ατέρμονες συζητήσεις όπου τις αποφάσεις των κυβερνήσεων τους θα τις καθορίζουν  εσωτερικές ισορροπίες.  Είδαμε αυτό το σενάριο στην περίπτωση της Ελλάδος και πώς αύξησε το κόστος της διάσωσής μας.

Στα καθ’ ημάς τώρα: Εκτιμώ ότι η Κυβέρνηση καθώς είναι στριμωγμένη στη γωνιά, το είδαμε και σήμερα με την ανταρσία των βουλευτών της,  θα σπεύσει πάλι να πανηγυρίσει. Και να καλλιεργήσει φρούδες ελπίδες.  Για να κερδίσει χρόνο.

Όμως, η σκληρή πραγματικότητα είναι διαφορετική. Το μνημόνιο όχι  μόνο δεν βγαίνει, αλλά οδήγησε την οικονομία μας σε ύφεση. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση απέτυχε  σ’ όλους τους στόχους της. Και αυτή η αποτυχία καθιστά επιτακτική τη λήψη νέων μέτρων. Και τα νέα μέτρα θα επιδεινώσουν την κρίση. Είμαστε σε φαύλο κύκλο. Αν η κυβέρνηση δεν το παραδεχτεί αυτό και δεν αλλάξει πολιτική,  η οικονομία θα συνεχίσει να οδεύει προς την καταστροφή.

Ο κίνδυνος είναι, με  αφορμή και την κρίση της Πορτογαλίας,  να οδηγηθούμε σ’ ένα νέο, ενδεχομένως αυστηρότερο και μεγαλύτερης διάρκειας μνημόνιο!

Όμως, η μέχρι σήμερα εφαρμογή του μνημονίου δείχνει ότι η χώρα μας  χρειάζεται   άλλη πολιτική. Απαλλαγή από τον βραχνά του μνημονίου.
Αυτό είναι το στοίχημα!
Και όχι  ένα διαρκές μνημόνιο!
http://www.antinews.gr/2011/04/07/95407/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου