διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

29 Αυγ 2011

Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

Γ. ΜΑΛΟΥΧΟΣ
Οι πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών του Κατάρ που εδώ και μήνες επιχειρούν από τη Σούδα στη Λιβύη, δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ότι, έχοντας έξοδο στα Χανιά, θα ήταν περίπου σαν το σπίτι τους - κι όχι μόνον από την άποψη ότι τα μισά περίπου ΑΤΜ της πόλης θα «μιλούσαν» πλέον τη γλώσσα τους… Πολλοί από αυτούς θα είχαν εκπλαγεί αν γνώριζαν ότι την ώρα που εκείνοι βομβάρδιζαν στόχους στη Λιβύη, η πατρίδα τους, με κρατικά έξοδα και για μεγάλο διάστημα είχε αναλάβει και μια εκτεταμένη σιωπηρή επιχείρηση αποκατάστασης, σε ελληνικά ιδιωτικά νοσοκομεία, τραυματιών της αντίστασης που χτυπιούνται από δυνάμεις του Καντάφι.

Οι δεσμοί της Ελλάδας με το Κατάρ από αλλού ξεκίνησαν κι αλλού καταλήγουν. Πολλά που είχαν ειπωθεί δεν έγιναν, όμως, αυτό που τώρα φαίνεται ότι γίνεται, αν προχωρήσει και ολοκληρωθεί, είναι προδήλως σημαντικότερο από όλα τα άλλα μαζί: είναι ουσιαστικά μια ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, που η σημασία της ίσως εκτείνεται πολύ πέρα από την έτσι κι αλλιώς θετική, ενδεχομένως δε καθοριστική, παρέμβαση στην τραπεζική πραγματικότητα της χώρας, σε τόσο κρίσιμη στιγμή.
Αν προχωρήσει όπως αναμένεται – σε λίγη ώρα θα έχουμε τις πρώτες ανακοινώσεις – η πρώτη αυτή μεγάλη ξένη επένδυση στην Ελλάδα της κρίσης θα έχει σειρά από θετικές συνέπειες φυσικά πρώτα στον ίδιο τον τραπεζικό τομέα, τόσο εσωτερικές, όσο και, πιθανώς εξωτερικές, αν μάλιστα τα πράγματα εξελιχθούν έτσι ώστε η νέα τράπεζα να φέρει όχι την «ελληνική», αλλά την «καταριανή» διεθνή αξιολόγηση/βαθμολόγηση. Πέρα από τις δυνατότητες δανεισμού της που θα είναι εντελώς διαφορετικές αν γίνει κάτι τέτοιο, η δημιουργία μιας τόσο ισχυρής τράπεζας με ελληνική βάση, μπορεί να γίνει ο μοχλός όχι μόνον για τη χαμένη, μέχρι σήμερα, ελπίδα της ανάπτυξης, αλλά και για την επέκταση ελληνικών επιχειρήσεων πέρα από τα σύνορα της χώρας – δηλαδή, να θέσει τις βάσεις για μια νέα τροχιά της ελληνικής οικονομίας με εξαγωγικό και ανταγωνιστικό προσανατολισμό: όχι σαν αυτόν που «υπόσχονται» και ευαγγελίζονται οι πολιτικοί κατά καιρούς, αληθινά…
Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Σε μια στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού, κάθε ξένη επένδυση στη χώρα γεννά φυσικά ελπίδες. Ομως, αυτή, που δεν έρχεται από «τυπικούς» αλλά από ουσιαστικούς συμμάχους της χώρας, δείχνει να ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της απλής επένδυσης: δείχνει να έχει τα χαρακτηριστικά ευρύτερης «διορθωτικής» παρέμβασης και σταθεροποιητικής συμβολής στην πορεία της ίδιας της Ελλάδας την ώρα που καρκινοβατεί. Είναι τυπικά μια μείζονα κίνηση στον τραπεζικό τομέα, ουσιαστικά όμως στηρίζει τη χώρα και επενδύει ευρύτερα στις δυνατότητες και στον ρόλο της με μακρύ ορίζοντα, και αυτό ίσως όχι μόνον από το ίδιο το Κατάρ, στενότατο σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών- και όχι μόνον-, στην περιοχή.
Η στρατηγικής σημασίας αυτή κίνηση, ρίχνει ίσως μια γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα και στο μέλλον της. Ολο αυτό, ίσως να είναι κάτι πολύ πιο μεγάλο και ευρύ απ’ ότι αυτή τη στιγμή δείχνει. Είναι σίγουρα πάντως μια εξαιρετικά σημαντική αρχή που ουδείς γνωρίζει μέχρι που θα μπορούσε να φτάσει, ειδικά από τη στιγμή που έχουμε μπροστά μας ανοιχτά τα θέματα των υποθαλάσσιων ερευνών όχι μόνον στην Κύπρο αλλά, σύντομα, και στην ίδια την Ελλάδα. Αν όλα προχωρήσουν και εξελιχθούν κανονικά, αυτή η επένδυση κι όσα προυποθέτει και συνεπάγεται, μπορεί να γίνει η αφορμή για μια νέα, συνολική αρχή.
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=416853&h1=true

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου