διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

18 Απρ 2011

Guardian: Η πολιτική ανυπακοή οδηγεί στην πτώχευση


Η βία στους δρόμους ως σπασμωδική κίνηση αυξάνεται στην Ελλάδα της λιτότητας και του δανείου των 110 δις ευρώ από την τρόικα Με αφορμή τα αυξανόμενα κρούσματα βίας σε όλη την ελληνική επικράτεια, η ανταποκρίτρια του «Observer» στην Ελλάδα Helena Smith αναλύει τις επιπτώσεις που έχει το φαινόμενο στις προσπάθειες της χώρας και της κυβέρνησης να βγει από την κρίση.
 Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι φωνές προς την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους, αφού το δάνειο των 110 δις δεν κατάφερε να σώσει τη χώρα από την οικονομική άβυσσο και υποχρεώνει τους πολίτες σε μια ανώφελή λιτότητα.
    
«Είναι προτιμότερο να κάνουμε αναδιάρθρωση τώρα… αφού η κατάσταση δεν οδηγεί πουθενά»,  είπε η Βάσω Παπανδρέου. Άλλα μέλη του ΠΑΣΟΚ τόνισαν ότι η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη σε ένα «φαύλο κύκλο», ανίκανο να βγάλει τη χώρα από την κρίση, βυθίζοντάς της παράλληλα σε μεγαλύτερη ύφεση.

Οι διεθνείς ανησυχίες για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε δεν απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο και οι αγορές αντέδρασαν ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα.

Ο συνήθως ήπιων τόνων στις δηλώσεις του Έλληνας πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποτύχει να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στο χρέος, τονίζοντας ότι «μια αναδιάρθρωση δεν θα ήταν καταστροφική μόνο για τη χώρα, αφού δεν θα της επέτρεπε να βγει στις αγορές, αλλά επίσης και για την εύθραυστη οικονομία της ευρωζώνης. Η λύση στα προβλήματα δεν είναι η αναδιάρθρωση του χρέους αλλά η αναδιάρθρωση της χώρας», ανακοινώνοντας παράλληλα ένα «οδικό χάρτη» για την έξοδο της χώρα από την κρίση.
       
Εν τω μεταξύ σε όλη τη χώρα επεκτείνεται η ανυπακοή των πολιτών που μερικές φορές κάνει την Ελλάδα μία ακυβέρνητη πολιτεία. Στα περίχωρα της Αθήνας, στην Κερατέα, λόγω της αντίδρασης των κατοίκων στην κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, η αστυνομία αναγκάστηκε να μεταφέρει σημαντική δύναμη της εκεί.

Όπως αναφέρει και ο πολιτικός αναλυτής Τάκης Μίχας, (γνωστός για τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του) «υπάρχει σαφής καταπάτηση του νόμου και χωρίς την τήρηση του νόμου δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη. Τα επεισόδια παρακινεί η σκληρή άκρα αριστερά».
           
Από την άλλη η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει φαινόμενα όπως το «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» για τα διόδια, προχώρησε σε μείωση τους. Πώς είναι δυνατόν, αναρωτιέται η αρθρογράφος, σε μια χώρα με 340 δις χρέος 8.000 πολίτες κάθε μέρα να μην πληρώνουν τα διόδια; Ο υφυπουργός Μεταφορών κ. Βούγιας δήλωσε ότι μετά τη μείωση ελπίζει ότι τα πράγματα θα ηρεμήσουν.
           
Την περασμένη εβδομάδα ένας άνδρας πυροβόλησε έναν ελεγκτή εισιτηρίων και πολίτες πολιόρκησαν αστυνομικό τμήμα παίρνοντας πίσω τις κατασχεμένες πινακίδες αυτοκινήτων. Επίσης ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δέχτηκε επίθεση και ο νομπελίστας γενετιστής James Watson, 83 χρονών, δέχτηκε και αυτός επίθεση σε ομιλία τους στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα επισημαίνει πάλι ο Μίχας οι δράστες θα είχαν συλληφθεί.
        
Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι τραγική με την ύφεση να ξεπερνά και τις χειρότερες προβλέψεις  της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Τα νοσοκομεία δεν έχουν κρεβάτια, οι μισθοί μειώνονται ακόμη περισσότερο και η ανεργία έχει φτάσει το 15%, ποσοστό ρεκόρ. Δεκαοκτώ μήνες μετά την υπαγωγή στο μηχανισμό στήριξης. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα χρειαστούν περαιτέρω περικοπές για να πετύχουμε τους στόχους μείωσης του ελλείμματος.

Πώς χρεοκοπεί μια χώρα;

Μια χώρα χρεοκοπεί όταν δεν μπορεί να πληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Η πιο συμφέρουσα λύση για την Ελλάδα είναι η αναδιάρθρωση, δηλαδή η διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους δανειστές της και τους κατόχους ομολόγων, με σκοπό την αποπληρωμή ενός μέρους του χρέους, και την αποδοχή των τελευταίων ότι δεν θα πάρουν όλα τα χρήματά τους πίσω.

Ποιες θα είναι οι ενδεχόμενες συνέπειες;

Οι επενδυτές θα αποφύγουν την Ελλάδα κάνοντας ακόμη πιο δύσκολο το δανεισμό της. Οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν και ένα λόγο παραπάνω να ανησυχούν αφού οι σημαντικοί δανειστές της Ελλάδας είναι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες, οι οποίες σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα έχουν μεγάλες απώλειες. Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία μπορεί επίσης να ακολουθήσουν.

Ποιος είχε χρεοκοπήσει στο παρελθόν;

Η άρνηση πληρωμής χρεών είναι μια παλιά ιστορία με ένδοξο παρελθόν. Ο Εδουάρδος ο Γ’ οδήγησε σε χάος τη Φλωρεντία στα μέσα του 14ου αιώνα αρνούμενος να πληρώσει τους δανειστές της, Κάθε χώρα στη Λατινική Αμερική πτώχευσε το 19ο αιώνα, με εξαίρεση τη Βραζιλία που πτώχευσε τον 20ο. Πιο πρόσφατα βέβαια σοκ είχε προκαλέσει στις διεθνείς αγορές η πτώχευση της Ρωσίας το 1998 και της Αργεντινής το 2001.      

Πηγή: Guardian
http://www.epikaira.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου