διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

4 Απρ 2011

Τι συζήτησε ο Παπακωνσταντίνου με Σόρος και Ρουμπίνι

Επαφές με κορυφαίους παράγοντες των διεθνών αγορών όπως ο Τζορτζ Σόρος και ο Νουριέλ Ρουμπίνι είχε τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Το μεσημέρι της Δευτέρας ο κ. Παπακωνσταντίνου συμμετείχε στη συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου με τον μεγαλοεπενδυτή και γκορού των διεθνών αγορών κ. Σόρος
στην Αθήνα. Το υπουργείο Οικονομικών δεν ανακοίνωσε το αντικείμενο της συνάντησης.
Είχει ωστόσο προηγηθεί -την Κυριακή- ένα δείπνο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το οποίο δεν ανακοινώθηκε στα ΜΜΕ. Σε αυτό μετείχαν προσωπικότητες της οικονομικής και πολιτικής ζωής και ειπώθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα. Στο δείπνο παρακάθισαν μεταξύ άλλων ο κ. Παπακωνσταντίνου (δίπλα στον κ. Σόρος), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ και πρόεδρος της ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ κ. Π. Ευθυμίου, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος και ο πρώην υπουργός Οικονομικων κ. Σ. Μάνος.

Σόρος: Τεράστια η προσπάθεια της Ελλάδας

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σόρος ανέπτυξε στη διάρκεια του δείπνου την άποψη ότι τα μέτρα που αποφάσισε η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ κρίνονται από τους κύκλους των διεθνών επενδυτών ως ανεπαρκή για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της ευρωζώνης και ότι στην ουσία «εγκαθιστούν Ευρώπη δύο ταχυτήτων». Αναφερόμενος στην καγκελάριο της Γερμανίας κυρία Ανκγελα Μέρκελ είπε ότι η φαινομενικά και μόνον εμφανίζεται ως κερδισμένη από τις αποφάσεις των Συνόδων καθώς όπως εκτιμά ο μεγαλοεπενδυτής, οι αποφάσεις αυτές θα αποδειχθούν επιζήμιες για την Ευρώπη και τη Γερμανία σε μεσοπρόθεσμό ορίζοντα.

Για την Ελλάδα ο κ. Σόρος αναγνώρισε ότι έχουν καταβληθεί τεράστιες προσπάθειας το τελευταίο διάστημα, ενώ απέφυγε να λάβει σαφή θέση για το πολυσυζητημένο θέμα της αναδιάρθρωσης. Ωστόσο πρόσωπα που ήταν παρόντα στη συζήτηση σημείωσαν ότι δεν διαφώνησε με κανένα από τα επιχειρήματα που παρουσίασε ο κ. Παπακωνσταντίνου, όταν απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ανέλυσε γιατί η αναδιάρθρωση χρέους δεν αποτελεί λύση για την Ελλάδα.

Επαφές με Ρουμπίνι - Ακερμαν - Σμάγκι στην «Εδέμ Της Μεσογείου»

Νωρίτερα, την Παρασκευή και το Σάββατο, ο κ. Παπακωνσταντίνου συμμετείχε σε συνέδριο για τις εξελίξεις διεθνείς αγορές που διοργάνωσε ο οίκος Ambrosetti στο χωριό Τσερνόμπιο της Ιταλίας. Το φόρουμ φιλοξενήθηκε στο αριστοκρατικό ξενοδοχείο Villa d’ Este, ένα αναγεννησιακό παλάτι που βρίσκεται πάνω στη λίμνη Κόμο και χαρακτηρίζεται η «Εδέμ Της Μεσογείου» για πλούσιους και διάσημους από όλο τον κόσμο.

Στη διήμερη συνάντηση ο κ. Παπακωνσταντίνου είχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον σταρ-οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπίνι ο οποίος έχει πολλάκις «προφητεύσει» τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Στο ίδιο φόρουμ, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών συνάντησε τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας κ. Τζούλιο Τρεμόντι, τον πρόεδρος της Deutsche Bank κ. Τζόζεφ Ακερμαν και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, ο οποίος χαρακτήρισε πρόσφατα «βουτιά στο άγνωστο» οποιαδήποτε σκέψη για αναδιάρθρωση χρέους χώρας-μέλους της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου βρήκε αρκετούς συμμάχους οι οποίοι απορρίπτουν την ιδέα της αναδιάρθρωσης χρέους. Σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg, στο περιθώριο συνεδρίου στο Τσερνόμπιο, σημείωσε ότι «δεν είναι ο μόνος» που απορρίπτει την ιδέα αυτή.
http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου