διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

5 Ιουν 2011

Aπό το opengov στο nogov

Τoυ Nικου Kωνστανταρα
Ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκίνησε τη διακυβέρνηση της χώρας με τις καλύτερες προθέσεις - τόσο καλές, ώστε έμεινε σε αυτές. Σε λίγο χρόνο, όμως, ο εμπνευστής του «όλα ανοιχτά, όλα στο Διαδίκτυο» κατηγορείται από στελέχη του δικού του κόμματος ότι δεν τους ενημερώνει για κορυφαία ζητήματα, βουλευτές πολιορκούνται μέσα στη Βουλή ή όπου αλλού τους πετύχει η ευκίνητη ορδή της οργής και ξένοι ηγέτες αποφεύγουν τις συναντήσεις με τον ίδιο τον μέγα ταξιδευτή πρωθυπουργό μας. Πώς πήγαν όλα τόσο στραβά τόσο γρήγορα;

Παρακολουθούμε την επιταχυνόμενη δίνη που προκλήθηκε από την πολιτική αδράνειας των τελευταίων δεκαετιών, η οποία, αφού παρέλυσε την οικονομία, τώρα εκδηλώνεται στον χώρο της πολιτικής και της κοινωνίας. Η απόσταση από το opengov.gr στο nogov.gr είναι πολύ μικρή και το ΠΑΣΟΚ το απέδειξε περίτρανα. Την ώρα που η κυβέρνηση εγκαινίαζε ατέρμονες «διαβουλεύσεις» στο Διαδίκτυο, οι δομές του κόμματος διαλύονταν. Το ΠΑΣΟΚ έμεινε με έναν στρατηγό που ηγείται ενός στρατού χωρίς ιεραρχία, αλλά με πολλές ομάδες συμφερόντων που μάχονται μεταξύ τους. (Ετσι ήταν πάντα τα κόμματά μας, χωρίς θεσμική ραχοκοκαλιά, αλλά τώρα δεν θα αντέξουν την πίεση των δύσκολων αποφάσεων.)
Η φλυαρία για δευτερεύοντα θέματα δεν αντικαθιστά τη συζήτηση για κορυφαία ζητήματα, όπως μεταρρυθμίσεις, περικοπές σε εισοδήματα και μακρόχρονες συμφωνίες με τους δανειστές της χώρας. Η πολιτική καταντάει άδειο πουκάμισο, βιτρίνα. Και η κυβέρνηση φαίνεται να παρακολουθεί, άφωνη, τα γεγονότα. Το κενό αναπληρώνεται στους δρόμους: όπου οι άνθρωποι αισθάνονται απροστάτευτοι ψάχνουν να ενταχθούν σε ομάδες, τα ρήγματα διευρύνονται, οι μετριοπαθείς φωνές χάνονται μέσα σε κραυγές και ακρότητες. Ολοι φοβούνται όλους. Η οργή των πολιτών οφείλεται στην αίσθηση της αδικίας, αλλά και στην απάτη που χρεώνουν στους πολιτικούς: σε αυτούς που έκαναν πως κυβερνούν, αλλά δεν τόλμησαν να κάνουν το καθήκον τους – να κρατήσουν τη χώρα μακριά από τα βράχια.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_04/06/2011_1295425

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου