διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

21 Απρ 2011

Ενα e - mail αρκεί...

Την Τετάρτη το απόγευμα, σχεδόν μια ώρα πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ένα νέο e - mail, σταλμένο αυτή τη φορά από το Λονδίνο, από υποτιθέμενα στελέχη μεγάλης αμερικανικής Τράπεζας, που προφήτευε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους επισπεύδεται και ότι μπορεί να γίνει την Τρίτη του Πάσχα, προκάλεσε πανικό κι αναστάτωση μεγάλη, βυθίζοντας τις τιμές των μετοχών ακόμη χαμηλότερα, σχεδόν στα Τάρταρα.
Είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών που διαβρωτικές φήμες
έρχονται να κλονίσουν και την εναπομείνασα πίστη και ελπίδα στην προσπάθεια της χώρας.
Πράγμα που βεβαιώνει ότι η χώρα είναι στη διάθεση των γεγονότων, ότι μένει αμφισβητούμενη και ανυπεράσπιστη και ότι το ατύχημα μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Με την πίστη κλονισμένη και την εμπιστοσύνη χαμένη, η φήμη, όσο ψευδής και αν είναι, μπορεί να προκαλέσει πανικό μεγάλο, να οδηγήσει τα πλήθη σε ασυλλόγιστες πράξεις και έτσι η βύθιση να επιταχυνθεί και να επέλθει το μοιραίο πριν κανείς προλάβει να αντιδράσει.

Το υπουργείο Οικονομικών, ζώντας σε ένταση και λειτουργώντας υπό πίεση, προκάλεσε ηλεκτρονικές και άλλες έρευνες, εντόπισε τους αποστολείς του διαβρωτικού e - mail και προέτρεψε τις εισαγγελικές αρχές να πράξουν τα δέοντα.

Ωστόσο δεν είναι αυτή η μέθοδος. Η φημολογία δεν θα παταχθεί, ούτε η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία θα αποκατασταθεί από τους εισαγγελείς.

Αυτή τη στιγμή χρειάζονται άλλα πράγματα και ιδιαιτέρως πράξεις και επιλογές που θα βεβαιώνουν ότι έχουμε ως χώρα τη θέληση και την δυνατότητα να χειρισθούμε εσωτερικά, πρώτοι εμείς, την κρίση χρέους που μας βυθίζει και μας καθιστά ανυπόληπτους και ευάλωτους στο πρώτο φύσημα του αγέρα.

Και αυτό δεν επιτυγχάνεται παρά μόνο με αποφάσεις που θα ξεπερνούν τις δυνατότητές μας και θα καταδεικνύουν την απόφασή μας να σώσουμε τη χώρα.

Κακά τα ψέματα, ο ελληνικός λαός είναι ανήσυχος. Διαισθητικά αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα μπορούν να χειροτερεύσουν ανά πάσα στιγμή. Και γνωρίζει ότι θα χρειασθούν προσπάθειες πολλών ετών για να ανακτήσει το επίπεδο ευημερίας των προηγούμενων ετών.

Ολοι μα όλοι έχουν πλέον παραστάσεις από τη δουλειά τους, από τον κύκλο τους, από τη γειτονιά τους, από τη δραστηριότητα που ασκούν ότι η ζωή έτσι η αλλιώς θα αλλάξει, ότι οι βεβαιότητες του παρελθόντος δεν υπάρχουν πια και γνωρίζουν ότι χωρίς βαθιές και μεγάλες αλλαγές δεν πρόκειται να υπάρξει ισορροπία και επανεκκίνηση.

Οι περισσότεροι πολίτες προετοιμάζονται ακριβώς γι΄αυτή την αλλαγή, είναι έτοιμοι να αυτοπεριορισθούν, να αξιοποιήσουν μέσα και δυνατότητες για να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση.

Αυτό το απλό που όλοι οι πολίτες συζητούν μεταξύ τους, οφείλουν να κατανοήσουν και τα κόμματα, οι πολιτικές δυνάμεις και τα πρόσωπα.

Οσοι ασκούνται στον δημόσιο βίο είναι υποχρεωμένοι εκ των συνθηκών να αυτοπειθαρχήσουν και να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Πολικαντισμοί και φανφαρονισμοί δεν χωρούν πια. Η χώρα ή θα κινηθεί με ταχύτητα και αποφασιστικότητα προς την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου ή θα πέσει θύμα απρόβλεπτων γεγονότων και εξελίξεων.

Τώρα είναι η ώρα των επιλογών και της δράσης. Και δεν έχει κανένα πρόσωπο και καμία δύναμη δικαιολογία. Ολοι πλέον γνωρίζουν τι έρχεται. Και οφείλουν άπαντες να προετοιμασθούν και να προετοιμάσουν αναλόγως τον ελληνικό λαό.
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=396947&h1=true/Αντώνης Καρακούσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου