διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

30 Μαΐ 2011

Κυβέρνηση: Και τώρα, τι;

Της Μαρίνας Μάνη
Και τώρα, τι; Τρεις ημέρες μετά το άδοξο τέλος που είχε η προσπάθεια του πρωθυπουργού να συστρατεύσει το βασικό αντίπαλό του, το ερώτημα ταλαιπωρεί τον ίδιον και τους επιτελείς του καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας το Μεσοπρόθεσμο σχέδιο θα πρέπει να «περάσει» από το υπουργικό συμβούλιο ώστε να κατατεθεί στη Βουλή και να αρχίσει η ανηφόρα – προς την ψήφισή του και κυρίως προς την εφαρμογή του.
Αναβλήθηκε το Πολιτικό Συμβούλιο
Στοίχημα πρώτο: «Να πάνε όλα καλά στην ψηφοφορία». Τούτο σημαίνει όχι μόνο να εγκριθεί το Μεσοπρόθεσμο (σ.σ. κάτι που αναμένεται να γίνει αφού στα κυβερνητικά «ναι» θα προστεθούν κι εκείνα του ΛΑΟΣ και της ΔΗΣΥ), αλλά να μην εκδηλωθούν ανταρσίες από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

–και μάλιστα τόσες, ώστε να τεθεί θέμα απώλειας της δεδηλωμένης από την κυβέρνηση. Τις τελευταίες ώρες βρίσκονται σε εξέλιξη «διαπραγματεύσεις» με σημαντικό αριθμό βουλευτών που έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ψήφος τους. Κατά τις πληροφορίες, πέραν της Ρεγγίνας Βάρτζελη, έχει αναλάβει δράση και ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος στον οποίον άλλωστε προσέφυγαν εξαγριωμένοι βουλευτές τις προηγούμενες ημέρες.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, λόγω «φόρτου εργασίας» του κ. Παπανδρέου. Το ίδιο αναμένεται και για την αυριανή ενημέρωση των βουλευτών (ΚΤΕ) από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για το Μεσοπρόθεσμο και τα έκτακτα μέτρα, καθώς όλες οι πληροφορίες την ήθελαν να γίνεται σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα. Αντ΄αυτής, σχεδιάζεται να συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα, υπό τον κ. Παπανδρέου, σε μία προσπάθεια να κρατηθούν όσο γίνεται πιο χαμηλά οι τόνοι.

Εμπειροι παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος, πάντως, αποκλείουν το ενδεχόμενο μαζικής ανταρσίας στην ψηφοφορία (αν και φοβούνται «κανά δυο» αρνητικές ψήφους), καθώς –λένε– έχει γίνει σαφές ότι οι επίδοξοι «αντάρτες» θα χρεωθούν πτώση της κυβέρνησης. Τονίζουν με νόημα μάλιστα ότι ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε πως δεν θα επιλέξει πρόωρες κάλπες –αλλά και δεν θα δεχτεί να κυβερνά με 152 βουλευτές...

Ανασχηματισμός και τεχνοκράτες

Στοίχημα δεύτερο: Να... υλοποιηθεί το Μεσοπρόθεσμο. Μετά την άρνηση του Α. Σαμαρά να στηρίξει το σύνολο των μέτρων που θα περιέχει (ναι στις αποκρατικοποιήσεις – όχι στο φορολογικό), ο πρωθυπουργός φέρεται να συζητά σοβαρά, πλέον, έναν σαρωτικό ανασχηματισμό με ένταξη τεχνοκρατών στο νέο σχήμα. Το εγχείρημα φαντάζει όλο και δυσκολότερο για δύο λόγους: Αφενός οι τεχνοκράτες στους οποίους έχει γίνει κρούση (σ.σ. τουλάχιστον δύο από τον τραπεζικό χώρο, λένε οι πληροφορίες) εμφανίζονται από διστακτικοί έως αρνητικοί καθώς φοβούνται «πόλεμο εκ των έσω». Αφετέρου (και... προς επίρρωση) οι πρώτες δημόσιες αντιδράσεις από το εσωτερικό της κυβέρνησης καταγράφηκαν ήδη, με τον Θ. Πάγκαλο να αμφισβητεί ευθέως την αξία ενός τέτοιου σχήματος –και δεν είναι ο μόνος, κατά τους γνωρίζοντες.

Κυβερνητική πηγή μάλιστα σημείωνε χθες ότι κερδίζει έδαφος η ιδέα να τεθεί ο Λουκάς Παπαδήμος επικεφαλής του Φορέα Αποκρατικοποιήσεων, αντί να διαδεχθεί τον κ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών.

Είτε με, είτε χωρίς τεχνοκράτες, πάντως, ο ανασχηματισμός θεωρείται σίγουρος, «εάν δεν πάμε σε εκλογές» και τοποθετείται αμέσως μετά τη ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο... προκειμένου να μην ανάψουν κι άλλες φωτιές στο εσωτερικό του κόμματος.

«Ψήνεται» νέα συνάντηση Παπανδρέου-Σαμαρά

Στοίχημα τρίτο: Να εξασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης «στην πράξη, εάν δεν γίνει κατορθωτό και στην φράση».  Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού επέμεναν μέχρι και χθες ότι θα επιδιωχθεί νέα συνάντηση Παπανδρέου-Σαμαρά, ενώ αφήνουν να εννοηθεί ότι οι δύο άνδρες έχουν τακτική επικοινωνία «είτε μέσω συνεργατών τους είτε και απ΄ ευθείας». Μέχρι στιγμής, ο μεν πρώτος έχει δεχθεί να πάνε από κοινού στους δανειστές για να διαπραγματευθούν το φορολογικό, ενώ ο δεύτερος (διαμηνύει ότι) θεωρεί την πρόσκληση προσχηματική, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει πειστεί για την ανάγκη να μειωθούν οι συντελεστές. «Θα πάμε, θα πει η τρόικα ‘όχι’ και θα απαντήσει ο κ. Παπανδρέου ‘οκέι’. Αυτό δεν είναι διαπραγμάτευση», απαντά παράγοντας της Λ. Συγγρού, με την επισήμανση ότι για την αξιωματική αντιπολίτευση το ζητούμενο ήταν και παραμένει «η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και όχι κάποια ημίμετρα».

Αυτή η θέση θα αναλυθεί εκ νέου σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ την οποία συγκαλεί ο κ. Σαμαράς ενόψει «της μάχης του Μεσοπρόθεσμου», αλλά και για να εξηγήσει τη στάση του στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Στο μεταξύ, οι επιτελείς του διερευνούν τις προθέσεις των «επίφοβων» βουλευτών για την ψηφοφορία, καθώς οι πληροφορίες επιμένουν ότι «δυο-τρεις» εκ των... πολύ φιλελεύθερων, που πλαισίωναν στο παρελθόν την Ντόρα Μπακογιάννη, «σκέφτονται να ψηφίσουν υπέρ». Εάν το πράξουν, η διαγραφή θα είναι άμεση...

Μπακογιάννη: «Ντροπή»

Σ΄ αυτό το ηλεκτρισμένο πολιτικό κλίμα η κ. Μπακογιάννη ύψωσε και πάλι τους τόνους απέναντι στις ηγεσίες «των τέως μεγάλων κομμάτων». Κλείνοντας χθες τις εργασίες του πρώτου συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμμαχίας (απ΄ όπου η ίδια εξελέγη πρόεδρος) χαρακτήρισε «ντροπή» την αποτυχία των προσπαθειών για συναίνεση, απέδωσε τον κίνδυνο της χρεοκοπίας «στα κόμματα που κυβέρνησαν» και, φωτογραφίζοντας τον κ. Σαμαρά, κατηγόρησε όσους «φιλοδοξούν να γίνουν πρωθυπουργοί της δραχμής».
http://www.capital.gr/News.asp?id=1206061


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου