διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

7 Μαΐ 2011

Τα μυστήρια του Λουξεμβούργου

Νεφελώδες παραμένει ακόμη το τοπίο της συνάντησης που είχε στο Λουξεμβούργο το βράδυ της Παρασκευής, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, με τον επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ και τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Γαλλίας της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η μυστική συνάντηση που αποκαλύφθηκε έπειτα από δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού Spiegel, πραγματοποιήθηκε με αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία ζητά από τους ευρωπαίους εταίρους της
, πιστωτικές διευκολύνσεις, επιμήκυνση του προγράμματος χρηματοδότησης κι επιμήκυνση της περιόδου ρύθμισης του χρέους της.

Για την προετοιμασία της συσκέψεως αυτής άλλωστε, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου είχε από τις αρχές της εβδομάδας αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές με την Καγκελάριο της Γερμανίας κυρία Αγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί, με πολλούς ακόμη ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και με κορυφαίο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου εξήγησε στους συνομιλητές του ότι είναι αποφασισμένος να επιβάλλει κανόνες δημοσιονομικής εξυγίανσης στη χώρα. Επισήμανε όμως ότι η κυβέρνησή του χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις χωρίς να σημειωθούν κοινωνικές εκρήξεις και αποσταθεροποίηση του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Η αποκάλυψη της συνάντησης στο Λουξεμβούργο πάντως έχει προκαλέσει μια νέα σοβαρή αναστάτωση στις αγορές που είναι άγνωστο πως θα αντιδράσουν την Δευτέρα, ιδίως αν η κυβέρνηση, αλλά και η ηγεσία της Ε.Ε. δεν πατάξουν με αποφασιστικότητα τις φημολογίες που έχουν ξεσπάσει με κύρια πρόβλεψη ότι η Ελλάδα προχωρά σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή.

Παρά τις διαψεύσεις ελλήνων και κοινοτικών αξιωματούχων, το παιχνίδι των κερδοσκόπων εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί το Σαββατοκύριακο και θα σκιάσει και την επίσκεψη των επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικα την Δευτέρα στην Αθήνα.

Ταυτόχρονα εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα, σημαντικά ερωτήματα για το περιεχόμενο της συνάντησης στο Λουξεμβούργο, καθώς κανείς από τους συμμετέχοντες δεν έχει αποκαλύψει το παραμικρό, ενώ ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επιμένει ότι συζητήθηκε μόνο το περιεχόμενο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση στις 17 Μαίου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα το μεσημέρι και πιθανότατα θα προβεί σε νέες διευκρινιστικές δηλώσεις.
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=399445

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου