διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

6 Μαΐ 2011

Υπουργείο Οικονομικών, Μέρκελ και Γιούνκερ διαψεύδουν αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ


Αξιωματούχοι του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ και εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ διέψευσαν περίεργο άρθρο περί επικείμενης αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
«Τέτοια δημοσιεύματα αποτελούν προβοκάτσια, υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας και του ευρώ και υπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια» αναφέρει η ανακοίνωση-διάψευση του υπουργείου Οικονομικών που εκδόθηκε το απόγευμα της Παρασκευής σχετικά με το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel περί εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

«Το δημοσίευμα περί επικείμενης εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ, πέραν του ότι είναι αναληθές, γράφεται με αδιανόητη ελαφρότητα παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχει διαψευστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και από τις Κυβερνήσεις των άλλων κρατών μελών της ΕΕ» σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών στην ίδια ανακοίνωση.


Δείτε τη διάψευση του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών

Επικαλούμενο πηγές από την ελληνική κυβέρνηση το Spiegel Online μετέδωσε ότι η Ελλάδα σκέπτεται να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ. Το περιοδικό αναφέρει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόκειται να συνεδριάσουν εν κρυπτώ στο Λουξεμβούργο το βράδυ της Παρασκευής για τη «νέα δραματική τροπή που έχει λάβει η ελληνική κρίση χρέους». Αναφέρει επίσης ότι ο γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσπαθεί να αποτρέψει την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ.

Το Spiegel Online αναφέρει ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου πιεζόμενη από τις έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας φαίνεται πως αισθάνεται ότι δεν έχει άλλη επιλογή και ότι μελετά την περίπτωση να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης η συνάντηση του Λουξεμβούργου έχει χαρακτηριστεί ως άκρως εμπιστευτική, γι' αυτό και παρόντες σ' αυτή θα είναι μόνο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και ανώτερα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τη Γερμανία θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Γιοργκ Ασμουσεν, ένα ανώτατο στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών με μεγάλη επιρροή, όπως γράφει το περιοδικό.

Ο Κρίστιαν Ράιενμαν, που υπογράφει το ρεπορτάζ του Spiegel Online, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα εξετάζει αν υπάρχει η δυνατότητα υιοθέτηση ενός εθνικού νομίσματος, το οποίο «θα υποστεί μια μεγάλη υποτίμηση έναντι του ευρώ». Ο ρεπόρτερ επικαλείται εκτιμήσεις στελεχών του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που θεωρούν ότι το νέο ελληνικό νόμισμα θα πρέπει να υποτιμηθεί στο 50% της αρχικής αξίας του, ώστε να μειωθεί δραστικά το ελληνικό χρέος.

Μετά από την υποτίμηση, βεβαίως, το ελληνικό χρέος (που είναι βεβαίως σε ευρώ) θα εκτιναχθεί στο 200% του ΑΕΠ, όπως εκτιμά στέλεχος του γερμανικού υπουργείου. Γι' αυτό και η κυβέρνηση της Αθήνας θα προχωρήσει σε δραστική αναδιάρθρωση του χρέους.

Το δημοσίευμα του Spiegel Online
Το Spiegel Online σημειώνει ότι παραμένει ασαφές αν είναι νομικώς δυνατή η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Εκείνο που είναι βέβαιο», αναφέρει το περιοδικό, «είναι ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία». Πέρα από τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης στα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, η αποχώρηση θα είχε δραματικές συνέπειες στις τράπεζες, κυρίως τις ελληνικές, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Οι γερμανικές και οι άλλες τράπεζες της ευρωζώνης θα υποστούν ανυπολόγιστες απώλειες... Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επίσης θα επηρεαστεί σε βαθμό που δεν είναι δυνατόν να σταθμιστεί», σημειώνει το Spiegel Online. «Εν κατακλείδι, η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη και η συνεπαγόμενη χρεοκοπία της χώρας θα κόστιζε ακριβά στις χώρες της ευρωζώνης και στους φορολογουμένους», καταλήγει το άρθρο.
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=399389

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου