διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

15 Απρ 2011

Die Zeit: Η Ελλάδα στην κόψη του ξυραφιού

Με τίτλο «Στην κόψη του ξυραφιού», η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, στην οικονομική της ανάλυση αναφέρεται στις πιθανότητες χρεοκοπίας κρατών και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.  Η ανάλυση έχει αναφορές φυσικά και στην Ελλάδα, όπως αναδημοσιεύει η Deutsche Welle: «Η περίπτωση της Ελλάδας αποδεικνύει πόσο γρήγορα μπορεί να ένα κράτος να χάσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Μόλις πριν από δύο χρόνια οι επενδυτές δάνειζαν χωρίς ενδοιασμούς στους Έλληνες «φρέσκο χρήμα».
Τώρα η χώρα αποτραβήχτηκε από τις αγορές και μάλιστα για περισσότερο χρονικό διάστημα από ότι σχεδιαζόταν.

Κανονικά οι Έλληνες θα έπρεπε του χρόνου να δανειστούν από ιδιώτες επενδυτές 26,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Ουδείς πιστεύει όμως πια ότι θα τα καταφέρουν. «Είναι εξαιρετικά απίθανο το 2012» η Ελλάδα να εξυπηρετήσει το χρέος της μέσω δανεισμού από τις αγορές, δηλώνουν κοινοτικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες.

Εάν όμως οι Έλληνες μέχρι τότε δεν προχωρήσουν σε νέα δάνεια από τον μηχανισμό στήριξης, θα πρέπει να κηρύξουν πτώχευση», σχολιάζει η εφημερίδα.
 
Και συνεχίζει:

«Η χρεοκοπία της Ελλάδας θεωρείται διαχειρίσιμη. Η ΟΝΕ έχει θωρακιστεί καλύτερα. Υπάρχει ένας μηχανισμός διάσωσης που μπορεί να παρέμβει, μόλις διαφανεί ότι ενδέχεται να επεκταθεί η κρίση και σε άλλες χώρες-μέλη και επιπλέον οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντέχουν. ‘Μια αδυναμία πληρωμών στην Ελλάδα δεν θα αναστατώσει το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα’, δηλώνουν Γερμανοί τραπεζίτες.»
http://www.epikaira.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου