διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

6 Απρ 2011

Αναθεώρηση του Συντάγματος για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο

Στην ανάγκη νέου καταστατικού χάρτη της χώρας που να θεσπίζει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα προκύψει μέσα από την λαϊκή σύμπραξη και θα αντανακλά την βούληση της ελληνικής κοινωνίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σήμερα στην συνεδρίαση της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος του κόμματός.
«Η οικονομική κρίση είναι η κορυφή του παγόβουνου της κρίσης του πολιτικού συστήματος, πριν την απειλή της οικονομικής χρεοκοπίας το μεταπολιτευτικό μοντέλο είχε χρεοκοπήσει συστημικά», ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι το μοντέλο δομής και οργάνωσης της Πολιτείας της μεταπολίτευσης, αφού εξυπηρέτησε τους στόχους της εποχής, φάνηκε ανίκανο να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Η χώρα, είπε ο κ. Σαμαράς, προσαρμόστηκε στο ευρωπαϊκό περιβάλλον μόνο επιφανειακά. 

    «Η πρότασή μας δεν εξαντλείται μόνο στην οικονομία, αλλά επεκτείνεται και στην πολιτική κρίση», ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος θα πρέπει να στοχεύει στην καρδιά της παθογένειας του συστήματος και να δημιουργεί συνθήκες ανατροπών σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. 
«Με τη διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος που έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ΝΔ θέλουμε να μετατρέψουμε την κρίση του πολιτικού συστήματος σε ευκαιρία για να ξεπηδήσει μία θαρραλέα και ρηξικέλευθη πρόταση για τη νέα Ελλάδα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Η αναθεώρηση που προτείνει η ΝΔ «δεν θα πρέπει να είναι ερήμην της ελληνικής κοινωνίας. Ο καταστατικός χάρτης της χώρας πρέπει να είναι απόρροια της λαϊκής σύμπραξης, να αντανακλά την βούληση της κοινωνικής πλειονότητας. Η συμμετοχική διαδικασία πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για την αποκατάσταση της βαριά τραυματισμένης σχέσης των πολιτών με το πολιτικό σύστημα και τους λειτουργούς του» ανέφερε.
Απευθυνόμενος προς τα μέλη της Επιτροπής τούς προέτρεψε να «προχωρήσουν σε ρήξεις με κατεστημένες συμπεριφορές και νοοτροπίες και προσωπικά συμφέροντα που θέλουν να γίνουν μόνο τόσες αλλαγές ώστε να μην αλλάξει τίποτε».

    Υποστήριξε ακόμη ότι η επαναπροσέγγιση των πολιτών στην πολιτική ζωή περνά μέσα από την ουσιαστική και όχι τυπική συμμετοχή τους και προσδιόρισε τα πρώτης προτεραιότητας θέματα της επιτροπής:
-Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας
-Ο ουσιαστικός διαχωρισμός Εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας
-Ο εκλογικός νόμος,
-Τα οικονομικά των κομμάτων και του πολιτικού προσωπικού
-Η ποινική ευθύνη υπουργών και βουλευτών
-Η αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης
-Η συμβολή και όχι η αντιπαλότητα του κράτους στην ανάπτυξη της υγιούς ιδιωτικής πρωτοβουλίας και επιχειρηματικότητας.
Ξεκινώντας τη διαδικασία ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε ότι «αντιμετωπίζουμε το Σύνταγμα ως πλοηγό στην χάραξη αρχών και όχι ως ευκαιριακό άλλοθι για μικροκομματικούς ελιγμούς και αδιέξοδους τακτικισμούς». Προσδιόρισε δε τις θεματικές στα ζητήματα «διαφάνειας, θεσμών, ατομικών δικαιωμάτων, εκλογικού νόμου, Δικαιοσύνης Περιβάλλοντος και Παιδείας».
http://www.antinews.gr/2011/04/06/95203/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου