διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

6 Ιουλ 2011

Πότε και πως θα πληρώσουμε έκτακτες εισφορές και τέλος επιτηδεύματος

Με ένα σημείωμα που θα περιλαμβάνει την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος για 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις και την έκτακτη εισφορά για περίπου 800.000 ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, σκαφών αναψυχής άνω των 6 μέτρων και δεξαμενών κολύμβησης (πισίνες) θα ενημερωθούν στα τέλη Αυγούστου οι φορολογούμενοι για τις φορολογικές επιβαρύνσεις που φέρνει το μεσοπρόθεσμο.
Από την άλλη, σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών το μέτρο της μείωσης του αφορολογήτου ορίου στα 8.000 ευρώ θα έχει επίπτωση στον μισθό και τη σύνταξη του Ιουλίου μέσω της αυξημένης παρακράτησης φόρου αλλά δεν θα υπάρξει αναδρομική παρακράτηση για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η διαφορά του φόρου που θα προκύψει από τη μείωση του φόρου για το πρώτο εξάμηνο του 2010 θα φανεί στην εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που θα υποβληθεί το επόμενο έτος.

Σε ό,τι αφορά την ετήσια εισφορά που κυμαίνεται από 1% έως 4% για το σύνολο των φορολογουμένων που είχαν το 2010 ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ αυτή θα υπολογιστεί στη βάση του συνόλου των εισοδημάτων (φορολογητέων, απαλλασσόμενων κτλ.) όπως αυτά απεικονίζονται στα εκκαθαριστικά σημειώματα των δηλώσεων που υποβάλλονται εφέτος. Για το λόγο αυτό η διαδικασία για την αποστολή των ειδικών σημειωμάτων με τις νέες επιβαρύνσεις όπως αυτές προκύπτουν από τις έκτακτες εισφορές και το τέλος επιτηδεύματος των επαγγελματιών θα σταλούν μόλις ολοκληρωθεί η υποβολή και η εκκαθάριση των εφετινών φορολογικών δηλώσεων. Αυτό αναμένεται να συμβεί από τα μέσα Αυγούστου και να ολοκληρωθεί ως τα τέλη Οκτωβρίου.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο φόρο ακίνητης περιουσίας αλλά και τα 200.000 εκκαθαριστικά ΕΤΑΚ 2009 που ακόμη δεν έχουν σταλεί καθώς επίσης και τα σημειώματα για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2010, στο υπουργείο Οικονομικών θα είναι έτοιμοι να στείλουν μαζικά τα εν λόγω σημειώματα μόλις το Ελεγκτικό Συνέδριο βγάλει απόφαση για το αν η εταιρεία που έχει αναλάβει το αρχικό έργο του ΕΤΑΚ μπορεί να αναλάβει και το ΦΑΠ του 2010 και του 2011. Εκτιμούν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ότι η όλη διαδικασία θα ξεκινήσει από τα μέσα Οκτωβρίου. 
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=409754

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου