διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

28 Απρ 2011

Financial Times: Η Ελλάδα χρειάζεται "κατακλυσμιαίο σοκ"

Ως ασθενή αντιμετωπίζουν Γερμανοί οικονομολόγοι, σύμφωνα με τους Financial Times, την Ελλάδα που χρήζει ψυχιατρικής θεραπευτικής μεθόδου, του λεγόμενου «κατακλυσμιαίου σοκ» ώστε να βγει από το αδιέξοδο.  Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η γερμανική έκδοση της εφημερίδας, η μέθοδος μοιάζει με αυτή που ακολουθείται σε αυτούς που πάσχουν από υψοφοβία. Τους αναγκάζουν να ανέβουν ψηλά και να κοιτάξουν προ τα κάτω. «Έτσι και σε αυτήν την περίπτωση η αναδιάρθρωση, με ό, τι αυτό συνεπάγεται είναι κάτι το αναπόφευκτο και αναγκαίο», τονίζεται.

 Επίσης αναφέρεται  ότι η διαχείριση της ευρωκρίσης έχει ξεφύγει πλέον από τα χέρια των πολιτικών με τους επενδυτές να δυσπιστούν ακόμη και έναντι της Ισπανίας. «Ενώ οι εικασίες για ελληνική στάση πληρωμών τείνουν να αυτονομηθούν, μεταξύ των επενδυτών μεγαλώνουν οι φόβοι για το χειρότερο δυνατό σενάριο: να καταφύγει η Ισπανία στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης», υπογραμμίζει ο σχολιαστής της εφημερίδας.

Από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Γκέρκε, πρόεδρος του Χρηματοπιστωτικού Κέντρου Βαυαρίας, θεωρεί πλήγμα την αναδιάρθρωση για τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα ασφαλιστικά ταμεία που αγόρασαν ελληνικά ομόλογα λόγω του υψηλού τους επιτοκίου.

«Καθίσταται σαφές πλέον ότι η Αθήνα παράγει όλο και περισσότερο χρέος από ό, τι έχει ανακοινώσει, και μέχρι τώρα το βάρος που προκύπτει μεταφέρεται στους φορολογούμενους των χωρών της Ευρωζώνης. Αν διαγράφονταν μέρος του ελληνικού χρέους, τότε οι τράπεζες που πιστεύεται ότι θα πρέπει να σωθούν, πράγματι θα σώζονταν», προσθέτει.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να μην πυροδοτεί τις εικασίες που γίνονται για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης.

Αντιθέτως, εκφράζοντας την γραμμή του κόμματος των Φιλελευθέρων, κυβερνητικού εταίρου της καγκελαρίου Μέρκελ, ο βουλευτής Φρανκ Σέφλερ, ζήτησε να εφαρμοστεί στον πράξη η μέθοδος του κατακλυσμιαίου σοκ, και μάλιστα άμεσα.
http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=18421&categories_id=69

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου