διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

22 Απρ 2011

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων, αλλά όχι μόνο

Του Σταυρου Λυγερου
Προ ημερών, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων με την καταβολή χρηματικού αντιτίμου. Η αρμόδια υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη το διέψευσε, αλλά εισέπραξε με τη σειρά της διάψευση από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Αναμφίβολα, το κίνητρο του υπουργού Οικονομικών είναι εισπρακτικό, αλλά η νομιμοποίηση πρέπει ταυτοχρόνως και να λύσει οριστικά το οξύ αυτό κοινωνικό πρόβλημα.

Υπολογίζεται ότι πολύ πάνω από ένα εκατομμύριο κτίσματα παραβιάζουν τη νομοθεσία. Γι’ αυτό και πολύ σωστά έγινε εξ αρχής η διάκριση ανάμεσα σε κτίσματα που έχουν ανεγερθεί σε αρχαιολογικούς χώρους, σε δάση και σε παραλίες και σε κτίσματα που βαρύνονται με πολεοδομικές παραβάσεις. Για τη δεύτερη αυτή κατηγορία, η οποία αποτελεί και τη συντριπτική πλειοψηφία, επιβάλλεται η νομιμοποίηση και όχι βεβαίως η νομική γελοιότητα της τακτοποίησης, που ίσχυσε για τους ημιυπαίθριους. Η νομιμοποίηση πρέπει να γίνει έναντι λογικού προστίμου, το οποίο πρέπει να είναι αντίστοιχο της βαρύτητας των παραβάσεων. Σε ακραίες περιπτώσεις, μάλιστα, το πρόστιμο θα πρέπει να συνοδεύεται και από διορθωτικές παρεμβάσεις.
Εχει αποδειχθεί ότι η πολιτεία ούτε θέλει ούτε μπορεί να κατεδαφίσει. Ακόμα όμως και αν είχε τη βούληση και τα μέσα να το πράξει, θα ήταν λάθος. Πρώτον, επειδή αυτά τα κτίσματα είναι επενδεδυμένος κοινωνικός πλούτος. Δεύτερον, επειδή το κόστος κατεδάφισης θα ήταν τεράστιο. Τρίτον, επειδή τα μπάζα θα δημιουργούσαν ένα τεράστιο οικολογικό και αισθητικό πρόβλημα.
Εάν η πολιτεία περιορισθεί στη νομιμοποίηση θα επαναλάβει αυτό που έχει συμβεί στο παρελθόν: θα προκύψει μία νέα γενιά αυθαιρέτων. Για να λυθεί το πρόβλημα, η νομιμοποίηση πρέπει να συνοδευθεί από δύο ακόμα μέτρα. Το πρώτο πρόσθετο μέτρο πρέπει να είναι η κατεδάφιση των συγκριτικά ελάχιστων κτισμάτων που πράγματι ενοχλούν σοβαρά. Η νομιμοποίηση των κτισμάτων που απλώς βαρύνονται με πολεοδομικές παραβάσεις, μάλιστα, θα διευκολύνει οικονομικά και κοινωνικά την κατεδάφιση των υπολοίπων. Πρώτον, επειδή θα φέρει έσοδα και, δεύτερον, επειδή θα ξεκαθαρίσει την ήρα από το σιτάρι.
Το δεύτερο πρόσθετο μέτρο πρέπει να αφορά το καθεστώς που θα ισχύσει μετά τη νομιμοποίηση. Κάθε νέο αυθαίρετο (ή παλαιότερο που δεν εντάχθηκε στη διαδικασία νομιμοποίησης) να επιβαρύνεται με ένα καταλυτικό πρόστιμο, το οποίο πρακτικά να ισοδυναμεί με δήμευση. Το πρόστιμο να επιβάλλεται με γρήγορη διαδικασία και να μην προβλέπεται ρύθμισή του. Εάν δεν πληρωθεί, με εξίσου ταχύρρυθμη διαδικασία, το αυθαίρετο κτίσμα να δημεύεται, να αποκτά νόμιμο τίτλο και να βγαίνει σε πλειστηριασμό.
Εάν αυτή η δέσμη μέτρων εφαρμοσθεί και επιπροσθέτως συνδυασθεί με την ανασυγκρότηση των πολεοδομιών και τη σύσταση ενός κεντρικού δευτεροβάθμιου ελεγκτικού μηχανισμού, το καρκίνωμα των αυθαιρέτων θα εξαλειφθεί οριστικά. Το αποτέλεσμα θα είναι η ριζική αλλαγή της εικόνας και κυρίως η διαμόρφωση μιας άλλης νοοτροπίας στην κοινωνία.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_22/04/2011_1295032

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου