διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

17 Μαΐ 2011

Το άδοξο τέλος μιας λαμπρής πολιτικής καριέρας

Η πιθανή υποψηφιότητα (και νίκη) του Dominique Strauss-Kahn για τη προεδρία της Γαλλίας, θα σηματοδοτούσε μια σειρά από πρωτιές για τη πολιτική ζωή της χώρας.
Ο πρώτος Γάλλος σοσιαλιστής ηγέτης που αποκήρυξε επίσημα τον Μαρξισμό.
Ο πρώτος Εβραίος που εκλέγεται πρόεδρος.
Ο πρώτος πραγματικά πλούσιος πρόεδρος σε μια χώρα όπου το χρήμα, και όχι το σεξ, αποτελεί τη βρώμικη λέξη.
Τώρα, η μόνη πρωτιά θα είναι ότι πρόκειται για τον πρώτο Γάλλο πολιτικό που η καριέρα του καταστράφηκε εξαιτίας ενός σεξουαλικού, και όχι ενός οικονομικού σκανδάλου.
Η σύλληψή του αντιμετωπίστηκε στη Γαλλία με αμηχανία, αλλά και με διιστάμενες απόψεις.
«Είναι γνωστός γυναικάς… αλλά δεν μπορώ να πιστέψω ότι προσπάθησε να επιβληθεί σε γυναίκα με τη βία… δεν έχει νόημα», λέει ο επίσημος βιογράφος του Michel Taubmann.
Μια τέτοια δήλωση θα θεωρούνταν καταδικαστική στις περισσότερες χώρες της Δύσης, αλλά στη Γαλλία θεωρείται υπερασπιστική. Τα σκάνδαλα διαζυγίων, μοιχείας, κλπ. είναι συχνά, και ποτέ δεν καταστρέφουν πολιτικές καριέρες. Ο Mitterrand είχε τρεις παράλληλες οικογένειες ενόσω ήταν πρόεδρος. Διόρισε μάλιστα τη πρώην ερωμένη του Edith Cresson, αν και παντρεμένη, στη θέση του πρωθυπουργού το 1991. Ο προκάτοχός του Giscard d’Estaing, δανείζονταν τη Φερράρι του σκηνοθέτη Roger Vadim, όταν ήθελε να βγει για «καμάκι». Οι Jacques Chirac και Nicolas Sarkozy φημίζονταν για το πώς καρφώνονται μόλις βλέπουν κάποια νεαρά δημοσιογράφο ή υφυπουργό.
Υπ αυτήν την έννοια, η έφεση του DSK για όμορφες γυναίκες  δεν τον έβλαψε. Όπως θυμάται  ο Taubmann, «Μάλλον αυτός ήταν το θύμα… πάρα πολλές φορές, διάφορες βουλευτίνες κλπ. προσπαθούσαν να τραβήξουν τη προσοχή του».
Πολλές παρόμοιες καταγγελίες εναντίον του DSK έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια στη δημοσιότητα, κανένας όμως από τους συμβούλους του και τους επικοινωνιολόγους του δεν έχει ανησυχήσει. Πιο πολύ ανησυχούν από τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν και που τον έδειχναν να βγαίνει μέσα από μια Πόρσε. Μάλιστα αυτός και η σύζυγός του μήνυσαν την εφημερίδα France-Soir, που έγραψε για την αγορά πανάκριβων κοστουμιών αξίας έως και $35.000 το καθένα. Αν και είναι πάμπλουτος, με τη γυναίκα του ακόμη πιο πλούσια από αυτόν αφού είναι η εγγονή ενός διάσημου συλλέκτη τέχνης, το να δείχνεις πλούσιος στη Γαλλία είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το να εμπλέκεσαι σε σεξουαλικά σκάνδαλα.
Από την άλλη, η ομάδα του Sarkozy έτριβε τα χέρια της, αφού όλοι επικεντρώνονταν στα ακριβά γούστα του DSK, ξεχνώντας τις ορέξεις του δικού τους ανθρώπου για ακριβά στυλό, ρολόγια Ρόλεξ, και γενικά τη πολυτέλεια.
Όταν το 2007, ο DSK ανέλαβε την ηγεσία του ΔΝΤ, με την υποστήριξη του Sarkozy που ήθελε να ξεφορτωθεί έναν επικίνδυνο αντίπαλο, πολλοί προειδοποιούσαν ότι παρά την ευφυΐα του, και τη κουλτούρα του, ο Strauss-Kahn μπορεί να μην καταφέρει να αντιληφθεί το πολιτισμικό χάσμα μεταξύ Παρισιού και Ουάσιγκτον. Και πράγματι, μόλις έναν χρόνο αργότερα, η ερωτική του σχέση με μια Ουγγαρέζα οικονομολόγο του ΔΝΤ, δημιούργησε πρωτοσέλιδα.
Επιβίωσε όμως από αυτή τη κρίση, και σ αυτό βοήθησε ότι το σκάνδαλο ξέσπασε λίγες μόνο μέρες μετά την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης τον Οκτώβριο του 2008. Το ΔΝΤ τον κάλυψε.
Τα επόμενα χρόνια εργάστηκε σκληρά, βοηθώντας οικονομικούς οργανισμούς και κράτη να επιβιώσουν, την ίδια ώρα που οι κριτικές εναντίον του ήταν πολλές τόσο από την αριστερά όσο και από τη δεξιά. Ο Strauss-Kahn αποτελεί και ένα από τα θέματα του βραβευμένου ντοκιμαντέρ Inside Job, στο οποίο μιλάει για το τι χρειάζεται να γίνει για να σωθούν οι οικονομίες, καλώντας για περαιτέρω ελέγχους και ρυθμίσεις των αγορών.
Σε αντίθεση με άλλα μέλη της γαλλικής πολιτικής ελίτ, αυτός (μαζί με τον Nicolas Sarkozy και την Marine Le Pen) δεν είναι δημόσιος υπάλληλος και απόφοιτος της κορυφαίας σχολής ΕΝΑ. Μάλιστα, όσο ήταν υπουργός Οικονομικών, οι Μανδαρίνοι του υπουργείου τον σνόμπαραν, εξαιτίας της «κατώτερης» παιδείας του, αν και είχε διδάξει στο Stanford και στο  Harvard, και είχε γράψει αρκετά σημαντικά βιβλία οικονομικών.
Όταν αποφάσισε να πάει στον ιδιωτικό τομέα, αντί να επιλέξει μια σίγουρη θέση στο δημόσιο, τον κατηγόρησαν για έφεση προς το χρήμα. Η αναγνώρισή του όμως ήρθε όταν σε μια σειρά από δημοσκοπήσεις, ψηφίζονταν ως ο πιο αγαπητός πολιτικός της Γαλλίας.
Όλα αυτά εξαφανίσθηκαν εν ριπή οφθαλμού, όταν το περασμένο Σάββατο οι Αμερικανοί αστυνομικοί τον κατέβασαν από το αεροπλάνο και τον οδήγησαν για τα περαιτέρω, κατηγορούμενο για απόπειρα βιασμού.
Έτσι, για μια ακόμη φορά το αποτέλεσμα των επόμενων προεδρικών εκλογών είναι ανοιχτό. Τόσο ο σοσιαλιστής François Hollande, όσο και ο Nicolas Sarkozy αποφεύγουν να σχολιάσουν τις εξελίξεις, ανησυχώντας μη τυχόν και φανούν ότι θέλουν να εκμεταλλευτούν τα δεινά του DSK.
Η μόνη που δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, και που βγαίνει κερδισμένη από τη περιπέτεια του DSK, είναι η Marine Le Pen του Εθνικού Μετώπου. «Δεν εκπλήσσομαι καθόλου», λέει, «Όλοι εδώ στο Παρίσι γνωρίζαμε τη παθολογική εξάρτηση του Strauss-Kahn από τις γυναίκες…».

The Telegraph
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/france/8515714/Dominique-Strauss-Kahn-A-Frenchman-sunk-by-a-sex-scandal.html
SA
http://www.antinews.gr/2011/05/17/101345/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου