διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

28 Απρ 2011

Wall Street: Υψηλά πολλών ετών δια στόματος Bernanke

Σε ανοδική κούρσα επιδόθηκε την τελευταία ώρα των συναλλαγών το αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς υποδέχτηκε με "ανοιχτές αγκάλες" την πρώτη συνέντευξη Τύπου στην ιστορία της Fed μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής. Η υποβάθμιση των εκτιμήσεων της Κεντρικής Τράπεζας για την οικονομική ανάπτυξη το τρέχον έτος δεν πτόησαν την αγορά που έκλεισε με κέρδη περίπου 0,7%. Ο τεχνολογικός Nasdaq ειδικότερα, αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2000.
Ο επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, όπου αναμένεται μείωση του ποσοστού ανεργίας το τρέχον έτος. Ο ίδιος παραδέχτηκε πως ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης παραμένει αδύναμος, ωστόσο οι παράγοντες πίσω από την εξασθένιση είναι προσωρινοί. Αντίστοιχα, μεταβατική θεωρείται η περίοδος του αυξημένου πληθωρισμού, τον οποίο τροφοδοτεί η άνοδος των τιμών εμπορευμάτων παγκοσμίως. Αναφερόμενος στο δολάριο, ο Bernanke επεσήμανε πως η μεταβλητότητα που παρατηρείται τελευταία αποδίδεται σε ποικίλους παράγοντες και πως η Κεντρική Τράπεζα θα φροντίσει να διατηρήσει χαμηλό και σταθερό πληθωρισμό για να στηρίξει την αγοραστική δύναμη του αμερικανικού νομίσματος.

Ξεχωριστά ο Bernanke απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης από την Fed, λέγοντας πως τέτοιου είδους συναλλαγές δεν είναι πλέον ελκυστικές. Παράλληλα, ανέφερε πως ο χρόνος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής δεν είναι βέβαιος.

Νωρίτερα η αμερικανική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητο το εύρος διακύμανσης του βασικού της παρεμβατικού επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό μεταξύ μηδέν και 0,25%, όπου και θα παραμείνει για "παρατεταμένη περίοδο". Η Fed επιβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι οδεύουν κανονικά προς τη λήξη τους οι προγραμματισμένες αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος συνολικού ύψους 600 δισ. δολ. που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του β΄ τριμήνου του 2011 στις 30 Ιουνίου.

Στην ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει πως ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί ενώ η οικονομική ανάκαμψη, που μετρά σχεδόν δύο έτη, συνεχίζεται με "ήπιο ρυθμό", ωστόσο επεσήμανε πως η άνοδος του ρυθμού πληθωρισμού είναι προσωρινή και δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη απειλή. Οι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν πως οι τιμές του πετρελαίου, του βαμβακιού, του σιταριού και άλλων εμπορευμάτων άσκησαν ανοδικές πιέσεις τους τελευταίους μήνες, ωστόσο οι πληθωριστικές προσδοκίες παραμένουν σταθερές. Η αγορά απασχόλησης εξακολουθεί να είναι η αχίλλειος πτέρνα της οικονομίας.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 95,59 μονάδες (0,76%) κλείνοντας στις 12.690,96 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 22,34 μονάδων (0,78%) και έκλεισε στις 2.869,88 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 8,42 μονάδων (0,62%) κλείνοντας στις 1.355,66 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 28 έκλεισαν με θετικό πρόσημο, 1 με αρνητικό και 1 παρέμεινε αμετάβλητη. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η General Electric κλείνοντας στα 20,65 δολάρια με άνοδο 0,55 δολάρια ή σε ποσοστό 2,74%. Ακολούθησαν η Pfizer με κέρδη 2,18% και κλείσιμο στα 20,63 δολάρια και η Verizon, η οποία έκλεισε στα 38,25 δολάρια με άνοδο 1,65%. Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,06 δολάρια ή σε ποσοστό 3,80% και έκλεισε στα 1,52 δολάρια.

http://www.capital.gr/Wall.asp?id=1180819


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου