διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

17 Μαΐ 2011

Handelsblatt: Η απουσία Στρος Καν "σκόπελος" στην ελληνική διάσωση

Το ξαφνικό κενό στην κορυφή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δεδομένης της προφυλάκισης του επικεφαλής του, Ντομινίκ Στρος Καν, με την κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης εναντίον μίας 32χρονης καμαριέρας, ενδέχεται να επιταχύνει τις εξελίξεις που εδώ και χρόνια διαγράφονται στον ορίζοντα. Δηλαδή οι αναδυόμενες οικονομίες και κυρίως η Κίνα αποκτούν όλο και μεγαλύτερη επιρροή στο ΔΝΤ, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.  «Αυτό το σκάνδαλο ήρθε στην πιο ακατάλληλη στιγμή»
, είναι ο τίτλος του σχολίου της οικονομικής εφημερίδας για τις κατηγορίες περί απόπειρας βιασμού που αντιμετωπίζει ο επικεφαλής του ΔΝΤ.

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι η ευρωζώνη εξαρτάται από τη στήριξη του διεθνούς οργανισμού προς τις τρεις υπερχρεωμένες χώρες- Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία- και ειδικά αυτή τη στιγμή, όπου στην Ελλάδα η σύγκλιση στα δημοσιονομικά δεν προχωρά με την ταχύτητα που προβλεπόταν, η απουσία του Ντομινίκ Στρος-Καν αποδυναμώνει τους Ευρωπαίους.

«Ασφαλώς δεν περιμένει κανείς ότι το ΔΝΤ θα εγκαταλείψει τους Ευρωπαίους ξαφνικά στην τύχη τους. Το ΔΝΤ είναι μια αξιόπιστη διεθνής οργάνωση και χωρίς τον επικεφαλής του» σχολιάζει από την άλλη η εφημερίδα.

Ωστόσο πέρυσι η ΕΕ αναγκάστηκε να παραχωρήσει δύο από τις έδρες του εκτελεστικού διευθυντηρίου στις αναδυόμενες οικονομίες. Η ΕΕ δυσκολεύθηκε ήδη στην εκλογή του Ντομινίκ Στρος-Καν ως επικεφαλής του ΔΝΤ, διότι η αντίσταση αυτών των χωρών ήταν μεγάλη.

«Έτσι οι Ευρωπαίοι πρέπει πια να βγάλουν απ’ το μυαλό τους ότι θα μπορέσουν να επιλέξουν τον νέο επικεφαλής του ΔΝΤ σε ενδοευρωπαϊκά πλαίσια. Και η ευρωζώνη ενδέχεται να διαπιστώσει σε λίγο ότι οι Κινέζοι, οι Ινδοί και οι Βραζιλιάνοι δεν διαθέτουν τόση μεγάλη κατανόηση για τις δαπάνες των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και των δημοσίων επιχειρήσεων της Ελλάδας» καταλήγει το άρθρο.

Πηγή: Deutsche Welle, Handelsblatt
http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=20002&categories_id=69

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου