διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

9 Αυγ 2011

Αλλος ΦΠΑ στο καθιστό και άλλος στο όρθιο!


Δεν ισχύει το ίδιο για τα υπόλοιπα τρόφιμα, προοιωνίζοντας κύμα ανατιμήσεων στην αγορά εστίασης (καφετέριες, εστιατόρια, ταχυφαγεία κ.λπ.), στα ξενοδοχεία (καθιστά ακριβότερη τη διατροφή) αλλά και στα ράφια των σουπερμάρκετ, αφού ανατιμώνται μεταλλικά και ανθρακούχα νερά, χυμοί, αναψυκτικά και ο καφές.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ακριβαίνουν από 1ης Σεπτεμβρίου 2011: Χυμοί φρούτων και λαχανικών, καφές, τσάι, σοκολάτα, τα νερά, στα οποία περιλαμβάνονται και τα μεταλλικά και τα αεριούχα νερά, με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ή αρωματισμένα.
Ακριβότερα καθίστανται και τα προϊόντα των επιχειρήσεων εστίασης:
* Υπηρεσίες εστιατορίων, καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και επίσης οι πιτσαρίες, τα οβελιστήρια, τα ταχυφαγεία, οι εταιρείες catering, τα αναψυκτήρια, τα σνακ-μπαρ γαλακτοπωλεία και καταστήματα διάθεσης για επιτόπια κατανάλωση, όπως διάθεσης λουκουμάδων, μπουγάτσας και κάθε είδους πίτας, παγωτών κ.λπ.
Η μετάταξη των ανωτέρω αγαθών από τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στον κανονικό συντελεστή ισχύει, ανεξάρτητα από τον τρόπο πώλησής τους, δηλαδή χονδρικά ή λιανικά, και ανεξάρτητα από τα σημεία της πώλησης (δηλαδή πώληση από super market, περίπτερα, εστιατόρια, ταχυφαγεία κ.λπ.). Στο ίδιο καθεστώς υπάγονται και οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα.
Εξαιρούνται κυλικεία ιδρυμάτων
Συνεχίζουν να υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ οι παραδόσεις έτοιμων εδεσμάτων, γευμάτων και φαγητών γενικά που πραγματοποιούνται από κυλικεία που λειτουργούν εντός εκπαιδευτικών ή νοσηλευτικών επιχειρήσεων ή ιδρυμάτων ή ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας.
Το ίδιο ισχύει και για τα κυλικεία που λειτουργούν εντός σχολείων, πανεπιστημίων και λοιπών εκπαιδευτικών οργανισμών ή επιχειρήσεων, καθώς επίσης και εντός νοσοκομείων, κλινικών, γηροκομείων, ασύλων κ.λπ.
Στον μειωμένο συντελεστή εξακολουθούν να υπάγονται οι παραδόσεις γλυκών από ζαχαροπλαστεία και λοιπές συναφείς επιχειρήσεις, τα οποία δεν καταναλώνονται επί τόπου, αλλά και η παράδοση ψωμιού και άλλων αρτοσκευασμάτων.
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=300341

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου