διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

5 Ιουν 2011

«Δεν έχει κλείσει ακόμη τίποτε», για τους Γερμανούς

Oι «Κασσάνδρες» είχαν την τιμητική τους τις τελευταίες ημέρες στο Βερολίνο. Στους «συνήθως υπόπτους»- τους οικονομολόγους και τα μέσα ενημέρωσης- που έχουν από καιρό ξεγράψει την Ελλάδα από τον χάρτη της ευρωζώνης προστέθηκαν και νηφάλιοι πολιτικοί όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε λόγο του, την περασμένη Δευτέρα στο Ανόβερο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, αφού ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν εκπλήρωσε τους όρους του μνημονίου, άφησε ανοιχτό το θέμα της καταβολής της πέμπτης δόσης του δανείου τον ερχόμενο Ιούλιο.
Ατμόσφαιρα συναγερμού επικρατούσε και στα κυβερνητικά μπρίφινγκ (όπου, εκτός από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι των υπουργείων) τα οποία, λόγω των διακοπών της Βουλής, είχαν μετατραπεί στο βασικό «παζάρι» πληροφοριών της πόλης. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κοτχάους παρέμενε «Σφίγγα»: Οχι, το Βερολίνο δεν έχει ακόμη θέση στο θέμα- και δεν πρόκειται να έχει, όσο δεν γνωρίζει την έκθεση της τρόικας. Η ένταση αποκορυφώθηκε την Πέμπτη, όταν το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετέδωσε την πληροφορία ότι επετεύχθη συμφωνία μεταξύ Αθηνών και τρόικας για ένα συνολικό πακέτο, ήτοι τόσο για την εκταμίευση της δόσης όσο και για την παροχή συμπληρωματικής βοήθειας ύψους 30 δισ. ευρώ.

Η διάψευση από το Βερολίνο ήταν άμεση και κατηγορηματική: «Σκέτη σπέκουλα» δήλωσε πηγή του υπουργείου Οικονομικών. «Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνίαόσο δεν έχουν ξεκαθαριστεί τρεις βασικές παράμετροι:ποσό, χρόνος ισχύος και συμμετοχή στα κόστη του ιδιωτικού τομέα».

Παράλληλα, η ίδια πηγή αντέκρουσε τη φήμη ότι το παραπάνω σχέδιο συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση των γενικών γραμματέων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Εuro Working Group) στα μέσα της εβδομάδας στη Βιέννη. «Αυτό ήταν αδύνατον, επειδή οι γενικοί γραμματείς είχαν μόνο σκόρπιες προφορικές πληροφορίες από την αποστολή της τρόικας στην Αθήνα» είπε. «Το γραπτό κείμενο θα τους αποδοθεί το νωρίτερο τη νύχτα της Παρασκευής,ίσως και μία-δύο ημέρες αργότερα» . Η συνάντηση, πρόσθεσε, είχε καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Ωστόσο τα μέσα ενημέρωσης δεν έπαψαν να επανέρχονται στο θέμα, εγείροντας και το ερώτημα αν η έλλειψη της γραπτής έκθεσης δικαιολογεί τέτοια αοριστία. Η απάντηση ήρθε από γερμανό διπλωμάτη, που θέλει να μείνει ανώνυμος. «Η ασάφεια έχει σύστημα» είπε. «Η τρόικα έχει πάρει από καιρό τις αποφάσεις της υπέρ της συνέχισης της βοήθειας».
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Με αφετηρία την έκθεση της τρόικας,ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών κ.Κοτχάους εκπονεί ένα πρόγραμμα που δεν έχει φαινομενικά τέλος.Αμέσως μετά την παραλαβή της,λέει,θα θέσουμε τα εξής ερωτήματα: «Πρώτον:Ποια είναι η αξιολόγηση;Πόσο επιτυχημένο είναι το πρόγραμμα που συμφωνήσαμε το 2010;Αν δεν είναι επιτυχημένο,τίθεται φυσικά το ερώτημα ποια είναι τα προβλήματα και ποια είναι τα καλύτερα μοντέλα επίλυσης που προσφέρονται.Το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα του χρέους και παράλληλα με το θέμα που ανακύπτει από την πλευρά του ΔΝΤ αναφορικά με την εγγύηση χρηματοδότησης του προγράμματος για τους επόμενους 12 μήνες».

Πρόγραμμα-μαραθώνιος δηλαδή,στο οποίο τον λόγο θα τον έχει η τρόικα- οι έλληνες ιθύνοντες θα έχουν το πολύ θέση κομπάρσου.Το τι κλίμα προκαλεί στην Αθήνα αυτή η στρατηγική της έντασης φαίνεται από ένα δημοσίευμα στην online έκδοση του περιοδικού «Der Spiegel» την Παρασκευή,λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση τουΓιώργου Παπανδρέου με τονΖαν-Κλοντ Γιούνκερστο Λουξεμβούργο.«Η Ελλάδα τρέμει για την έκθεση της τρόικας»ήταν ο τίτλος του δημοσιεύματος.Και το αποτέλεσμα του «τρόμου»:«Η Αθήνα σπεύδει να συμφωνήσει σε νέο πρόγραμμα λιτότητας».
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=404727&h1=true/ Ανταπόκριση Ν. ΧΕΙΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου